Hipertensiune arterială, Alzheimer: medicamentul care crește fluxul de sânge în hipocampus

Cercetători olandezi au descoperit că un medicament folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale a crescut fluxul sanguin în creierul celor cu Alzheimer.

Hipertensiune arterială, Alzheimer. Cercetători de la Centrul Medical din cadrul Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, au descoperit că nilvadipina - un blocant al canalelor de calciu - prescris pentru tensiunea arteriala a crescut fluxul de sânge la regiunile creierului dedicate memoriei si centrului de învățare în rândul persoanelor cu Alzheimer, fără a afecta alte părți ale creierului, informează medicalxpress.com.

„Studiile anterioare au arătat că fluxul sanguin la nivelul creierului scade în cazul bolii Alzheimer. Nilvadipina este un blocant al canalelor de calciu utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute. Cercetătorii au încercat să descopere dacă nilvadipina ar putea contribui la tratarea bolii Alzheimer prin compararea utilizării nilvadipinei și a unui placebo în rândul persoanelor cu boli ușoare până la moderate ale bolii Alzheimer", mai precizează sursa citată.

Hipertensiune arterială, Alzheimer: în ce a constat studiul

În cadrul studiului, cercetătorii au repartizat aleatoriu 44 de participanți cărora le-au dat fie nilvadipină, fie placebo timp de șase luni. Nici cercetătorii, nici participanții nu au știut cine a primit medicamentul și cine placebo.

Și la începutul experimentului și după 6 luni a fost măsurat fluxul sanguin către anumite regiuni ale creierului prin RMN. Testele au arătat că fluxul sanguin către hipocampus - memoria creierului și centrul de învățare - a crescut cu 20% în rândul grupului cu nilvadipină față deu grupul placebo. În ce privește fluxul de sânge în alte regiuni ale creierului a fost neschimbat în ambele grupuri.

Autorul principal al studiului, Jurgen Claassen - medic și profesor asociat la Universitatea Radboud din Nijmegen - susține că „acest tratament pentru tensiune ridicată arată promisiuni, deoarece nu pare să scadă fluxul de sânge în creier, care ar putea provoca mai mult rău decât beneficii". Specialistul adaugă: „chiar dacă nici un tratament medical nu este lipsit de risc, obținerea de tratament pentru hipertensiune arterială ar putea fi important pentru a menține sănătatea creierului la pacienții cu Alzheimer".

Hipertensiune arterială, Alzheimer: lipsuri

Deși încurajatoare, rezultatele nu pot fi aplicate unei plaje largi de oameni din pricina numărul mic de participanți de rasă și etnie similare. Cercetătorii vor să vadă în alte studii dacă îmbunătățirea fluxului de sânge, în special în hipocampus, poate fi folosit ca tratament de sprijin pentru a încetini progresia Alzheimer-ului, în special în stadiile anterioare de boală.

Sunt studii anterioare care susțin că tratamentul pentru tensiune arterială ridicată ar putea reduce riscul apariției demenței.

Studiul a fost publicat în Hypertension. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel