Hepatita B, cauze, simptome, tratament. Liana Gheorghe: Am avut cazuri dramatice, la oameni tineri

hepatita b - FOTO: Freepik@www.slon.pics
EXCLUSIV
Hepatita B este o infecție gravă a ficatului cauzată de virusul hepatitei B. Când infecția devine cronică crește riscul de a dezvolta insuficiență hepatică, ciroză sau cancer de ficat.

Hepatita B este de scurtă durată, numită și acută, și durează mai puțin de șase luni. Dar pentru alții, infecția devine cronică, ceea ce înseamnă că durează mai mult de șase luni. Faptul de a avea hepatita B cronică crește riscul de a dezvolta insuficiență hepatică, cancer la ficat sau ciroză - o afecțiune care cicatrizează permanent ficatul.

Majoritatea adulților cu hepatită B se recuperează complet, chiar dacă simptomele lor sunt severe. Bebelușii și copiii sunt mai predispuși să dezvolte o infecție cu hepatita B de lungă durată. Aceasta este cunoscută sub numele de infecție cronică.

Un vaccin poate preveni hepatita B, dar nu există un tratament dacă aveți această afecțiune. Dacă sunteți infectat, luarea anumitor măsuri de precauție poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului la alte persoane.

Vezi și: Ce se întâmplă când combini micii cu bere. Boala pe care o faci. Anca Ioniță: Cea mai nocivă combinație

Hepatita B, simptome

Simptomele hepatitei acute B variază de la ușoare la severe. Acestea apar de obicei la aproximativ 1 până la 4 luni după ce ați fost infectat, deși le puteți observa chiar și la două săptămâni după ce ați fost infectat. Este posibil ca unele persoane, de obicei copii mici, să nu aibă niciun simptom.

Semnele și simptomele hepatitei B pot include:

- Dureri abdominale

- Urină închisă la culoare

- Febră

- Dureri articulare

- Pierderea poftei de mâncare

- Greață și vărsături

- Slăbiciune și oboseală

- Îngălbenirea pielii și a albului ochilor, numită și icter, notează Mayo Clinic.

Hepatita B, cauze

Infecția cu hepatita B este cauzată de virusul hepatitei B (VHB). Virusul se transmite de la o persoană la alta prin sânge, spermă sau alte fluide corporale. Nu se transmite prin strănut sau tuse.

Vezi și: Trehaloza, alternativa la zahăr. Cum poate ajuta în tratare bolilor metabolice

Modalități de transmitere

- Contactul sexual. Puteți contracta hepatita B dacă aveți relații sexuale neprotejate cu cineva care este infectat. Virusul vă poate fi transmis dacă sângele, saliva, sperma sau secrețiile vaginale ale persoanei respective intră în corpul dumneavoastră.

- Împărtășirea de ace. VHB se răspândește cu ușurință prin intermediul acelor și seringilor contaminate cu sânge infectat. Împărtășirea de accesorii pentru droguri intravenoase vă expune la un risc ridicat de hepatită B.

- Înțepăturile accidentale cu acul. Hepatita B este o preocupare pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru oricine altcineva care intră în contact cu sânge uman.

- De la mamă la copil. Femeile însărcinate infectate cu VHB pot transmite virusul la copiii lor în timpul nașterii. Cu toate acestea, nou-născutul poate fi vaccinat pentru a evita infectarea în aproape toate cazurile. Discutați cu furnizorul dumneavoastră despre efectuarea unui test pentru hepatita B dacă sunteți însărcinată sau doriți să rămâneți însărcinată.

Vezi și: Antiinflamatoarele nesteroidiene, ce sunt. Vârstnicii, expuși riscurilor. Duc la hemoragii digestive, atac de cord sau AVC

Hepatita B acută vs. cronică

Infecția cu hepatita B poate fi de scurtă durată, numită și acută. Sau poate dura mult timp, cunoscută și sub numele de cronică.

Infecția acută cu hepatita B durează mai puțin de șase luni. Probabil că sistemul dumneavoastră imunitar poate elimina hepatita B acută din corpul dumneavoastră și ar trebui să vă recuperați complet în câteva luni. Majoritatea persoanelor care fac hepatita B la vârsta adultă au o infecție acută, dar aceasta poate duce la o infecție cronică.


Infecția cronică cu hepatita B durează șase luni sau mai mult. Ea persistă deoarece sistemul dumneavoastră imunitar nu poate lupta împotriva infecției. Infecția cronică cu hepatita B poate dura toată viața, putând duce la boli grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. Unele persoane cu hepatită cronică B pot să nu aibă niciun simptom. Unii pot avea oboseală continuă și simptome ușoare de hepatită acută.

Cu cât sunteți mai tânăr atunci când vă îmbolnăviți de hepatita B - în special nou-născuții sau copiii mai mici de 5 ani - cu atât crește riscul ca infecția să devină cronică. Infecția cronică poate trece neobservată timp de zeci de ani, până când o persoană se îmbolnăvește grav din cauza unei boli hepatice.

Vezi și: Stresul, percepție diferită în cazul femeilor și al bărbaților. Care sunt factorii declanșatori și ce se petrece în creier

Hepatita B, tratament

Prof. Dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, care sunt noutățile în ceea ce privește tratamentul în cazul Hepatitei B.

”La virusul hepatitic B avem niște tratamente extraordinare care controlează boala. Virusul B are un ADN circulat covalent închis, un ADN viral integrat în genomul gazdei. Nu poate fi eliminat, cel puțin până în acest moment. 

Tot ce putem obține la virusul B cu tratamentele actuale este așa numita cură, vindecare funcțională, adică să eliminăm antigenul HbS, markerul infecției cronice și să apară anticorpii HbS. Avem două tipuri de tratamente extrem de eficiente: tratamentul cu interferon, cu costuri remarcabile în reacțiile adverse, în tolerabilitate, care nu este excepțională, cu un tratament finit de un an de zile și rata de răspuns susținut fără terapie poate urca până la 1 din 3 pacienți, până la 30%. 

Ca alternativă, și mai ales pentru pacienții cu boala avansată hepatică, pentru că nu poți trata cu interferon un pacient cu ciroză hepatică, pentru că există riscul de decompensare, avem analogii nucleotidici și nucleozidici, adică entecavirul, tenofovirul. Nu avem decât tenofovir dipivoxil, nu avem tenovofirul alafenamid. Așteptăm, poate îl vom avea în România. Există în Europa. Este mai bine tolerat. Se administrează doze mai mici și reacțiile adverse sunt mai mici.

Cu aceste comprimate orale tratăm pe termen lung, uneori chiar toată viața acești pacienți. Iau un singur comprimat pe zi ceea ce controlează perfect boala. 98-99% dintre ei devin nedetectabili pentru ADN-ul viral.

În hepatita B, hepatocarcinomul poate să apară în stadii precirotice. Am avut cazuri dramatice, chiar la oameni tineri. Acești pacienți trebuie menținuți permanent în observație la 6 luni de zile”, a explicat prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel