Expertize, prestații medico-legale: tarifele ar crește. Proiect

Analize  FOTO: pexels.com
Expertizele, constatările și prestațiile medico-legale ar putea fi actualizate, conform unui proiect de Hotărâre al Guvernului pus în dezbatere publică.

Expertize, tarife. "În prezent tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1609/2006 cu modificările ulterioare. Aceste tarife au fost stabilite în contextul legislativ şi economico - financiar din perioada anterioară elaborării şi intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, perioadă caracterizată totodată printr-un nivel ridicat al inflaţiei", se arată în nota de fundamentare a unui proiect al Guvernului prin care se dorește creșterea tarifelor pentru efectuarea expertizelor, constatărilor şi altor lucrări medico-legale, potrivit Agerpres.

Proiectul este în dezbatere publică.

Motivarea, susțin autoritățile, este necesară din motive ca: perioada relativ îndelungată parcursă de la stabilirea cuantumului tarifelor, procentul de inflaţie 44% în perioada 2006 - 2018, introducerea unor prestaţii noi şi eliminarea unor prestaţii "depăşite" din punct de vedere ştiinţific sau prevăzute în alte reglementări legale.

În anexa proiectului sunt prevăzute propunerile de creștere ale tarifelor. Spre exemplu: tariful de examinare a persoanelor şi constatare a leziunilor traumatice va creşte de la 38 de lei la 55 lei, tariful pentru examinarea persoanelor pentru constatarea infirmităţii sau incapacităţii de muncă determinate de afecţiuni patologice de la 50 de lei la 72, examinarea persoanelor pentru evaluarea capacităţii de conducere auto de la 63 la 91 de lei, autopsia medico-legală de la 302 la 435 lei, compararea profilelor ADN în identificare, tarif pentru fiecare profil analizat, va creşte de la 670 la 965 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Știrile zilei în sănătate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel