Mindfulness, considerat o soluție...
„Dezvoltat de doctorul Francis Lefebure în 1959, fosfenismul reprezintă un ansamblu de tehnici care au ca scop principal stimularea capacităților cerebrale plecând de la o metodă de lucru individuală bazată pe reacțiile fiziologice provocate de fosfene, care se obțin prin observarea fixă a unei surse de lumină adecvate”, detaliază cunoscutul psiholog-expert Cristina Mihaela Zaharia.
Ea spune că fosfenele sunt de fapt senzațiile luminoase subiective sau imaginile care persistă pe retină. „Sunt pete de diferite culori care se pot observa cu ochii închiși sau deschiși. Se obțin fosfene fixând privirea în jur de 30 secunde pe lampa fosfenică, situată la un metru și jumătate distanță. Aceste scurte observări nu ne obosesc ochii, ci dimpotrivă, fosfenele constituie o excelentă metodă de gimnastică oculară.
De asemenea, se pot obține fosfene fixând privirea pe o suprafață care polarizează lumina, ca de exemplu reflexia soarelui pe apă, sau reflexia luminii pe un perete alb, sau privind Luna, sau reflexia soarelui într-o oglindă. În toate aceste cazuri, lumina produce o puternică stimulare cerebrală și ușurează munca intelectuală”, arată psihologul.
Efectul acestor fosfenele este direct asupra glandei pineale, cea care este responsabilă cu menținerea în echilibru a ciclurilor noastre circadiene și care secretă atât melatonina cât și serotonina, numită și hormonul fericirii.
„Glanda pineală este și un convertor neuroendocrin strâns legat de căile neuronale legate de vedere, întrucât fibrele optice provenind din straturile optice, converg spre baza glandei pineale, pentru ca de acolo să iradieze spre creier.
La vertebratele inferioare arată ca un ochi, întrucât chiar are în partea sa exterioară un cristalin și în cea interioară un corp vitros, foarte asemănător cu o retină, cu celule fotosensibile.
Așadar, în fundul creierului avem un fost ochi care încă este conectat cu vederea dar care nu vede, cel puțin ca ochiul la care se conectează, dar este strâns legat de lumină”, arată Cristina Mihaela Zaharia.
Psihologul spune că fosfenele de fapt activează acest cel de-al treilea ochi al nostru, fiind practic „lumina care atinge „locul sufletului” cum denumea Descartes glanda pineală și, printr-o corectă aplicare a metodei, îl vom putea vedea, înțelege și exterioriza, în mod coerent, dezvoltându-ne mintea, armonizându-ne emoțiile și deșteptându-ne conștiința.
Prima acțiune a fosfenelor se face remarcată imediat asupra sistemului nervos, cu o relaxare profundă și o senzație de liniște și de pace care se simt după ce am făcut câteva observări fixe.
Simplicitatea acestei metode permite o multitudine de aplicații și rezultate imediate în viața cotidiană”, punctează Cristina Mihaela Zaharia.
„La nivel pedagogic, fosfenismul este indicat pentru copii și elevi de orice vârstă, pentru învățare, pentru îmbunătățirea studiului, pentru lectură și pentru memorarea, în mod corect, a textelor.
S-au observat rezultate foarte bune la persoane care suferă de dislexie și disortografie și (tehnica, n.r.) este foarte eficace pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare. Fosfena exercită, în plus, o acțiune pozitivă asupra înțelegerii și crește considerabil creativitatea.
La nivel terapeutic, metoda este pe deplin compatibilă cu orice terapie alternativă sau cu medicina convențională. Cresc notabil toate rezultatele așteptate în aplicarea terapeutică și, în plus, beneficiază atât persoana care oferă cât și cea care primește terapia, întrucât le situează pe amândouă pe aceeași frecvență, pe aceeași undă”, notează Cristina Mihaela Zaharia.
Psihologul spune că această metodă se utilizează cu mult succes împotriva:
-insomniei,
-a stresului,
-a depresiilor sezoniere sau nesezoniere,
-în cazul anxietății.
„Mai mult, începând să lucrăm cu fosfenele, observăm mai multă bucurie și o senzație de calm și de bunăstare. La nivel inițiatic, metoda este realmente o poartă minunată care se deschide spre interior pentru a accede într-un mod foarte simplu, dar foarte puternic, la toate informațiile care curg canalizate de fosfenă. Fosfenele, acționând direct asupra glandei pineale, amplifică foarte mult intuiția.
Orice persoană poate beneficia de această minunată și excelentă metodă de lucru personală, de la copii și adolescenți până la persoane în vârstă, domeniul aplicațiilor fiind larg și corecta sa utilizare produce o expansiune a energiei și o creștere a tonusului vital”, subliniază Cristina Mihaela Zaharia.
Dar psihologul spune că există și contraindicații în utilizarea fosfenelor, mai ales la persoanele care au anumite boli oftalmologice.
„Singurele contraindicații pentru utilizarea fosfenei sunt glaucomul și operațiile oculare recente.
Fosfenele produc, așadar, dezvoltarea memoriei, a inteligenței, a atenției, a intuiției, precum și o mai mare rezistență nervoasă și fizică care permite înfruntarea mai ușoară a provocărilor zilnice.
Terapia Dr. Lefebure Methods este un puternic sistem de creștere personală cu peste 60 ani de propagare și cercetare constantă privind acțiunea luminii naturale și a fotonilor asupra neuronilor din creierul nostru” mai arată psihologul Cristina Mihaela Zaharia, într-un material postat pe pagina sa Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Mindfulness, considerat o soluție...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...