Ficat gras, steatoza hepatică: simptome, cauze. Analizele pe care trebuie să le faci după 45 de ani. Irinel Popescu: Orice om trebuie să facă asta. Endoscopia nu ajută mult

Ficat gras - Foto: Freepick @AcasalaMaruta
Ce să facem să avem un ficat sănătos și ce analize trebuie să faci obligatoriu după 45 - 50 de ani.

Boala ficatului gras este o afecțiune frecventă cauzată de stocarea grăsimilor suplimentare în ficat. Cei mai mulți oameni nu prezintă simptome și nu le cauzează probleme grave. În unele cazuri, însă, poate duce la afectarea ficatului.

În cele mai multe cazuri, boala ficatului gras nu cauzează probleme grave și nu împiedică ficatul să funcționeze normal. Dar pentru 7% până la 30% dintre persoanele cu această afecțiune, boala ficatului gras se agravează în timp.

Potrivit medicului Irinel Popescu, mai nou, steatoza hepatică sau ficatul gras așa cum e cunoscut de mulți, a devenit o cauză tot mai întâlnită de ciroză. 

Cancerul care nu poate fi prevenit și diagnosticat precoce. Coliță: Boala devine rezistentă la tratamentul citostatic

Hiperpigmentarea zonelor intime: cauze și tratamente. Diveică: Creează disconfort și frustrări

Ce ne macină creierul și ne îmbolnăvește. Ciurea: Suferința este totală. Creierul nu mai funcționează

"Ficatul gras poate ajunge în final, ca un echivalent al cirozei în stadiile terminale. În SUA se face transplant. Și a devenit chiar una dintre principalale cauze de transplant această steatoză hepatică ajunsă în stadii terminale", spune medicul Irinel Popescu.

"La rândul ei, steatoza hepatică are două cauze majore. Una dintre ele este alcoolul. Alcoolul poate să ducă la ficat gras alcoolic. 

A doua cauză, numită steatoza non-alcoolică, are o cauză metabolică ce poate fi definită foarte simplu ca exces ponderal. Exces ponderal care se și vede, obezitatea...

Deci se ajunge la transplant. La noi, în România, mai puțin, dar în SUA a devenit una din cauzele principale de transplant hepatic", a mai spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, în podcastul lui Cătălin Măruță.

Care sunt cauzele bolii ficatului gras?


Unii oameni fac boala ficatului gras fără a avea nicio afecțiune preexistentă. Dar acești factori de risc vă fac mai probabil să:

- aveți exces de greutate/obezitate.

- aveți diabet de tip 2 sau rezistență la insulină.

- aveți sindrom metabolic (rezistență la insulină, tensiune arterială ridicată, nivel ridicat de colesterol și trigliceride).

Ficat gras, simptome

 

Persoanele cu boală a ficatului gras nu prezintă adesea niciun simptom până când boala nu evoluează spre ciroză hepatică. Dacă aveți simptome, acestea pot include:

- Dureri abdominale sau o senzație de plenitudine în partea superioară dreaptă a abdomenului (burtă).

- Greață, pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate.

- Piele gălbuie și albul ochilor (icter).

- Abdomen și picioare umflate (edem).

- Oboseală extremă sau confuzie mentală.

- Slăbiciune

Ce să facem să avem un ficat sănătos. Ce analize trebuie să faci obligatoriu după 45 - 50 de ani

 

"Un ficat sănătos se leagă de ceea ce numim un stil de viață sănătos. Pot să spun că ficatul nu doare și de aceea bolile de ficat sunt silențioase. În schimb, colecistul și mai ales colecistul litiazic, adică pietrele la vezica biliară dor și dau crize. Aici nu se poate face profilactic, dar dacă cineva face pietre trebuie scoasă vezica biliară.

Dacă ajungem la ficatul propriu-zis, un organ silențios, de care putem să avem grijă în câteva moduri. În primul rând, astăzi, orice om trebuie să aibă un screening la un moment dat, un control anual, încă din copilărie. Și în maternitate se fac acum analize care să depisteze foarte precoce niște boli care lăsate nedescoperite, în final pot să ducă la ciroză.

O dată pe an e bine să-ți faci un control. Analize de sânge.

Astăzi, ecografia a devenit atât de comună încât o putem pune la pachet cu analizele de sânge.

De la aceste lucruri simple, dacă sunt semnale de alarmă mergem mai departe, dacă nu, până la 40 - 45 de ani e suficient.

După 50 de ani controalele sunt un pic mai sofisticate.

La ficat nu neapărat, acolo sunt teste simple: biliribină, transamileze, fosfataza alcaline, peptidaze... sunt vreo 5 analize și o ecografie. Dacă sunt normale e suficient", a mai spus Irinel Popescu.

Potrivit medicului Irinel Popescu, după 45 - 50 de ani, ar trebui să faci următoarele analize:

- arterele carotide, neuronale

- colonoscopie

- prostată pentru bărbați, cu antigenul specific

"Endoscopia nu ajută mult și ca screening nu o recomand. Dar colonoscopia fără discuții", a completat Irinel Popescu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel