Gripă, încă două decese. 25 de la începutul sezonului. Triaje epidemiologice în colectivități

Bronșiolita
Încă două decese din cauza gripei au fost anunțate acum de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, după ce la prânz fuseseră confirmate alte trei. Cei doi români aveau virus gripal tip A, subtip (H1). Bărbatul în vârstă de 61 ani, din județul Prahova avea condiții medicale preexistente și antecedente vaccinale antigripale necunoscute. Femeia în vârstă de 74 ani, din județul Ialomița, tot cu condiții medicale preexistente, nu fusese vaccinată antigripal.

Recomandările autorităților pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă includ consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical; dar și continuarea vaccinării antigripale.

Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat la Digi24 că își face vaccinul antigripal în fiecare an și obligatoriu și angajații care lucrează la urgențe. De asemenea, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă măsură împotriva gripei.

Triaje epidemiologice în colectivități

Specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic  în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu a făcut un apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal și a trimis un set de măsuri către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și cabinetele de medicină școlară din județ, cu scopul de a prevenii îmbolnăvirile în unităţile de învăţământ, atât la personalul didactic cât şi la elevi/preşcolari. Printre măsuri se numără: realizarea triajului zilnic în colectivităţi (şcoli, grădiniţe creşe, etc); educaţie sanitară privind gripa şi prevenirea ei; asigurarea respectării normelor de igienă personală; curăţenie şi dezinfecţie curentă pe suprafeţe şi pavimente, aerisirea încăperilor; raportarea zilnică a cazurilor de îmbolnăvire/a focarelor la DSP, în vederea stabilirii măsurilor care se impun în funcţie de situaţia epidemiologică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel