Ficat: cele mai bune alimente și băuturi. Ce să evitați

Anumite alimente ajută ficatul să funcționeze cum trebuie. Altele, nu FOTO: pexels.com
Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. Multe alimente îi dau o mână de ajutor.

Ficat, alimente. Un ficat care nu funcționează cum trebuie poate duce la disfuncții hepatice, adică la boli, tulburări metabolice și chiar diabet de tip 2, potrivit medicalnewstoday.

Ficat, alimente: unele alimente și băuturi "prietene" cu ficatul:

1. Cafea - protejează împotriva bolilor hepatice grase. O recenzie din 2013, publicată în revista Liver International, sugerează că  aportul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice cronice și ar proteja ficatul de afecțiuni dăunătoare, precum cancerul hepatic. Un alt studiu, din 2014, care apare în Journal of Clinical Gastroenterology sugerează că efectele protectoare ale cafelei se datorează modului în care influențează enzimele hepatice. Cafeaua ar reduce acumularea de grăsime în ficat și crește antioxidanții protectori în ficat. În plus, compușii din cafea ajută enzimele hepatice să scape organismul de substanțe provocatoare de cancer.

2. Ovăz - înseamnă fibre utile în dieta zilnică. Ovăzul și făina de ovăz au un conținut ridicat de compuși numiți beta-glucani foarte activi din punct de vedere biologic în organism deoarece – zice un studiu din 2017 - ajută la modularea sistemului imunitar și la lupta împotriva inflamației și pot fi utile în special în lupta împotriva diabetului și obezității. Aceeași sursă arată că beta-glucanii din ovăz par să ajute la reducerea cantității de grăsime stocată în ficat la șoareci, ceea ce ar putea ajuta și la protejarea ficatului. E de evitat ovăzul preambalat.

3. Ceaiul verde - un studiu din 2015, publicat în Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, susține că ceaiul verde poate ajuta la reducerea conținutului total de grăsimi, la lupta împotriva stresului oxidativ și la reducerea altor semne ale bolii hepatice grase nonalcoolice (NAFLD). Ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot deteriora ficatul.

4. Usturoiul – o cercetare din 2016 a demonstrat că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsimi la persoanele cu boala ficatului gras.

5. Fructe de pădure - afinele, zmeura și merișoarele conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune. După cum sugerează un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul regulat de fructe de pădure poate ajuta și la stimularea sistem imunitar.

6. Struguri – atât strugurii, sucul de struguri, cât și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea leziunilor hepatice.

7. Grapefruit - conține doi antioxidanți primari, naringina și naringenina, care pot ajuta la protejarea ficatului de vătămări prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice. Aceiași antioxidanți pot reduce acumularea de grăsime în ficat și pot crește enzimele care ard grăsimea.

8. Alimente vegetale în general - un studiu din 2015 care apare în jurnalul Evidence-based Complementary and Alternative Medicine raportează că un număr mare de alimente vegetale pot fi de ajutor pentru ficat: avocado, banane, orz, sfeclă și suc de sfeclă, broccoli, orez brun, morcovi, smochine, verdeață precum kale, lămâie, papaya, pepene verde.

9. Pește gras - consumul de pește gras și suplimente uleiuri de pește poate ajuta la reducerea impactului unor condiții precum boala ficatului gras, susține un studiu. Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune ce ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi par să împiedice acumularea excesului de grăsimi și să mențină nivelul enzimatic în ficat. Studiul recomandă consumul de pește gras de două sau mai multe ori în fiecare săptămână.

10. Nuci - conțin în general acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum și la reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Mâncând o mână de nuci, precum nuci sau migdale, în fiecare zi poate ajuta la menținerea sănătății ficatului. Nu prea multe, însă, pentru că sunt bogate în calorii.

11. Ulei de măsline – un studiu din World Journal of Gastroenterology spune că adăugarea de ulei de măsline în dietă poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei.

Ficat, alimente: ce să evitați

* alimentele grase: prăjeli, fast food și mâncare comandată și livrată la domiciliu de la multe restaurante; chipsurile și nucile ambalate pot fi, de asemenea, surprinzător de mari în grăsimi.

* alimentele cu amidon: pâinea, pastele și prăjiturile sau produsele coapte.

* zahăr: reducerea zahărului și a alimentelor zaharoase precum cereale, produse coapte și bomboane pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului.

* sarea: evitarea cărnii sau legumelor din conserve și reducerea sau evitarea preparatelor sărate și a slăninei.

* alcool: ar fi bine să-l reduceți sau să-l eliminați complet din dietă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel