Glucoza sau zaharoza, care e mai dulce. Explicația expertului
04 oct 2021, 14:47

Sirop
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune că glucoza nu e atât de dulce precum zaharoza.

Puțină lume știe că glucoza nu e așa de dulce ca zaharoza. 

”ȘtiațiCă

Glucoza nu este atât de dulce precum zaharoza?

Glucoza este componenta majoritară din siropul de porumb, pe când siropul de zahăr este alcătuit din zaharoză, iar din această cauză siropul de porumb nu este atât de dulce precum cel de zahăr”, notează Dan vodnar, profesor de gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Prea mult zahăr e asociat cu probleme precum obezitatea, cariile, diabetul și bolile de inimă. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă menținerea zahărului adăugat la mai puțin de 5% din totalul caloriilor. Alimente și băuturi aparent sănătoase care conțin o mulțime de zahăr adăugat: 

* fructele uscate - sună ca o opțiune de gustare sănătoasă și, în multe privințe, așa este. Fructele uscate conțin fibrele și micronutrienții din fructele proaspete, dar, deoarece apa a fost îndepărtată, zaharurile naturale din fructe sunt mult mai concentrate. Potrivit WebMD, 1 cană de fructe uscate amestecate conține aproximativ 92 de grame de zahăr. Asta este mult mai mult decât un volum comparabil chiar și din cele mai zaharoase fructe proaspete. 

* iaurtul aromat - e o alegere alimentară sănătoasă. Varietățile aromate, pe de altă parte, pot conține la fel de mult zahăr ca un desert decadent. Toate iaurturile conțin zahăr în mod natural, cunoscut sub numele de lactoză. Organismul îl descompune în alte două zaharuri: glucoză și galactoză. Lactoza conferă produselor lactate o aromă ușor dulce. Pe lângă faptul că servește ca sursă de energie, lactoza ajută la absorbția calciului și a magneziului și poate acționa ca un aliment prebiotic pentru microbiomul nostru intestinal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?