Grăsimile alimentare care topesc burta. Anca Alungulesei: Păcălești creierul și dai corpului ceea ce el are nevoie

grasimile sanatoase. FOTO: Freepik @sergio_pulp
Grăsimile sănătoase ne ajută să topim kilogramele în plus, având impact asupra întregului organism. Cum putem să scăpăm de pofta de dulce cu un pumn de nuci și semințe.

Pentru o stare de sănătate optimă organismul are nevoie de grăsimi sănătoase, care ne ajută atât să ținem foamea și pofta de duce sub control, dar ne și ajută să scăpăm de surplusul de kilograme. Important este să fim atenți la cantitatea de grăsimi pe care o consumăm.

”Confuzia care se face este să asociem grăsimea alimentară cu grăsimea corporală, crezând că dacă introducem grăsimi în alimentație acestea se vor depune automat.

Nu grăsimea depune grăsime, ci zahărul. El este pericolul”, a declarat Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

În acest sens, nutriționistul a explicat că există studii realizate asupra consumului de zahăr, prin ”minimalizarea efectelor zahărului”, iar grăsimea a fost considerată ”dușmanul și îngrășătorul”, însă, ”de atunci, rata obezității la nivel mondial a crescut foarte mult”.

Mai mult decât atât, mai spune Anca Alungulesei, ”s-a pus foarte mult accent pe produsele light, pe care lumea le consumă crezând că nu îngrașă, însă produs light nu înseamnă produs sănătos, ci mai degrabă te va conduce la îngrășare pentru că are cantitate mult mai mare de zahăr”.

Astfel, subliniază terapeutul în nutriție, modul în care se poate controla pofta de dulce este acela de a consuma alimente bogate în grăsimi, precum nucile și semințele, care pe lângă faptul că ”taie pofta”, aduc sațietate și compensează din efectele pe care le are zahărul în organism.

”Când consumăm carbohidrați rafinați sau dulciuri, corpul produce foarte multă insulină ca să gestioneze aportul de glucoză.

Insulina conduce la rezerve de grăsime, nu grăsimea din alimente. Așadar, dacă atunci când îți este poftă de ceva dulce, în loc de ceva dulce și rafinat, tai niște feliuțe de măr și le consumi cu pastă de tahini, cu unt de migdale sau niște măsline ori câteva nuci, îți taie pofta de a consuma ceva dulce. Păcălești creierul și dai corpului ceea ce el are nevoie. 

Avem nevoie de grăsimi, organismul nu poate trăi fără grăsimi, dar ni s-a indus ideea că avem nevoie de foarte mulți carbohidrați în detrimentul grăsimilor, care au fost puse la colț”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Uleiul de salvie, benefic împotriva stresului și al cancerului, susține memoria. La ce trebuie să fiți atenți înainte de utilizare

Grăsimile care ajută la ”topit” grăsimea

Anca Alungulesei a realizat o scurtă listă a grăsimilor pe care este indicat să le introducem în dieta noastră.

Untul de cocos

”Untul de cocos cu miros poate fi folosit la dulciuri, iar uleiul de cocos fără miros poate fi folosit la gătit. Cantitatea zilnică ar fi cam de o lingură de ulei”, a mai spus nutriționistul. 

Printre beneficiile pe care le are untul de cocos se numără:

- stimularea imunității. Nuca de cocos conține acid lauric, o componentă care ajută la reglarea sistemului imunitar.

- ajută la scăderea în greutate. Pe lângă acidul lauric, nuca de cocos conține și acizi grași cu lanț mediu, care sunt utilizați ca energie în loc să fie stocate ca rezervă ulterioară. Acest tip de grăsimi stimulează metabolismul.

- suprimarea apetitului. Un alt beneficiu al acizilor grași cu lanț mediu este capacitatea lor de a ne face să ne simțim sătui după ce am mâncat.

- combaterea bacteriilor. În afară de menținerea sistemului imunitar, acidul lauric este, de asemenea, antibacterian, antiviral și antifungic.

- îmbunătățește funcția creierului. Cercetătorii au descoperit că cetonele, un produs secundar al acizilor grași cu lanț mediu ingerați, reduc simptomele bolii Alzheimer și cresc funcția creierului.

- scade colesterolul și reduce riscul de boli de inimă, precum boala arterocoronariană, aritmia sau insuficiența cardiacă.

- crește performanța. Deoarece organismul folosește imediat acizii grași cu lanț mediu ca energie, aveți rezerve de glucoză și cetonă care îmbunătățesc rezistența și performanța sportivă generală, notează Export Lanka.

Avocado

”Avocado este prietenul siluetei”, spune nutriționistul. Avocado este bogat în acidul oleic, o grăsime mononesaturată care ajută la scăderea nivelului de colesterol ”rău”. Este bogat în potasiu, conținând și luteină, un antioxidant foarte important pentru sănătatea ochilor și a pielii.

Nucile de macadamia

Sunt foarte grase. 4-5 sunt suficiente”, mai spune Anca Alungulesei. Analiza nutriționala a nucilor de macadamia indică un conținut de 9% proteine, 9% carbohidrați, 2% fibre alimentare.

În plus, ele sunt o sursă importantă de calciu, fosfor, potasiu, sodiu, seleniu, fier, tiamină, riboflavină și niacină.

Uleiul de măsline, uleiul de in

Uleiurile vegetale, presate la rece, sunt o altă sursă de grăsimi sănătoase. Între acestea se numără uleiul de măsline, uleiul de avocado sau cel de in.

În ceea ce privește modul de utilizare al uleiurilor, nutriționistul a subliniat că este indicat ca acestea să fie folosite ca atare, în forma crudă, precizând că uleiul de floarea soarelui este un tip de ulei bogat în acizi grași Omega 6, cu acțiune pro-inflamatoare.

”Ce ne interesează în povestea grăsimilor este proporția între Omega 3 și Omega 6”, subliniind că un dezechilibru între cele două poate duce la probleme de sănătate. 

Acizii grași Omega 3 au proprietăți antiinflamatoare, în timp ce acizii grași Omega 6 sunt mai mult pro-inflamatori.

Motiv pentru care raportul dintre Omega 6 și Omega 3 trebuie să fie cuprins între 1 la 1 și 4 la 1, acesta reduce cu 70% rata mortalității.

De menționat că dietele occidentale, pline în grăsimi, zahăr și sare, au un raport de 15 la 1, și chiar 17 la 1.

Vezi și: Băuturile probiotice, benefice în prevenirea inflamațiilor și a cancerului. Cum poate ajuta kefirul în cazul intoleranței la lactoză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel