Fibrilație atrială. Risc mare de demență

Fibrilația atrială s-ar putea să crească riscul de demență, asta susțin cercetători care au făcut un studiu observațional.

Persoanele cu fibrilație atrială sau afib, un tip de bătăi neregulate ale inimii, asociate cu accident vascular cerebral, pot avea și un risc mai mare de demență decât cei fără afecțiune, potrivit unui studiu publicat de revista Neurology, citat de Harvard Medical Scool.

Cercetătorii au înregistrat date medicale de la 2.685 de persoane, cu vârsta medie de 73 ani. Niciunul dintre aceștia nu a prezentat demență și 243 aveau afib.

După nouă ani, încă 279 de oameni au dezvoltat afib. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu afib au arătat o rată mai rapidă de deteriorare a gândirii și abilității de memorare, decât cei fără această afecțiune și au fost cu 40% mai mare riscul de a dezvolta demență.

Anticoagulantele reduc riscul de demență

Este bine cunoscut faptul că persoanele cu afib pot reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral prin administrarea de medicamente anticoagulante (diluanți sanguini), iar studiul a constatat că persoanele care au luat medicamente au avut, de asemenea, un risc de demență cu 60% mai mic.

Cercetătorii au descoperit că aspirina nu are același efect.

Se crede că diluanții sângelui opresc formarea cheagurilor mici, care pot provoca accidente vasculare neobservate, ceea ce ar putea duce la declinul cognitiv mai rapid și la un risc mai mare de demență.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel