Hiperpigmentarea, semn al bătrâneții. Mihaela Bilic: Chiar dacă nu vrem să acceptăm, este un semn de menopauză și de înaintare în vârstă

hiperpigmentarea - FOTO: Freepik@tatianagorbunova
Hiperpigmentarea pielii sau petele de soare sunt un semn al bătrâneții. Pe ce parte a corpului apar pentru prima dată și ce putem face pentru a le estompa. 

Hiperpigmentarea pielii este o modificare a culorii pielii care apare atunci când anumite zone ale pielii devin mai închise decât culoarea normală a pielii datorită unei creșteri excesive a pigmenților numiți melanină. Melanina este pigmentul care dă culoare pielii, părului și ochilor. Hiperpigmentarea poate apărea în diverse forme, inclusiv pete sau zone mai întunecate decât restul pielii.

Hiperpigmentarea pielii, semn al bătrâneții

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat de ce hiperpigmentarea pielii este primul semn al bătrâneții. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru când apar aceste prime pete. 

Expunerea excesivă la razele ultraviolete ale soarelui poate duce la producția excesivă de melanină în anumite zone ale pielii, rezultând pete întunecate, cunoscute sub numele de pete solare sau pete de vârstă. Cicatricile, arsurile, acneea sau alte leziuni ale pielii pot duce la hiperpigmentare în zona afectată.

Vezi și: Creierul, afectat de traumele transgeneraționale. Costin Dămășaru: Bunicii noștri știau asta. În 7 generații se transmit traumele

”Piele hiperpigmentată nu înseamnă piele bronzată. Vara s-a sfârșit, dar cu toții ne dorim o piele arămie și catifelată, pentru simplu fapt ca pielea bronzată pare mai frumoasă și mai sănătoasă.

Însă ce te faci când în loc să te bronzezi, te umpli de pete pigmentare? De unde vin aceste puncte maronii care strică pielea? De la o distribuție inegală de pigment, numită hiperpigmentare.

Este o afecțiune cutanată fără importanță medicală, dar care ne deranjează teribil din punct de vedere estetic. Și chiar dacă nu vrem să acceptăm, este un semn de menopauză și de înaintare în vârstă”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Cum antrenăm creierul pentru a avea succes. Costin Dămășaru: Vizualizăm puterea gândurilor. Lucrăm cu duhul blândeții

Ce putem face

Tratamentul hiperpigmentării pielii poate varia în funcție de cauză și de severitatea afecțiunii. Unele opțiuni de tratament pot include creme sau loțiuni de depigmentare, exfoliere chimică, proceduri laser, microdermabraziune și altele. De asemenea, folosirea constantă a protecției solare este esențială pentru prevenirea și gestionarea hiperpigmentării, deoarece expunerea la soare poate agrava problema.

”Melanina este pigmentul bronzului, elementul care face ca o persoană să aibă o piele mai deschisă sau mai închisă la culoare. Tot melanina determină culoarea ochilor și a părului. Cu cât nivelul de melanină este mai crescut, cu atât pielea e mai cafenie. Lumina soarelui este principalul factor declanșator al producției excesive de melanină.

Expunerea la soare declanșează un efect de protecție din partea pielii, care sintetizează melanină și creează un ecran împotriva razelor ultraviolete. Este recomandat să facem băi de soare din când în când, pentru a întări bariera de protecție cutanată și să ne bucurăm de o piele frumos bronzatăÎnsă ce e prea mult strică, soarele în exces poate duce la apariția unor pete brune.

Vezi și: Marea greșeală care provoacă sforăitul. O faci în fiecare seară, dar nu ai știut. Codruț Sarafoleanu: Sforăie și doamnele și domnii! Sforăitul nu este din nas

Variațiile hormonale au și ele efect direct asupra melaninei. Acesta este motivul pentru care femeile însărcinate sau cele aflate la menopauză dezvoltă pete pigmentare. Hormonii feminini precum estrogenul și progesteronul sunt responsabili de strălucirea, elasticitatea și hidratarea pielii. Odată cu scăderea funcției ovariene nivelul de hormoni scade, calitatea pielii se deteriorează, sereduce producția de colagen și crește producția de melanină, apar ridurile și petele brune.

Vârsta are și ea un cuvânt de spus, după 40 de ani scade numărul de melanocite, celulele care produc melanină. Apare un fenomen paradoxal: celule rămase devin din ce în ce mai mari și secretă mai mult pigment, fac care duce la apariția petelor maronii. Că se numesc pete de soare sau de bătrânețe, cert este că hiperpigmentarea atinge 90% din populația caucaziană cu vârsta peste 40 de ani.

Iar după 50 de ani, odată cu instalarea menopauzei, aceste pete pigmentare apar nu doar pe față, ci și pe umeri sau pe brațe, pe mâini și pe decolteu, deci pe toate zonele expuse la soare”, a mai explicat dr. Mihaela Bilic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Primul semn că ai o criză biliară

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel