Hepatita D: cum se transmite. Prof. Dr. Ciprian Brisc: Se transmite și se dezvoltă doar împreună cu hepatita B. E o analiză nu exagerat de scumpă

Hepatita D - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Cum se transmite hepatita Delta și ce trebuie să știi. Medicul avertizează: "Dacă cineva se știe cu hepatită B atunci să se caute și de hepatita D. Este o analiză care nu este exagerat de scumpă".

DC Medical, DC News și DC News TV au organizat o sesiune de interviuri pe tema "Hepatita Delta: diagnostic, tratament și perspective. Expertiza medicilor despre această afecțiune".

Invitat în cadrul dezbaterii, medicul gastroenterolog Ciprian Brisc ne-a explicat cum se transmite Hepatita D și ce ar trebui să știm cu toții pentru a nu lua această boală. 

"Dacă vorbim acum specific despre hepatita D sau Delta, această boală se transmite prin secrețiile corpului, prin ser, nu se transmite pe cale orală. 

Deci nu se poate lua hepatita Delta consumând un anumit aliment care conține virusul respectiv, ci se poate lua doar prin ser și în primul rând prin tot felul de secreții. 

Ce înseamnă asta? 

Asta înseamnă că se poate lua la stomatolog, spre exemplu când sunt intervenții stomatologice laborioase. Tot instrumentarul trebuie să fie cât se poate de bine sterlizat. 

Se poate lua la pirsing, se poate lua prin tatuaje, se poate lua pe cale sexuală, se poate lua prin alte secreți sau se poate lua de la mamă la făt.

Acestea sunt căile unde trebuie să avem grijă pentru că dacă ne expunem spre exemplu la tatuaje sau pirsinguri inutile s-ar putea să avem un ghinion", a declarat Prof. Dr. Ciprian Brisc, medic gastroenterolog, pentru DC Medical și DC News.

Foto: Freepik @ArtPhoto_studio

Se descoperă frecvent cazuri de hepatită D?

"Nu se descoperă foarte frecvent hepatita Delta și aici o problemă care ține și se sistem și de noi, de medici, pentru că sistemul trebuie să asigure un screening populațional dare să scoată la iveală toate formele de hepatită D, B sau C care sunt într-un stadiu cronic. 

Hepatita Delta se transmite și se dezvoltă doar împreună cu hepatita B. 

Această conexiune între cele două hepatite face ca această aceste boli să grăbească foarte mult evoluția bolii. 

Deci prima parte este partea de sistem care ar trebui să asigure un screening populațional cât mai amplu atât pentru hepatita B, cât și pentru hepatita Delta. 

Iar partea medicală care ține strict de noi este să urmărim la fiecare pacient care îl știm cu hepatita B, să urmărim dacă nu a apărut cumva și o hepatită Delta asociată sau suprapusă. 

Dacă cineva se știe cu hepatită B, atunci din când în când e bine să căutăm și hepatita Delta. Este o analiză, nu este exagerat de scumpă. Anticorpii anti-hepatită delta.

Nu e o analiză extrem de sofisticată", a conchis medicul gastroenterolog Ciprian Brisc.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel