Frecvența mișcărilor intestinale, impact asupra sănătății. Descoperiri revoluționare care ne arată cât de sănătos este intestinul

scaun - FOTO: Freepik@nomadsoul1
Ce înseamnă dacă avem 2-3 scaune pe zi. Cât de des e normal, de fapt, să avem scaun. Cât de nocivă este, de fapt, constipația pentru sănătatea intestinală.

Un studiu revoluționar de la Institutul pentru Biologie a Sistemelor (ISB) a descoperit legături fascinante între frecvența cu care avem scaun și sănătatea noastră pe termen lung.

Se pare că obiceiurile noastre de mers la baie ar putea fi mai importante decât credem. Echipa de cercetători, condusă de Johannes Johnson-Martinez, a examinat peste 1.400 de adulți sănătoși, analizând totul, de la microbiomul intestinal până la chimia sângelui. Constatările lor, publicate în Cell Reports Medicine, aruncă o nouă lumină asupra relației complexe dintre mișcările noastre intestinale și bunăstarea generală.

Care este frecvența scaunelor

Cercetătorii au împărțit participanții în patru grupuri:

Constipație: 1-2 mișcări intestinale pe săptămână

Normal scăzut: 3-6 mișcări intestinale pe săptămână

Normal ridicat: 1-3 mișcări intestinale pe zi

Diaree: Scaune frecvente și moi

Vezi și: Vârsta când începem să pierdem din masa osoasă. Dr. Cătălina Poiană: Trebuie să ne îngrijoreze. E important să luați calciu și vitamina D

Factorii care influențează frecvența scaunelor

Frecvența scaunelor - FOTO: Freepik@EyeEm

Interesant este că vârsta, sexul și indicele de masă corporală (IMC) au influențat cât de des mergeau oamenii la toaletă. Persoanele mai tinere, femeile și cei cu IMC mai scăzut aveau tendința de a avea mișcări intestinale mai puțin frecvente.

"Cercetările anterioare au arătat cum frecvența mișcărilor intestinale poate avea un impact mare asupra funcționării ecosistemului intestinal. În mod specific, dacă scaunul rămâne prea mult timp în intestin, microbii consumă toate fibrele alimentare disponibile, pe care le fermentează în acizi grași cu lanț scurt benefici.

După aceea, ecosistemul trece la fermentarea proteinelor, ceea ce produce mai mulți toxine care pot ajunge în sânge", explică Johnson-Martinez într-un comunicat de presă.

Vezi și: Imagini 3D cu inima umană. Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară. Tehnologia HiP-CT care te lasă fără cuvinte: E surprinzător!

Constipația, sursă de hrană pentru bacteriile intestinale

Cu alte cuvinte, când ești constipat, bacteriile din intestinul tău rămân fără mâncarea lor preferată (fibre) și încep să descompună proteine în schimb. Acest proces creează substanțe potențial nocive care pot intra în sângele tău și pot afecta alte organe.

Studiul a dezvăluit o zonă optimă pentru sănătatea intestinală – să ai scaun de 1-2 ori pe zi. În acest punct optim, bacteriile benefice care fermentează fibrele prosperă. Cu toate acestea, cei cu constipație sau diaree au prezentat niveluri mai ridicate de bacterii mai puțin dorite, asociate cu fermentarea proteinelor sau probleme ale tractului digestiv superior.

Frecvența mișcărilor intestinale și markerii sanguini

Cu toate acestea, nu este vorba doar despre bacteriile intestinale. Cercetătorii au descoperit că frecvența mișcărilor intestinale (BMF) are o legătură cu diferiți markeri sanguini și chiar cu riscurile potențiale de boli cronice.

De exemplu, persoanele cu constipație aveau niveluri mai ridicate de substanțe precum p-cresol-sulfat și indoxil-sulfat în sângele lor. Aceste compuși, produși de bacteriile intestinale care descompun proteinele, sunt cunoscuți a fi nocivi pentru rinichi.

"Aici, într-o populație în general sănătoasă, arătăm că constipația, în special, este asociată cu nivelurile sanguine de toxine derivate microbian, cunoscute pentru a cauza deteriorarea organelor, înainte de orice diagnostic de boală," spune Dr. Sean Gibbons, autorul corespondent al studiului.

Cercetarea a sugerat, de asemenea, legături între obiceiurile de defecare și sănătatea mintală, sugerând că frecvența scaunelor ar putea fi legată de anxietate și depresie.

Studiul a constatat că o dietă bogată în fibre, hidratarea adecvată și exercițiile regulate sunt asociate cu tipare mai sănătoase ale mișcărilor intestinale.

"În general, acest studiu arată cum frecvența mișcărilor intestinale poate influența toate sistemele corpului și cum frecvența aberantă a mișcărilor intestinale poate fi un factor de risc important în dezvoltarea bolilor cronice.

Aceste perspective ar putea informa strategiile de gestionare a frecvenței mișcărilor intestinale, chiar și în populațiile sănătoase, pentru a optimiza sănătatea și bunăstarea", concluzionează dr. Gibbons.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin aceste conexiuni, acest studiu subliniază importanța acordării atenției obiceiurilor tale de mers la baie.

Vezi și: Cum știi că ai viermișori sau paraziți intestinali. Semnul pe care l-ai ignorat până acum. Trucul simplu care elimină paraziții

Discuție și concluzii

Această cercetare deschide noi direcții în înțelegerea modului în care sănătatea noastră intestinală poate influența rezultatele mai largi ale sănătății și subliniază potențialul frecvenței mișcărilor intestinale ca indicator timpuriu al riscului de boală. De asemenea, sugerează că intervențiile dietetice și de stil de viață care promovează mișcări intestinale regulate ar putea fi o strategie valoroasă pentru prevenirea bolilor cronice.

Aceste constatări marchează un pas semnificativ înainte în relația dintre sănătatea intestinului și sănătatea generală și ar putea duce la noi strategii preventive de sănătate care se concentrează pe menținerea mișcărilor intestinale regulate ca mijloc de a menține microbiomul sănătos și de a reduce povara bolilor cronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel