Hiperglicemia, cauze și simptome. Poate duce la comă

hiperglicemia - FOTO: Freepick@Andranik.h90
Hiperglicemia apare atunci când cantitatea de zahăr din sânge crește. Una din complicații este coma diabetică.

Hiperglicemia reprezintă un nivel excesiv de zahăr din sânge. Organismul uman are în mod natural zahăr, sau glucoză, în sânge. Cantitatea potrivită de zahăr din sânge dă energia celulelor și organelor organismului. Ficatul și mușchii produc glicemie, dar cea mai mare parte provine din alimente și băuturi care conțin carbohidrați.

Organismul are nevoie de insulină pentru a menține nivelul zahărului din sânge într-un interval tipic. Insulina este un hormon care direcționează celulele organismului să preia glucoza și să o stocheze. Dacă nu există suficientă insulină sau nu funcționează corect, zahărul din sânge se acumulează. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca probleme de sănătate, arată Medical News Today.

Vezi și: Călcâie crăpate, tălpi uscate, cauze și remedii. Patru soluții geniale de făcut acasă. Trebuie să încerci trucul cu banane

Ce este hiperglicemia

Hiperglicemia sau glicemia ridicată este o problemă care poate afecta persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2.

Există două tipuri principale, inclusiv:

Hiperglicemie de post: Apare atunci când o persoană cu diabet zaharat are niveluri de zahăr din sânge peste 130 miligrame pe decilitru (mg/dl) după ce nu a mâncat sau băut timp de 8 ore sau mai mult.

Hiperglicemie postprandială: Apare atunci când cineva cu diabet zaharat are niveluri de zahăr din sânge de 180 mg/dl sau mai mare la 1-2 ore după masă, mai arată Medical News Today.

Având un nivel ridicat de zahăr din sânge frecvent sau pentru perioade prelungite poate provoca mai multe simptome adverse și crește riscul de complicații severe în timp. 

Glicemia servește drept combustibil pentru organele și funcțiile organismului. Cu toate acestea, având ridicat de zahăr din sânge nu oferă un impuls în energie. De fapt, opusul se întâmplă adesea deoarece celulele organismului nu pot accesa glicemia pentru energie.

Vezi și: Scrub exfoliant anti-mătreață. Rețeta simplă și ieftină de preparat acasă

Hiperglicemia - simptome

Potrivit Asociatiei Americane de Diabet, simptomele hiperglicemiei includ:

- niveluri ridicate de zahăr din sânge

- niveluri ridicate de zahăr în urină

- urinare frecventă

- sete crescută

Oamenii pot experimenta niveluri ridicate de zahăr din sânge dimineața, mai ales dacă au diabet zaharat.

Vezi și: Telemedicina, aprobată de Guvern. Care sunt serviciile la care pot apela românii

Hiperglicemia – riscuri pentru organism

Hiperglicemia poate duce la mai multe alte simptome și complicații. Acestea includ:

Urinare și sete: Glicemia ridicată intră în rinichi și urină. Acest lucru atrage mai multă apă, provocând urinare frecventă. Acest lucru poate duce, de asemenea, la creșterea setei, chiar dacă cineva bea lichide.

Pierdere în greutate: Glicemia ridicată poate provoca pierderea bruscă sau inexplicabilă în greutate. Acest lucru se întâmplă deoarece celulele organismului nu primesc glucoza de care au nevoie, astfel încât organismul arde mușchii și grăsimea pentru energie în schimb.

Amorțeală și furnicături: Glicemia ridicată poate provoca, de asemenea, amorțeală, arsură sau furnicături în mâini, picioare și picioare. Acest lucru este din cauza neuropatiei diabetice, o complicație a diabetului care apare adesea după mulți ani de niveluri ridicate de zahăr din sânge.

Hiperglicemia – complicații

În timp, hiperglicemia poate dăuna organelor și sistemelor organismului. Deteriorarea vaselor de sânge poate duce la complicații, inclusiv:

- atac de cord sau accident vascular cerebral

- deteriorarea ochiului și pierderea vederii

- boli de rinichi sau insuficiență renală

- probleme ale pielii, în special în zona picioarelor, care să conducă la răni, infecții, și probleme de vindecare a rănilor

Vezi și: De ce să nu mănânci noaptea. Care sunt riscurile la care te expui

Hiperglicemia - simptome

Atunci când o persoană are hiperglicemie, simptomele sunt:

- durere de cap și alte dureri

- senzație de sete

- senzație de foame

- concentrare dificilă

- somnolență

- oboseală

- vedere încețoșată

- senzație de gură uscată

- balonare

- necesitatea de a urina de multe ori

- rănile durează mult timp pentru a se vindeca

Vezi și: Proteza dentară, cum te obișnuiești cu ea și ce să nu mănânci. Remus Grecea: Veţi avea o senzaţie incomodă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui

Cetoacizoda diabetică, complicație a hiperglicemiei

Hiperglicemia și insulina scăzută pot duce la o creștere a cetonelor și, eventual, a cetoacidozei diabetice, o complicație gravă care necesită asistență medicală urgentă.

Dacă se întâmplă acest lucru, o persoană experimenta:

- dificultăți de respirație

- un gust sau un miros fructat pe respirație

- o bătaie rapidă a inimii

- confuzie și dezorientare

- vărsături

- deshidratare

- comă

În plus, nivelul de zahăr din sânge al persoanei poate fi de peste 240 mg/dl

Vezi și: Uleiul de măsline sau de floarea soarelui? În exces, un pericol pentru sănătate și siluetă. Bilic: Nu există bun și rău

Hiperglicemia - cauze

Mai multe tipuri de diabet zaharat pot provoca hiperglicemie

În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă celulele din pancreas care produc insulină. Ca urmare, organismul nu are insulină, iar nivelul zahărului din sânge crește.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să își administreze insulin pentru a-și menține nivelul de zahăr din sânge în intervalul țintă.

În diabetul de tip 2, organismul produce insulină, dar nu o poate folosi în mod corespunzător. Pancreasul încearcă să producă insulinp, dar de multe ori nu poate face suficientă pentru a menține nivelul de zahăr din sânge constant. Acest lucru este cunoscut sub numele de rezistenta la insulina.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot avea nevoie de insulină, pastile, modificări ale dietei sau exerciții fizice pentru a ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Diabetul gestational poate aparea atunci cand apar rezistenta la insulina si nivelul ridicat de zahar din sange in timpul sarcinii.

În plus, persoanele care iau beta-blocante și anumite steroizi pot experimenta, de asemenea, hiperglicemie.

Vezi și: Vinetele, benefice pentru slăbit. Au efect asupra colesterolului și bolilor neurologice

Hiperglicemia – prevenție

Diverse strategii pot ajuta la prevenirea hiperglicemiei. Astfel, persoanele din grupele de risc ar trebui să:

- Își monitorizeze nivelul de zahăr din sânge așa cum recomandă medicul

- Să își administreze cantitatea corectă de insulină dacă au diabet de tip 1.

- Vorbească cu un medic sau dietetician despre ce alimente să mânânce sau să evitate, cât de mult să mânânce și cât de des.

- Luați măsuri de precauție pentru a evita infecțiile, de exemplu, prin spălarea regulată a mâinilor, deoarece boala, cum ar fi o răceală, poate declanșa o creștere a nivelului de zahăr din sânge.

- Minimizați stresul pe cât posibil, de exemplu, prin exerciții fizice, somn suficient și activități de reducere a stresului, cum ar fi meditația sau yoga, mai notează Medical News Today.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel