Palpitațiile inimii, adesea...
În studiul recent publicat în jurnalul Brain, Behavior, and Immunity (link direct studiu), participanții care au pedalat pe o bicicletă staționară sau au făcut o plimbare rapidă timp de o oră și jumătate după ce au făcut un vaccin COVID sau gripal au produs mai mulți anticorpi în următoarele patru săptămâni, comparativ cu participanții care au stat sau și-au continuat rutina zilnică post imunizare. Cercetătorii au găsit rezultate similare atunci când au efectuat un experiment cu șoareci și benzi de alergare.
Anticorpii sunt în esență linia de apărare a organismului care „căută și distruge” virușii, bacteriile, ciupercile și paraziții. Vaccinurile ajută sistemul imunitar să învețe cum să identifice ceva străin și să răspundă prin întărirea apărării organismului, inclusiv creșterea numărului de anticorpi.
„Rezultatele noastre preliminare sunt primele care demonstrează că o anumită perioadă de timp poate spori răspunsul anticorpilor organismului la vaccinul Pfizer-BioNtech COVID-19 și două vaccinuri pentru gripă”, a declarat profesorul de kinesiologie Marian Kohut, autorul principal al lucrării.
Cercetătorii au spus că de pe urma acestor descoperiri ar putea beneficia direct de oameni cu o gamă largă de niveluri de fitness. Aproape jumătate dintre participanții la experiment au avut un IMC în categoria supraponderală sau obeză. În timpul celor 90 de minute de exerciții fizice, ei s-au concentrat pe menținerea unui ritm cardiac în jur de 120-140 de bătăi pe minut, mai degrabă decât pe distanță sau rezistență.
În cadrul studiului, cercetătorii au testat, de asemenea, dacă participanții ar putea obține aceeași creștere a anticorpilor cu doar 45 de minute de exerciții fizice. Ei au descoperit că antrenamentul mai scurt nu a crescut nivelul de anticorpi ale participanților. Kohut a spus că echipa de cercetare va testa dacă 60 de minute de exerciții fizice sunt suficiente pentru a genera un răspuns într-un studiu de urmărire.
În ceea ce privește motivul pentru care exercițiile fizice prelungite, de intensitate ușoară până la moderată, ar putea îmbunătăți răspunsul imunitar al organismului, Kohut a spus că pot exista mai multe motive. Antrenamentul crește fluxul sanguin și limfatic, ceea ce ajută la circulația celulelor imunitare. Pe măsură ce aceste celule se mișcă în jurul corpului, este mai probabil să detecteze ceva străin.
Datele din experimentul la șoareci au sugerat, de asemenea, că o anume proteină (adică interferon alfa) produsă în timpul exercițiilor fizice ajută la generarea de anticorpi și celule T specifice virusului.
„Dar sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a răspunde la întrebările „de ce” și „cum”. Există atât de multe schimbări care au loc atunci când facem exerciții fizice - metabolice, biochimice, neuroendocrine, circulatorii. Deci, există probabil o combinație de factori care contribuie la răspunsul anticorpilor pe care l-am identificat în studiul nostru”, a spus Kohut.
Cercetătorii continuă să urmărească răspunsul anticorpilor la participanții la studiu la șase luni după imunizare și au lansat un alt studiu care se concentrează pe efectele exercițiilor fizice asupra persoanelor care fac vaccinuri de rapel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...