Grapefruit RETRAS de la raft. Alertă alimentară: Dacă ați cumparat acest produs, NU-l mâncați

Grapefruit RETRAS de la raft. Alertă alimentară Dacă ați cumparat acest produs, NU-l mâncați - Foto: Freepick @@aleksandarlittlewolf
ANSVSA a emis o nouă alertă alimentară.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunţat retragerea din magazine a unui lot de fructe din cauza nivelului ridicat de pesticide.

Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ce ciuperci să mâncăm. Ciuhodaru: Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei

"Vă informăm, ca urmare a depășirii valorilor admise de reziduri de pesticide (Clorpirifos-metil) SC KAREMA FRUCT SRL a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a articolului menționat mai jos. Motivul rechemării: depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide CLORPIRIFOS METIL.

Denumire produs: Grapefruit roșu, origine Turcia, Lot 15989.

În cazul în care ați cumparat produsul menționat mai sus, în perioada 07-15.06.2022, vă rugăm să nu-l consumați și să-l returnați în magazinele de unde a fost achiziționat până pe 28.06.2022, urmând să primiți contravaloarea lui", a avertizat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

O boală alergică și autoimună, identificată pentru prima dată. Simptomele, izbitoare: Se inflamează esofagul și pielea

 

Adevărul despre ADITIVII pe care-i mâncăm zilnic. "Sunt cancerigeni" și "eticheta VERDE", înțelese GREȘIT. Ce e NITRITUL de sodiu

 

O mulțime de alerte alimentare au fost date în ultimele luni, după ce specialiștii au descoperit o mulțime de aditivi, E-uri și chimicale într-o mulțime de alimente. 

"În Occident, dezbaterile pe această temă au apărut în anii 1970 - 1980, atunci când Uniunea Europeană de atunci, oameni care se preocupau de siguranța alimentelor și agențiile care o făceau, au alcătuit o listă a produselor, o listă a aditivilor care sunt siguri pentru consum și care au gust bun și sunt în balanță între efect și risc.

Lista E-urilor, pentru că nu au popularizat această măsură, au adresat-o doar producătorilor, comercianților, celor din industrie și a pornit în anii 1978 - 1979, când au început să circule sub formă de zvon niște hârtii trase la copiator și s-au răspândit zvonuri că aceste E-uri sunt periculoase. De unde era un atuu să fii pe această listă, pentru că E-urile erau substanțele validate: sarea, oțetul, alți aditivi, unii naturali, alții de sinteză, siguri și buni pentru preparatul, conservatul alimentelor și s-a răspândit zvonul că E-urile sunt ceva rău, o chimicală introdusă în alimente", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Aditivii sunt cancerigeni", fake-news-uri. Care e adevărul de pe etichete

"Aș vrea să fac mai întâi trimitere la consumatori, să se informeze din surse sigure, avizate. Știți care e cea mai sigură sursă avizată și la primul contact? Este eticheta! Din păcate, consumatorul nu știu dacă citește eticheta, nu știu câți o fac și nu știu dacă o și înțeleg.

Un alt factor care ar putea să inducă consumatorul în eroare, cu regret o spun, sunt acei falși specialiști care transmit informații eronate.

Într-adevăr, când vorbim de aditivi, să știm foarte clar că pornim de la: nimic nu e toxic, ci doza e cea care face diferența.

Ca să fie clar! O substanță care e consumată într-o anumită cantitate este consideră aliment. Aceeași substanță consumată într-o altă cantitate este medicament. Și aceeași substanță care e consumată într-o altă cantitate, poate deveni otravă!

Deci, avem aceeași substanță, dar doza e cea care face diferența. Aceste E-uri sunt, de fapt, acei aditivi pe care noi îi regăsim listați într-o bibliotecă avizată numită codex alimentarius.

Acești aditivi au un cod numeric format din litera E și apoi urmează câteva cifre, 3 - 4 cifre. Tocmai de aceea, conform regulamentului în vigoare, 1169/2011, procesatorii au această obligație, de a trece pe etichetă toate ingredientele și anditivii care se regăsesc în produs. Doar că nu au obligația de a trece numele aditivului sau doar simbolul E. 

Acum, faptul că am auzit de foarte multe ori informații false precum că anumite E-uri ne omoară sau ne trezim dimineața fără păr, într-adevăr, unde trebuie să avem noi foarte mare atenție, majoritatea aditivilor care sunt reglementați și care sunt siguri de utilizat într-un produs alimentar sunt evaluați și reevaluați în fiecare an de organismele în vigoare și asupra lor se fac anumite teste toxicologice.

Ca urmare a acestor teste, se stabilesc anumite doze care pot fi folosite sau chiar restricții de a fi scoși de pe lista de a fi utilizați de pe lista de alimentare.

Deci, toți aditivii pe care noi îi regăsim într-un produs alimentar sunt verificați, certificați. Problema este că trebuie să se respecte doza, doză controlată de producător, pentru că la finalul zilei când facem bilanț, sunt anumiți aditivi pe care-i putem aduce în organism din diverse surse alimentare, pentru că putem consuma mai multe alimente care conțin aditivi.

Și aici vorbim de o doză maxim atinsă", au explicat prof. Cristian Dima, în exclusivitate pentru DC News.

Eticheta VERDE, înțeleasă greșit. Ce este nitritul de sodiu - citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel