Frica și dezgustul, asociate cu aciditatea gastrică. Ce alte cauze pot duce la aciditate crescută și care sunt simptomele

frica si dezgustul. FOTO: Freepik @wayhomestudio
Frica și dezgustul cresc aciditatea stomacului, arată un studiu. Iată alte cauze ce pot duce la creșterea acidității și ce simptome prezintă aceasta.

Nivelul crescut de acid gastric poate să fie influențat de anumite infecții sau condiții de sănătate. Iar tratamentul privind reducerea acestuia poate depinde de cauză, dar poate include medicamente sau schimbarea dietei și a stilului de viață.

Rolul stomacului este acela de a ajuta la digerarea alimentelor consumate, iar unul dintre modurile în care face acest lucru este utilizarea acidului gastric, acid care este secretat în mod natural se stomac și a cărei secreție este controlată atât de hormoni, cât și de sistemul nervos, notează Healthline.

În acest context, cercetătorii de la Universitatea Sapienza din Roma au realizat un studiu care urmează să fie încă revizuit, iar potrivit acestuia, reacția viscerală de stomac întors pe dos la oroare este mai mult decât nervi - sistemul tău gastric chiar se pregătește pentru ce e mai rău.

Evoluția, dintr-un motiv oarecare, pare să fi decis că cea mai bună cale de acțiune atunci când simțim dezgust sau frică este să scădem pH-ul din intestin pentru a-l face mai acid.

Privită în lumina cercetărilor care demonstrează o legătură solidă între reacțiile intestinale și răspunsul creierului la situații amenințătoare, descoperirea întărește modelele care sugerează că rețeaua gastrică joacă un rol major în răspunsurile emoționale ale organismului, notează Science Alert.

Astfel, se pare că organismul este determinat să intensifice activitatea gastrică atunci când experimentăm lucruri de care ar trebui să ne ferim, evocând un sentiment de greață.

La rândul său, această senzație devine parte a răspunsului de frică, determinându-ne să acționăm în consecință.

Studiul a fost realizat pe un grup de 31 de bărbați sănătoși, fără tulburări psihologice, neurologice sau digestive cunoscut.

Acestora li s-a cerut să înghită o ”pastilă inteligentă”, care conținea un senzor și un transmițător wireless, iar pe parcursul studiului acesta a măsurat din exterior atât activitatea electrică musculară a sistemului digestiv, cât și reacțiile fiziologice.

Cei 31 de bărbați au participat la patru sesiuni de vizionare care prezentau videoclipuri scurte, de 9 secunde, selectate după conținutul lor: vesel, dezgustător, trist și înfricoșător. De asemenea, au fost integrate și video cu un conținut neutru-emotive, ca video de control.

În urma sesiunilor, pe baza unor chestionare, participanții au mărturisit ce au simțit după fiecare video, în timp ce pastila s-a ocupat de colectarea datelor din interior.

În concordanță cu constatările anterioare, senzațiile gastrice au crescut în timpul scenelor de frică, ajungând la maxim în timpul vizionării clipurilor dezgustătoare.

Respirația a fost, de asemenea, intensificată, ca și în timpul scenelor triste.

Vezi și: Pâinea, bună și pentru slăbit. Ene: Am uitat să mâncăm sandviș. Gusturile se educă

Aciditate crescută, cauze și simptome

Există câteva condiții medicale care pot duce la creșterea acidității din stomac, iar printre acestea se numără o suprasecreție a hormonului gastrin, cel care spune stomacului să producă și mai mult acid gastric.

Printre cauzele comun ce care duc la aciditate gastrică ridică se numără:

Hipersecreția acidă de revenire Blocantele H2 sunt un tip de medicamente care pot reduce acidul gastric.

Uneori, persoanele care se retrag de la acest medicament pot avea o creștere a acidului gastric.

Sindromul Zollinger-Ellison. În cazul acestei afecțiuni rare, în pancreas și în intestinul subțire se formează tumori numite gastrinoame.

Infecția cu Helicobacter pylori. H. pylori este o bacterie are colonizează la nivelul stomacului și poate produce ulcere.

Obstrucția de evacuare gastrică. Atunci când calea care duce de la stomac la intestinul subțire este blocată, aceasta poate duce la creșterea acidului gastric.

Insuficiență renală cronică. În unele cazuri rare, persoanele cu insuficiență renală sau cele care fac dializă pot produce niveluri ridicate de gastrină, ceea ce duce la creșterea producției de acid gastric.

În ceea ce privește simptomatologia în cazul în care aveți un nivel ridicat de acid gastric, aceasta include:

- disconfort abdominal, care poate fi mai rău pe stomacul gol

- greață sau vărsături

- balonare

- arsuri la stomac

- diaree

- scăderea poftei de mâncare

 -pierdere inexplicabilă în greutate, mai arată Healthline.

De reținut că simptomele acidului gastric ridicat sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni digestive, astfel că pentru o diagnosticare corectă este nevoie să luați legătura cu medicul dvs.

Vezi și: Depresia post-partum și cum înveți să fii mamă. Ce se întâmplă în primele 14 zile după ce naști. Radu Leca: Te lovește partea "minunată" a familiei. Cine m-a pus să-l aleg și să mai fac și copil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel