Factori neașteptați care pot contribui la cataractă. Vârsta la care crește riscul de cataractă

cataracta Foto: Freepik @zarinalukash
Schimbările în stilul de viață pot reduce riscul de cataractă și pot îmbunătăți sănătatea ochilor pe termen lung.

Cataracta este o afecțiune care modifică vederea, care crește odată cu vârsta și poate fi influențată de factorii legați de stilul de viață. Experții sugerează să faceți schimbări în stilul de viață care să susțină sănătatea pentru a reduce riscul.

Luna de conștientizare a cataractei are ca scop educarea oamenilor cu privire la această afecțiune, la impactul acesteia asupra sănătății oculare și a vederii și la modalitățile de reducere a șanselor de a dezvolta cataractă. Este important să înțelegeți importanța modificărilor stilului de viață în prevenirea cataractei și în promovarea vederii generale.

Simptome

Cataracta este o umbrire a cristalinului, care poate încețoșa vederea și îngreuna activitățile zilnice. În timp, cataracta poate provoca o vedere încețoșată sau mai puțin colorată, îngreunând cititul și condusul. Dacă nu este tratată, cataracta poate duce la pierderea vederii.

Carissa Janczak, profesor clinician asistent la Colegiul de Optometrie al Universității de Stat din Ohio, descrie cataracta ca și cum "te uiți printr-o fereastră încețoșată", cu detalii pierdute.

Cataractele pot provoca, de asemenea, strălucire sau probleme de vedere în situații de iluminare slabă, ceea ce face ca șofatul pe timp de noapte și pe timp de noapte să fie problematic. Tratamentul implică, de obicei, o intervenție chirurgicală. Cataracta poate face ca sarcinile zilnice aparent normale să devină o provocare.

Vezi și: Creșterea incidenței cancerelor gastro-intestinale la adulții tineri. Ce spun noile studii

Foto: Freepik @pressfoto

Cine poate avea cataractă

Cataracta este o afecțiune oculară frecventă care afectează peste jumătate dintre persoanele cu vârsta de 80 de ani sau mai mult. Ele se pot dezvolta între 40 și 50 de ani, dar pot să nu apară devreme din cauza creșterii lor lente.

Alți factori care pot influența dezvoltarea cataractei includ diabetul, utilizarea steroizilor, traumatismele oculare, fumatul, expunerea la UV și genele. Simptomele cataractei includ vedere tulbure sau încețoșată, culori estompate, probleme de vedere bine noaptea, lumini puternice, un halou în jurul luminilor, vedere dublă și schimbări frecvente de prescripție pentru ochelari sau lentile de contact.

Cataracta normală legată de vârstă începe de obicei în jurul vârstei de 60 de ani sau mai târziu, dar simptomele individuale depind de tipul de cataractă și de istoricul medical. Alți factori care pot influența dezvoltarea cataractei includ diabetul, utilizarea steroizilor, traumatisme la nivelul ochiului, fumatul, expunerea la razele UV și genele.

Citește și: Testul de sânge care poate schimba viitorul diagnosticării bolii Parkinson. Identifică riscul de Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor

Factori de risc surprinzători cataractă

Cataracta poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv obezitatea, fumatul și localizarea. Obezitatea este legată de un risc crescut de apariție a cataractei legate de vârstă, în timp ce boala ficatului gras, care poate apărea împreună cu obezitatea, a fost legată de un risc mai mare de apariție a cataractei. Cu toate acestea, legătura pare indirectă, deoarece obezitatea este legată de multe condiții de sănătate, inclusiv de diabet, care pot provoca modificări în interiorul cristalinului care duc la formarea cataractei.

Fumatul este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea cataractei, deoarece crește radicalii liberi din organism care deteriorează proteinele speciale din cristalin. Renunțarea la fumat este cel mai bun mod de a reduce riscul de a dezvolta cataractă din cauza fumatului, deoarece acesta provoacă inflamații și are impact atât asupra organismului, cât și asupra ochilor. Dacă renunțarea la fumat este dificilă, discuția cu un furnizor poate ajuta la găsirea unei metode care să funcționeze pentru tine.

Vârsta este în continuare principalul factor de risc pentru cataractă, dar cercetările au descoperit că cei care locuiesc în zone foarte urbanizate sunt mai predispuși la cataractă legată de vârstă. Cu toate acestea, cercetările nu sunt clare, deoarece cei din zonele mai rurale au o expunere mai mare la soare și, prin urmare, prezintă un risc mai mare.

Expunerea la soare poate crește riscul de cataractă, deoarece aproape 70% dintre cei diagnosticați cu cataractă au declarat că nu au folosit niciodată sau rareori ochelari de soare, pălării sau umbrele la lumina puternică a zilei. Purtarea ochelarilor de soare este esențială, deoarece este un factor de risc cunoscut pentru cataractă.

Pentru a prelungi simptomele și a preveni apariția mai devreme a cataractei, este important să aveți o dietă sănătoasă, să gestionați afecțiunile, să purtați protecție solară sau ochelari de protecție și să renunțați la fumat. Aceste practici sunt benefice pentru sănătatea întregului corp, nu doar pentru ochi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să obții mai multă energie în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel