Gripă, pacienții spitalizați pot fi vaccinați antigripal

Vaccin
Numărul persoanelor ucise de gripă crește de la o zi la alta. Până acum, toate cazurile care s-au soldat cu deces nu erau vaccinate antigripal. În România, rata vaccinării este de doar 8%, ceea ce situează țara noastră pe locul 3 în Europa, după Estonia şi Letonia. O soluție a creșterii ratei de vaccinare împotriva gripei poate fi vaccinarea pacienților spitalizați, o arată un studiu recent. Mai mult, autoritățile medicale americane recomandă ca persoanele internate în spital care sunt eligibile să primească vaccinul antigripal înainte de externare.

Vaccinul antigripal este cea mai bună apărare împotriva gripei, susțin medicii care consideră că este importantă vaccinarea antigripală în fiecare an. Însă, mulți medici își făceau griji în privința efectuării vaccinului antigripal pacienților care sunt spitalizați. Cercetătorii americani susțin însă că se pot relaxa.

,,Știm că ratele de vaccinare împotriva gripei în spitale sunt scăzute, adesea datorită preocupărilor medicului că vaccinul ar putea complica vindecarea sau întârzia externarea din spital. Descoperirile noastre demonstrează că vaccinarea pacienților în timpul unei spitalizari nu poate fi o ocazie de ratat”, a explicat Sara Tartof, autorul studiului.

Cercetătorii au analizat date de la mai mult de 250.000 de pacienți, cu vârste de la 6 luni în sus, care au fost spitalizați în spitalul Kaiser Permanente din California de Sud în timpul sezoanelor de gripă între 2011 și 2014.

28% dintre pacienții, care nu au fost vaccinați înainte de spitalizare, au făcut vaccinul înainte de a părăsi spitalul. Persoanele care au primit vaccinul antigripal în timpul spitalizării nu aveau un risc crescut de febră sau infecții. Studiul a constatat că 74% dintre bolnavii internați în spital nu au fost vaccinați înainte sau în timpul spitalizării și au rămas nevaccinați pe tot parcursul sezonului de gripă.

În opinia dr. Bruno Lewin, medic de familie la Centrul Medical Kaiser Permanente din Los Angeles, această cercetare sprijină ceea ce mulți medici știau intuitiv de ceva timp: efectuarea vaccinului antigripal la pacienții spitalizați este convenabilă și, cel mai important, în condiții de siguranță.

Cu excepția cazului în care există contraindicații, medicii nu ar trebui să aibă nici o ezitare să vaccineze pacienții în timp ce aceștia sunt spitalizați. Studiile anterioare au descoperit, de asemenea, că pacienții cu probleme chirurgicale care au primit vaccinul antigripal pe perioada internării în spital nu au avut riscuri crescute de complicații sau întârzieri privind externarea. În plus și Centrele din S.U.A. pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca pacienții spitalizați care sunt eligibili să primească vaccinul antigripal înainte de externare.

Potrivit ultimelor raportări ale autorităților medicale române sunt vaccinați antigripal 1.200.000 de oameni. Ministerul Sănătății a declarat că pe stoc mai sunt încă 100.000 de doze de vaccin, iar la nevoie se poate suplimenta cu încă 300.000 numărul dozelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel