Gripă de sezon sau COVID-19: ce diferențe sunt între simptomele celor două afecțiuni

Teste PCR
Sezonul gripal se apropie și, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, autoritățile din sănătate recomandă vaccinarea contra gripei. De asemenea, explică cât de puține sunt simptomele diferite la cele două afecțiuni.

Sezonul gripal este imprevizibil în orice an, în funcție de factori precum numărul de persoane care primesc vaccinul și cât de bine se potrivește cu tulpinile circulante ale virusului.
Medicii spun că dacă păstrăm distanțarea socială și purtarea măștii pentru a preveni COVID-19, aceste măsuri de precauție ar putea reduce răspândirea gripei. Această teorie este susținută de un număr de cazuri de gripă mai scăzut decât de obicei până în acest an în unele părți ale emisferei sudice, unde sezonul gripal se apropie de sfârșit.
Dar, pe fondul respectării inegale a acestor măsuri preventive în mare parte din Statele Unite - fie din cauza oboselii pandemice, fie din cauza unei credințe greșite că se exagerează - specialiștii în boli infecțioase avertizează că ne-am putea confrunta cu o dublă problemă, una cauzată de COVID-19 și una de gripa sezonieră în această toamnă, iarna. Printre cei care solicită vigilență se numără Jeanne Marrazzo, director al Societății de Boli Infecțioase din America și cercetător medic la Universitatea Alabama din Birmingham.
„Marea îngrijorare din acest an, desigur, este că vom vedea ce ar putea fi o furtună perfectă”, a spus ea. "Chiar nu putem fi mulțumiți de acest lucru."

Simptome asemănătoare

Dificultatea nu este doar că gripa și COVID-19 vor circula în același timp, a spus John Zurlo, șeful diviziei de boli infecțioase de la Universitatea Thomas Jefferson. Este greu de diferențiat o boală de cealaltă, potrivit medicalxpress.com.

Ambele boli pot fi caracterizate prin febră, dureri și dificultăți de respirație. Printre puținele trăsături distinctive se numără pierderea bruscă a mirosului experimentată de unii pacienți cu COVID-19. Gripa poate afecta și simțul mirosului, dar în acest caz vinovatul este un nas înfundat, în timp ce în COVID-19 motivul este deteriorarea temporară a celulelor olfactive, a spus Zurlo.
O altă modalitate de a distinge o boală de cealaltă este testarea de laborator. Testele care se fac din secrețiile nazale ale unui pacient pot găsi dovezi ale ambelor virusuri. Astfel de teste ar putea fi utilizate mai mult pentru pacienții mai în vârstă, care prezintă un risc mai mare de complicații ale gripei, a spus el. Rezultatele ar ajuta medicii să stabilească dacă să administreze un medicament antiviral, care poate reduce severitatea gripei dacă este administrat suficient de curând.

Dacă există întârzieri în testare, opțiunea de rezervă ar fi tratarea oricărei boli respiratorii severe ca un potențial caz de COVID-19, a spus Marrazzo. Pacienții cu oricare dintre aceste boli ar trebui să se izoleze în orice caz, dar dacă există suspiciunea de COVID-19, departamentele de sănătate ar putea să anunțe alte persoane cu care persoanele infectate au intrat în contact.
Și mai presus de toate, faceți-vă un vaccin împotriva gripei, a spus ea. Acest lucru reduce riscul de gripă pentru individ și reduce presiunea asupra sistemului de sănătate.
"Dacă există vreodată un an în care trebuie să vă vaccinați împotriva gripei și să vă vaccinați copiii, acesta este anul", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel