Fumatul nu îți afectează doar plămânii. Câte boli declanșează și cât de repede apar

Fumatul nu iti afecteaza doar plamanii Foto: Freepik @nensuria
Fumatul nu îți afectează doar plămânii. Renunțarea poate inversa efectele cauzate de substanțele inhalate din produsele din tutun.

Fumatul poate provoca efecte negative pe termen lung asupra organismului, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet.

Fie că este fumat sau mestecat, tutunul este periculos pentru sănătate. Produsele din tutun conțin substanțe nesigure, de la acetonă și gudron la nicotină și monoxid de carbon. Substanțele inhalate vă pot afecta plămânii și celelalte organe din corp.

Fumatul poate duce la complicații continue și efecte pe termen lung asupra sistemelor corpului tău. În timp ce fumatul vă poate crește riscul anumitor afecțiuni de sănătate de-a lungul anilor, cum ar fi glaucomul, cancerul și problemele legate de coagularea sângelui, unele dintre efectele asupra organismului se produc imediat.

Dar renunțarea la fumat poate inversa multe dintre aceste efecte asupra organismului tău, potrivit Healthline.

Fumul de tutun este incredibil de dăunător pentru sănătate. Nu există niciun mod sigur de a fuma. Înlocuirea țigării cu un trabuc, o pipă, o țigară electronică sau o narghilea nu vă va ajuta să evitați riscurile pentru sănătate.

Vezi și: Cele mai bune ceaiuri pentru răceală. Condimentul pe care să-l pui în ceai ca să-ți crească imunitatea: Au efecte terapeutice puternice

Potrivit Asociației Americane a Plămânilor, țigările conțin aproximativ 600 de ingrediente. Multe dintre aceste ingrediente se regăsesc și în trabucuri și narghilele. Atunci când ard, acestea generează peste 7.000 de substanțe chimice, dintre care multe sunt toxice. Cel puțin 69 dintre acestea sunt cancerigene sau se știe că provoacă cancer.

Rata de mortalitate a fumătorilor este de trei ori mai mare decât cea a persoanelor care nu au fumat niciodată. De fapt, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) notează că fumatul este cea mai frecventă cauză de deces care poate fi prevenită în Statele Unite.

Deși nu toate efectele fumatului sunt imediate, complicațiile și daunele pot dura ani de zile. Vestea bună este că renunțarea la fumat poate reduce mulți factori de risc pentru afecțiunile și bolile de mai jos.

Sănătatea generală și riscul de cancer

Fumatul poate dăuna organelor din corpul dumneavoastră și poate avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră generale.

Fumatul poate crește inflamația în tot corpul tău și te poate afecta în mod negativ sistemul imunitar. Acest lucru te poate face mai susceptibil la infecții.

Fumatul este un factor de risc de mediu pentru afecțiuni precum artrita reumatoidă, deși cercetătorii nu înțeleg încă mecanismul care stă la baza acestei legături.

Există, de asemenea, o legătură bine studiată între fumat și multe tipuri de cancer. Fumatul poate crește riscul de apariție a cancerului aproape oriunde în organism. Acest lucru include următoarele tipuri de cancer:

- Cancerul de vezică urinară

- Leucemie mieloidă acută

- Cancer de col uterin

- Cancer colorectal

- Cancer gastric sau de stomac

- Cancer de ficat

- Cancer orofaringian (care poate include părți ale gâtului, amigdalelor și a limbii).

- Cancer pancreatic

- Cancer traheal, bronșic și pulmonar

- Cancer esofagian

- Cancer de rinichi și uterin

- Cancerul laringian

Dacă renunțați la fumat, riscul de a dezvolta majoritatea acestor tipuri de cancer scade în aproximativ 10-20 de ani, în funcție de tipul de cancer. Cu toate acestea, riscul dumneavoastră va fi în continuare mai mare decât cel al persoanelor care nu au fumat niciodată.

Vezi și: 8 flori dăunătoare sănătății. Consumul sau atingerea accidentală poate provoca simptome grave

Sistemul nervos central

Unul dintre ingredientele din tutun este nicotina, un drog care modifică starea de spirit. Nicotina creează dependență și creează o mare dependență. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenilor le este atât de greu să se lase de fumat.

Nicotina ajunge la creier în câteva secunde și vă poate energiza pentru o vreme. Dar, pe măsură ce efectul dispare, vă puteți simți obosit și puteți avea poftă de mai mult. Retragerea fizică de la nicotină vă poate afecta capacitatea de gândire și vă poate face să simțiți emoții negative. Acestea pot include:

- Anxietate

- Iritabilitate

- Depresie

Retragerea poate provoca, de asemenea, dureri de cap și probleme de somn.

Afectarea vederii

Fumatul pe termen lung vă poate afecta vederea și nervul optic. Acesta vă poate duce la apariția anumitor afecțiuni care afectează ochii. Acestea pot include:

- Glaucomul, în care presiunea din ochi crește, ceea ce exercită presiune asupra nervului optic, provocând leziuni și pierderea vederii

- Degenerescența maculară legată de vârstă, care cauzează deteriorarea unui punct din centrul retinei și provoacă pierderea vederii centrale

- Cataractă, care provoacă vedere tulbure

Sistemul respirator

Fumatul deteriorează căile respiratorii, sacii de aer (alveolele) din plămâni și cilia, care sunt structuri minuscule asemănătoare unor fire de păr care împiedică murdăria și mucusul să pătrundă în plămâni.

Afectarea plămânilor

Fumatul cauzează leziuni pulmonare și pierderi de țesut care nu mai revin niciodată.

Deteriorarea sistemului respirator vă poate face, de asemenea, mai sensibil la anumite infecții care afectează plămânii, cum ar fi tuberculoza și pneumonia, și crește posibilitatea de deces din cauza acestor boli.

Fumatul vă poate cauza apariția unei tuse cronice. De asemenea, poate agrava atacurile de astm, dacă aveți astm.

Riscul de cancer

Afectarea plămânilor din cauza fumatului poate provoca boli pulmonare sau cancer pulmonar. Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, iar persoanele care fumează au un risc de 20 de ori mai mare decât nefumătorii de a fi diagnosticate cu cancer pulmonar.

Afecțiuni pulmonare cronice

Persoanele care fumează prezintă un risc mai mare pentru afecțiuni pulmonare cronice nereversibile, cum ar fi:

- Cancer pulmonar

- Emfizem, distrugerea sacilor de aer din plămâni

- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), un grup de boli pulmonare

- Astm la vârsta adultă

- Bronșită cronică, inflamație permanentă care afectează mucoasa tuburilor respiratorii ale plămânilor

Renunțarea la produsele din tutun poate provoca congestie temporară și disconfort respirator, pe măsură ce plămânii și căile respiratorii încep să se vindece. Producția crescută de mucus imediat după renunțarea la fumat poate fi un semn pozitiv că sistemul dumneavoastră respirator se reface.

Cum afectează bebelușii, copiii și adolescenții

Bebelușii se pot naște cu plămânii subdezvoltați dacă persoana însărcinată fumează în timpul sarcinii.

Copiii ai căror părinți sau îngrijitori fumează țigări pot, de asemenea, să se confrunte cu anumite afecțiuni de sănătate la o rată mai mare decât copiii ai căror îngrijitori nu fumează. Acestea pot include:

- Tuse

- Respirație șuierătoare

- Crize de astm

- Pneumonie

- Tuberculoză

- Bronșită

- Funcție pulmonară redusă

- Creșterea pulmonară afectată

- Fibroză pulmonară idiopatică

Adolescenții care fumează pot ajunge să aibă plămâni mai mici și mai slabi decât cei ai adolescenților care nu fumează.

Afectează sistemul reproducător

Nicotina afectează fluxul sanguin către zonele genitale atât la bărbați, cât și la femei.

Fumatul poate contribui, de asemenea, la probleme de fertilitate și la scăderea nivelului de hormoni sexuali la bărbați și femei, ceea ce duce la scăderea dorinței sexuale.

Pentru femei, menopauza poate apărea mai devreme dacă fumează. Fumatul influențează producția de hormoni și poate îngreuna sarcina. De asemenea, poate crește riscul de:

- Naștere timpurie

- Greutate mică la naștere

- Nașterea unui copil mort

- Sindromul morții subite a sugarului (SIDS)

- Sarcină ectopică

Fumatul poate afecta în mod negativ funcția vaselor de sânge, ceea ce poate restricționa fluxul sanguin necesar pentru a obține o erecție. Acest lucru poate duce la disfuncție erectilă (ED). De asemenea, DE poate duce la probleme de fertilitate.

De asemenea, poate deteriora ADN-ul, ceea ce face dificilă conceperea și crește riscul de avort spontan și anumite defecte congenitale.

Sistemul cardiovascular

Potrivit CDC, 1 din 4 decese este rezultatul bolilor cardiovasculare cauzate de fumatul de țigări.

Fumatul poate afecta sistemul cardiovascular, inclusiv sistemul dvs:

- Inima

- Arterele

- Vasele de sânge

Nicotina face ca vasele de sânge să se strângă, ceea ce restricționează fluxul de sânge. De asemenea, fumatul crește tensiunea arterială, slăbește pereții vaselor de sânge și crește riscul de formare de cheaguri de sânge.

Acești factori vă cresc riscul de boli cardiovasculare, inclusiv:

- Ateroscleroză

- Boală coronariană, inclusiv atac de cord și moarte cardiacă subită

- Accident vascular cerebral

- Boala arterială periferică

- Anevrism aortic abdominal

De asemenea, aveți un risc crescut de agravare a bolilor de inimă dacă ați avut deja:

- Operație de bypass cardiac

- Un atac de cord

- Un stent plasat într-un vas de sânge

Fumatul pasiv

Fumatul are un impact asupra sănătății tale cardiovasculare și afectează, de asemenea, sănătatea celor din jurul tău care nu fumează. Expunerea la fumatul pasiv prezintă același risc pentru un nefumător ca și pentru o persoană care fumează. Riscurile pot include:

- Accident vascular cerebral

- Atac de cord

- Boli de inimă

Fumatul țigărilor poate afecta pielea, părul și unghiile.

Pielea

Substanțele din fumul de tutun pot modifica structura pielii tale. Acest lucru poate contribui pentru:

- Deteriorarea prematură a pielii asociată cu îmbătrânirea

- Riduri

- Vindecarea întârziată a rănilor

- Dezvoltarea hidradenitei supurative, o afecțiune a pielii care provoacă furuncule dureroase

- Dezvoltarea psoriazisului sau declanșarea unui psoriazis mai sever

- Apariția anumitor tipuri de cancer de piele

Fumatul poate crește riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase (cancer de piele) la nivelul buzelor.

Păr

Există, de asemenea, o legătură între fumat și alopecia androgenică, o afecțiune care provoacă căderea părului la bărbați. Fumatul cauzează căderea părului din cauza:

- Vasoconstricție

- Deteriorarea ADN-ului

- Generarea de radicali liberi

- Efecte hormonale

- Unghii

Poate afecta, de asemenea, unghiile de la mâini și de la picioare și crește probabilitatea apariției infecțiilor fungice ale unghiilor.

Sistemul digestiv

Fumatul crește riscul de cancer la nivelul organelor sistemului digestiv. Acest lucru poate include cancerul de:

- Gură

- Gâtului

- Laringe

- Esofagului

- Stomac

- Pancreas

- Colon și rect

Chiar și persoanele care "fumează, dar nu inhalează" se confruntă cu un risc crescut de cancer al gurii.

Diabet de tip 2

Fumatul are, de asemenea, un efect asupra insulinei, ceea ce face mai probabil să dezvoltați rezistență la insulină. Persoanele care fumează țigări au un risc cu 30% până la 40% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 și complicațiile acestuia.

Diabetul de tip 2 tinde să se dezvolte mai repede la persoanele care fumează decât la cele care nu fumează, deoarece poate fi mai greu de controlat.

Boala parodontală

Fumatul vă poate crește riscul de boală parodontală sau de boală care afectează gingiile. Acest lucru se întâmplă deoarece fumatul provoacă inflamații în jurul dinților și crește riscul de infecții bacteriene. Gingiile se pot umfla și sângera (gingivită) și, în cele din urmă, pot începe să se desprindă de dinți (parodontită).

Sistemul scheletic

Fumatul poate avea un impact negativ asupra sănătății oaselor, reducând densitatea osoasă și contribuind la pierderea osoasă.

Consumul de tutun este legat de dezvoltarea unor afecțiuni precum osteoporoza sau de confruntarea cu fracturi osoase. Fumatul poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra vindecării oaselor în cazul în care suferiți o fractură.

La femei, fumatul poate face ca menopauza să vină mai devreme. Menopauza accelerează pierderea osoasă. Combinată cu fumatul, aceasta poate accelera aceste efecte, ducând la osteoporoză.

Fumatul afectează, de asemenea, sănătatea dinților și poate provoca carii și pierderea dinților.

Fumatul de țigări crește riscul de afecțiuni care pot afecta întregul organism. Fumatul poate provoca cancer în multe dintre organele corpului. De asemenea, poate reduce fertilitatea, poate crește șansele de a dezvolta diabet de tip 2 și poate contribui la pierderea oaselor.

Dar renunțarea la fumat reduce multe dintre aceste riscuri. De asemenea, are beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Deoarece fumatul afectează fiecare sistem al corpului, găsirea unei modalități de a renunța la fumat te poate ajuta să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Programele de renunțare la fumat vă pot ajuta. De asemenea, medicii îți pot recomanda medicamente cu și fără prescripție medicală pentru a te ajuta să renunți la fumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel