FICATUL, ce face și cum funcționează acest organ

Ficat
Ficatul are trei sarcini principale: Filtrează lucruri dăunătoare din sânge, depozitează combustibil pentru organism și produce un lichid numit bilă care e vital pentru digestia alimentelor. Dar acesta este doar începutul. Acest organ uimitor joacă un rol important în sute de alte funcții ale organismului.

În organism, pielea este singurul organ mai mare decât ficatul. La un adult normal, ficatul cântărește între 1,2 și 1,8 kilograme sau aproximativ 13% din sângele din organism, în orice moment. Formă conică, este de culoare roșu-maroniu și se este așezat deasupra stomacului. De asemenea, are doi lobi, drept și stând, din care dreptul este de 6 ori mai mare decât stângul.

Singurul organ intern care se regenerează

În caz că ficatul vă e vătămat sau bolnav, chirurgii pot scoate uneori până la trei sferturi din el, fără să îl distrugă. Deseori crește înapoi până la dimensiunea sa anterioară, în câteva săptămâni. Și dacă aveți nevoie de un nou ficat, medicii pot folosi uneori doar o bucată de la altcineva – după transplant, acesta va crește pentru a se potrivi corpului vostru.

Farmacistul-șef

Majoritatea medicamentelor trec prin ficat. În unele cazuri, ele chiar trebuie să ca să aibă efectul scontat - organul are substanțe chimice care „activează" unele medicamente, astfel încât acestea să poată avea efect. Aceste substanțe chimice controlează, de asemenea, cât de repede se dizolvă medicamentele, au efect, apoi se „dezactivează" și se elimină din organism.

Sucurile digestive

Ficatul folosește colesterol pentru a face un suc digestiv numit bilă. Ajută la descompunerea grăsimilor și a anumitor vitamine, astfel încât organismul să le poată folosi. Tuburi mici, numite conducte biliare, transporta bilă din ficat în vezica biliară, unde sunt stocate până când sunt necesare în intestinul subțire.

Centrul de nutriție

Intestinul subțire ia nutrienți din alimente - cum ar fi zaharurile, glicerolul, aminoacizii, vitaminele, mineralele, sărurile - și le transmite în sânge prin celule speciale. Prima oprire – ficatul - le pune în forme pe care corpul le poate utiliza, apoi stochează multe dintre ele, inclusiv fierul, acidul folic și vitaminele A, D și B12, și le livrează unde și când corpul are nevoie de ele.

Filtru alimentar

Același sânge din intestine conține și toxine. Odată ce orice compus pe care corpul îl poate folosi este separat, ficatul descompune ceea ce mai rămâne, ca să poată fi eliminat ca deșeu. Fie trec prin bilă și sunt eliminate în scaun, fie prin sânge, ajung în rinichi și sunt eliminate prin urină.

Centru de detoxifiere

În plus față de toxinele din alimente, ficatul le descompune și pe cele găsite în lucruri, precum alcoolul, pesticidele și metalele grele, pe care le transformă în deșeuri inofensive, ușor de eliminat. Toxinele pot fi, de asemenea, rezultatul unor funcții fizice normale, cum ar fi producerea hormonilor.

Poartă de securitate

Împreună cu capacitatea sa de a filtra toxinele, ficatul poate identifica, prinde și distruge bacteriile dăunătoare, virusurile și alți germeni care ajung în corp prin hrană. Are cel mai mare grup de „soldați" (numiți fagociți) din sistemul imunitar care „mănâncă" germeni și pot lansa o reacție imună completă atunci când este necesar.

Ascute mintea

Ficatul îți limpezește mintea curâțind sângele de toxine. Când nu funcționează așa cum ar trebui, aceste substanțe chimice se pot acumula și duc schimbarea stării de spirit, deranjează somnul și modul în care acționați. S-ar putea să vă simțiți slăbit sau anxios sau să aveți dificultăți de concentrare. În timp, mâinicile ar putea începe să tremure, mușchii să aibă spasme și să apară dificultăți de vorbire. Oamenii de știință încă încearcă să afle cu exactitate ce toxine sunt de vină.

Rezervor de combustibil

Glucoza, adică zahărul din sânge, este un combustibil instant pentru corp. Ficatul păstrează de obicei o rezervă de circa o zi de glicogen. Dacă nu mâncați pentru un timp și nivelul de glucoză scade prea mult, ficatul va transforma rezerva de glicogen înapoi în glucoză. Acest lucru se poate întâmpla când dormiți, de exemplu.

Fabrică de combustibil

Ficatul ajută la menținerea echilibrului surselor de energie. Nu este doar un rezervor mare de stocare pentru combustibilul rapid (glucoza), dar ia și aminoacizii din alimentele digerate și îi transformă în acizi grași. Atunci când rămâneți fără glucoză, ficatul poate „schimba producția", transformând acizii grași într-o formă de energie, numită cetone.

Combinat chimic

Ficatul utilizează substanțe nutritive pentru a produce sute de substanțe de care are nevoie organismul. Printre altele, ele dizolvă alimentele, transformă aminoacizii în proteine utile, transportă vitaminele în anumite părți ale corpului și ajută la formarea cheagurilor de sânge ca persoana să nu sângereze prea mult în caz de rănire, arată specialiștii de la WebMd.com.

Neutralizator

Ficatul ajută organismul să scape de un produs rezidual numit bilirubină, care este produsă atunci când celulele roșii din sânge se descompun. Dacă ficatul nu funcționează bine, prea multă bilirubină se poate acumula în organism, ceea ce duce la apariția icterului (când pielea și ochii vi se îngălbenesc). Un test simplu de sânge îi poate arăta medicului dacă aveți așa ceva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel