Gripă: ce să mănânci ca să elimini virusul mai repede

Gripă, viroze
Virusul gripei se pare să fie eliminat mai repede din organism cu ajutorul dietei. Cercetătorii au făcut mai multe teste pentru a descoperi care este cea mai indicată.

O dietă bogată în grăsimi, cu conținut scăzut de carbohidrați precum regimul Keto pare că este utilă chiar și în combaterea gripei.

Șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenă au fost mai capabili să combată virusul gripei decât șoarecii alimentați cu alimente bogate în carbohidrați, potrivit unui nou studiu al Universității Yale publicat pe 15 noiembrie în revista Science Immunology.

Dieta ketogenă - care pentru oameni include carne, pește, carne de pasăre și legume non-amidonice - activează un subset de celule T din plămâni care nu au fost asociate anterior cu răspunsul sistemului imunitar la gripă, sporind producția de mucus din celulele căilor respiratorii care pot captura eficient virusul, raportează cercetătorii citați de medicalxpress.com.

„Aceasta a fost o constatare total neașteptată”, a declarat coautorul senior Akiko Iwasaki, profesorul Waldemar Von Zedtwitz de imunobiologie și biologie moleculară, celulară și de dezvoltare și un investigator al Institutului Medical Howard Hughes.

Celulele T, când oferă protecție 

Proiectul de cercetare a reprezentat lucrarea a doi cursanți - unul care lucrează în laboratorul lui Iwasaki și celălalt cu autorul principal Visha Deep Dixit, profesorul Waldemar Von Zedtwitz de Medicină Comparativă și Imunobiologie. Ryan Molony a lucrat în laboratorul lui Iwasaki, care a constatat că activatorii sistemului imunitar numiți inflammasomi pot provoca reacții dăunătoare ale sistemului imunitar în gazda lor. Emily Goldberg a lucrat în laboratorul lui Dixit, care a arătat că dieta ketogenă a blocat formarea de inflammasomi.

Cei doi s-au întrebat dacă dieta ar putea afecta răspunsul sistemului imunitar la agenți patogeni, cum ar fi virusul gripal.

Ei au arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenă și infectați cu virusul gripal au avut o rată de supraviețuire mai mare decât șoarecii cu o dietă normală cu conținut ridicat de carbohidrați. Mai exact, cercetătorii au descoperit că dieta ketogenă a declanșat eliberarea de celule T gamma delta, celule ale sistemului imunitar care produc mucus în garniturile celulare ale plămânului - în timp ce dieta bogată în carbohidrați nu a făcut-o.

Când șoarecii au fost crescuți fără gena care codifică celulele T delta gamma, dieta ketogenă nu a oferit nicio protecție împotriva virusului gripei.

„Acest studiu arată că modul în care organismul arde grăsime pentru a produce corpi cetonici din alimentele pe care le consumăm poate alimenta sistemul imunitar pentru a lupta împotriva infecției gripei”, a spus Dixit.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel