Fibrele, necesare în alimentație, dar cu măsură. Excesul poate fi dăunător

Fibrele – FOTO: Pexels@Daria Shevtsova
Fibrele sunt necesare în alimentația zilnică, însă specialiștii atrag atenția că acestea pot dăuna organismului dacă sunt consumate în exces.

Fibrele previn și ameliorează constipația și ajută tranzitul intestinal. Fibrele sunt de două feluri, solubile și insolubile.

Fibrele ajută la digestie

Fibrele sunt necesare pentru un tract digestiv sănătos, precum și o inimă sănătoasă, microbiom intestinal și gestionarea greutății, a tensiunii arteriale și a colesterolului.

Fibrele sunt o componentă necesară a oricărei diete și pot contribui la sănătatea generală. Oamenii din întreaga lume care au cele mai mari rate de longevitate mănâncă o mulțime de fibre zilnic.

Femeile sunt încurajate să consume 21 până la 25 de grame de fibre pe zi, în timp ce bărbații sunt încurajați să consume 30 până la 38 de grame pe zi.

Vezi și: Expunerea copiilor la soare, periculoasă. Medic: Sub vârsta de 6 luni nu este recomandat expunerea directă la soare

Consumul în exces poate constipa

Prea multă fibră vă poate constipa de fapt. Acest lucru este contrar a ceea ce mulți oameni se așteaptă, deoarece puteți deveni, de asemenea, constipat atunci când nu aveți suficiente fibre.

"Mulți oameni se concentrează pe creșterea aportului de fibre solubile pentru a ajuta la scăderea colesterolului și / sau pentru a îmbunătăți controlul zahărului din sânge.

Puțini știu că creșterea aportului de fibre solubile poate fi de fapt constipantă, mai ales fără a bea cantități adecvate de apă. Acest lucru vine probabil ca o surpriză pentru cei care încep să crească aportul de fibre pentru a ajuta la tratarea constipației.

Fibrele și apa lucrează. În cele din urmă, dacă vă crește aportul de fibre, ar trebui să crească, de asemenea, aportul de lichide. Sau, cel puțin, asigurați-vă că beți suficient lichid în fiecare zi”, notează Eatthis.

Deși fibrele sunt menite să te ajute să mergi la baie, prea multe fibre te-ar putea constipa sau provoca diaree. Potrivit dieteticienilor, multe dintre acestea au legătură nu numai cu cât de mult mănânci, ci și cu tipul specific.

Vezi și: Spălatul vaselor ne ajută să fim sănătoși. Care este legătura între sănătate și spălatul vaselor

Fibrele pot provoca diaree

"Interesant, dacă vă crește aportul de fibre prea repede, este posibil să apară diaree. Acest lucru se datorează faptului că fibrele (în special fibrele insolubile) înmoaie scaunul și au un efect laxativ oarecum.

De asemenea, ia în considerare creșterea treptată a aportului de fibre, astfel încât sistemul digestiv să aibă timp să se adapteze. Și, în cele din urmă, încercați să obțineți un echilibru bun atât al fibrelor solubile, cât și al celor insolubile", mai notează Eatthis.

"Consumul prea multor fibre ar putea duce la balonare sau gaze, mai ales atunci când mănânci prea multe fibre prea repede.

Este normal ca bacteriile noastre intestinale să creeze un produs secundar de gaz, deoarece digeră alimentele și fibrele pe care le consumăm, dar atunci când gazul și balonarea devin inconfortabile, atunci ar putea fi necesar să vă reevaluați consumul de fibre", spune Paulina Lee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel