Te pregătești pentru prima ta...
Femeile cu densitate osoasă scăzută prezintă un risc mai mare de a suferi prima fractură de șold de fragilitate în jurul vârstei de 60 ed ani, comparativ cu vârste mai înaintate, conform unui nou studiu prezentat la ENDO 2024: The Endocrine Society Annual Meeting.
Cercetătorii au analizat datele de la National Health and Nutrition Examination Survey pentru perioadele 2009-2010, 2013-2014 și 2017-2018, și a cuprins femei de peste 60 de ani cu un scor T al densității minerale osoase de ≤ -1 la nivelul gâtului femural, măsurat prin absorptiometrie duală cu raze X (DXA). Fracturile de fragilitate au fost definite ca fracturi de șold auto-raportate, cauzate de o căzătură de la înălțimea de stat sau mai mică.
Studiul, condus de dr. Avica Atri de la Albert Einstein Medical Center din Philadelphia, a relevat o creștere de 50% a numărului de femei în vârstă 60 care au raportat prima lor fractură de șold între 2009 și 2018. În schimb, femeile în vârstă de 70 și 80 de ani au raportat mai puține prime fracturi de șold în aceeași perioadă.
Mai mult, numărul total de fracturi de șold de fragilitate raportate în rândul femeilor a scăzut la jumătate între 2009 și 2018. Cu toate acestea, prevalența osteoporozei la femei (scor T ≤ -2,5) a crescut de la 18,1% la 21,3% în decurs de un deceniu, potrivit Medscape.
Vezi și: Ateroscleroza în diabet, complicații majore. Tehnica ce reduce riscurile
Fractura de șold - FOTO: Freepik@sweet_tomato
Scăderea generală a numărului fracturilor și a celor în rândul femeilor de peste 70 de ani poate fi atribuită creșterii conștientizării și utilizării măsurilor de prevenire a căzăturilor, cum ar fi exercițiile fizice, nutriția adecvată, educația pentru sănătate și modificările de mediu destinate populației vârstnice, sugerează autorii studiului. De asemenea, aceștia subliniază importanța conștientizării sănătății osoase în îngrijirea primară timpurie pentru a combate tendința crescătoare de fracturi la femeile mai tinere.
Studiul nu a primit finanțare comercială, iar autorii nu au raportat conflicte financiare de interes. Totuși, limita principală a studiului este natura sa retrospectivă și datele auto-raportate de sănătate.
Prezentările detaliate și concluziile acestui studiu au fost discutate în cadrul sesiunilor de la ENDO 2024 și au rolul de a atrage atenția asupra necesității unor măsuri preventive mai eficiente pentru menținerea sănătății osoase la femeile de toate vârstele.
Fractura de șold poate avea consecințe grave și poate fi o afecțiune serioasă, în special în cazul persoanelor în vârstă sau cu alte probleme de sănătate.
Fracturile de șold pot duce la o scădere semnificativă a mobilității și independenței persoanei afectate. Durerile și dificultățile de mișcare pot necesita perioade lungi de recuperare și reabilitare intensivă.
Persoanele cu fracturi de șold au un risc crescut de a dezvolta complicații medicale grave, cum ar fi embolia pulmonară (ocluzia arterelor pulmonare), infecții, ulcere de decubit sau probleme cardiace.
În special la vârstnici, fracturile de șold pot crește riscul de deces, fie din cauza complicațiilor directe ale fracturii, fie din cauza impactului asupra sănătății generale și funcției organismului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...