Foamea, impact asupra stării de spirit. Devenim morocănoși, nervoși, iritați

foamea - FOTO: freepick
Foamea poate influența starea de spirit.

Foamea poate face unele persoane să devină extrem de morocănoase și furioase. Starea noastră de spirit este influențată de gradul de satisfacție al stomacului.

Persoanele flămânde, furioase și morocănoase

Studiul arată că persoanele înfometate raportează adesea variații ale furiei și iritabilității de până la aproape 40 la sută. Cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) au luat 64 de participanți pe o perioadă de 21 de zile și i-au pus să-și raporteze sentimentele și nivelurile de foame în cinci momente pe parcursul zilei.

”Studiul nostru este primul care examinează senzația de a fi flămând în afara unui laborator. Urmărind oamenii în viața lor de zi cu zi, am descoperit că foamea era legată de nivelurile de furie, iritabilitate și plăcere.

Deși studiul nostru nu prezintă modalități de atenuare a emoțiilor negative induse de foame, cercetările sugerează că faptul de a putea eticheta o emoție îi poate ajuta pe oameni să o reglementeze, cum ar fi prin recunoașterea faptului că ne simțim furioși pur și simplu pentru că ne este foame. Prin urmare, o mai mare conștientizare a faptului că suntem flămânzi ar putea reduce probabilitatea ca foamea să aibă ca rezultat emoții și comportamente negative”, a declarat autorul principal Viren Swami, arată IFL Science.

Vezi și: Decesele cauzate de alcool, alt efect al pandemiei de COVID. Tinerii, printre cei mai vulnerabili

Foamea și emoțiile negative

Rezultatele au arătat că, în timpul perioadelor de foame raportate de ei, participanții s-au simțit mai furioși și mai iritați, simțind în același timp o plăcere mai mică.

Mai exact, foamea a fost direct legată de 37% din variația iritabilității, de 34% din variația furiei și de 38% din variația plăcerii. Combinate, rezultatele susțin noțiunea de a fi „flămând”, marcând un impact definitiv al alimentelor asupra stării de spirit.

”Mulți dintre noi sunt conștienți de faptul că a fi flămând ne poate influența emoțiile, dar, în mod surprinzător, puține cercetări științifice s-au concentrat asupra acestui fapt”, a declarat Swami.

Relația dintre foame și emoțiile negative a fost clară și atunci când s-a ținut cont de factorii de confuzie. Cu toate acestea, au existat câteva limitări ale studiului, inclusiv faptul că nu a contextualizat de fapt fiecare emoție și a luat în considerare doar câteva tipuri de emoții.

Vezi și: Laptele care distruge Helicobacterul, hepatita C și INSOMNIA. Mihaela Bilic: Există o formă miraculoasă, cu proprietăți de liniștire

Foamea pune ficatul la treabă și ajută la slăbit. Bilic: Se educă asemenea unui mușchi

Mihaela Bilic, celebrul nutriționist, a explicat într-o postare făcută pe Facebook de ce nu putem scăpa de foame, dar și cum trebuie să lucrăm pentru a nu deveni, în totalitate, ”sclavii” foamei.

”De ce ne e frică de foame?

Pentru că am auzit de nenumărate ori că nu e bine să sari peste mese. Ni s-a spus că un organism care a fost înfometat va asimila mai multe calorii și se va îngrășa mai repede. Apoi mai există teama că ne scade glicemia dacă nu mâncăm.

Care e realitatea? Chiar e periculos să stai nemâncat o zi întreagă? Suntem obligați să avem 3 mese plus 2 gustări chiar dacă nu ne e foame? Adevărul este că nutriționiștii sunt de vină pentru apariția unui fenomen fără precedent: mâncatul preventiv. Ce înseamnă asta? Că mâncăm înainte să ne fie foame, de frică să nu ne fie foame”, a scris Mihaela Bilic.

Foamea, senzația normală și naturală, ce revine la 2-3 ore

”Haideți să stabilim 2 ecuații de bază ale metabolismului uman, valabile din epoca de piatră, când nu existau nutriționiști.

Foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uita de ea, tocmai că scopul e să ne determine să mâncăm; chiar dacă pentru moment o ignorăm, foamea revine în cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei.

Nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, după 3 ore îți este iarăși foame. Nu putem scăpa de foame, așa că trebuie să învățăm să o tolerăm, să trăim cu ea. Și să o satisfacem doar când este intensă: pe o scară de la 0 la 10, mâncați doar dacă vă este foame de nota 6-7”, a continuat nutriționistul.

Citește mai departe AICI

Senzația de foame și modulul de ACHIZIȚIE și de CONSUM. Mihail Pautov: Nu faceţi nimic extrem cu corpul vostru. Începeţi orice schimbare treptat

Senzația de foame poate fi combătută. Dr. Mihail Pautov explică ce putem face pentru a nu mai mânca între mese. 

Senzația de foame ne determină să ronțăim câte ceva. Numai că nu este un obicei sănătos. Dr. Mihail Pautov a explicat pe pagina sa de Facebook cum a reușit să scape de senzația de foame. Acesta susține că este o rețetă încercată personal. 

”Am încercat asta pe propriul corp şi efectiv am ajuns să mănânc de nevoie, nu de foame. Explicaţie: corpul tău funcţionează în 2 moduri ancestrale care l-au ţinut în viaţa sute de mii de ani în condiţii de sălbăticie”, notează dr. Mihail Pautov. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel