Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Un studiu realizat în Spania a constatat că activitatea fizică de seară și de dimineață este asociată cu niveluri mai scăzute de glucoză la adulții sedentari cu exces de greutate sau obezitate, în special la cei cu tulburări de reglare a glucozei.
Studiul a implicat 186 de adulți cu o vârstă medie de 46,8 ani și 50% femei, care au declarat că sunt inactivi. Aceștia au monitorizat activitatea fizică și nivelurile de glucoză timp de 14 zile consecutive utilizând un accelerometru și un dispozitiv de monitorizare continuă a glucozei. Studiul a constatat că nivelurile medii de glucoză pe 24 de ore au fost cu aproximativ 1,0 mg/dl și 1,5 mg/dl mai scăzute în zilele oarecum active și, respectiv, foarte active, decât în zilele inactive.
Activitatea fizică concentrată seara a fost asociată cu niveluri medii de glucoză mai scăzute decât inactivitatea, nivelurile medii de glucoză pe 24 de ore, în timpul zilei și peste noapte fiind mai scăzute decât inactivitatea.
Comparativ cu inactivitatea, activitatea fizică în orele de după-amiază a fost asociată cu niveluri mai scăzute ale glucozei medii pe 24 de ore și pe timp de noapte, dar nu și cu niveluri mai scăzute ale glucozei medii în timpul zilei. Asocierea a fost mai pronunțată la participanții cu tulburări de reglare a glucozei, dar a fost similară la bărbați și femei.
Constatările evidențiază domeniul promițător al sincronizării MVPA (activitate fizică moderată până la viguroasă) ca o nouă abordare pentru îmbunătățirea sănătății metabolice la persoanele cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare.
Citește și: Ce este sindromul întârzierii fazei de somn și cum îți afectează viața. Cum să-ți reprogramezi ceasul intern
Foto: Freepik @anatoliy_gleb
Noi cercetări sugerează că exercițiile fizice la orele de după-amiază sau de seară pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, conform unui studiu publicat în revista Diabetologia. Studiul a constatat că persoanele care au făcut exerciții fizice după-amiaza sau seara au avut o rezistență redusă la insulină în comparație cu cei care s-au angajat în alte activități fizice pe parcursul zilei. Rutinele de exerciții fizice de dimineață nu au avut un efect asupra rezistenței la insulină.
Cercetarea a explorat, de asemenea, legătura dintre activitatea fizică și sănătatea metabolică, în special calendarul activității fizice și pauzele luate în timpul comportamentului sedentar. Katie Page, director al institutului de cercetare a diabetului și obezității de la Keck Medicine of the University of Southern California, a declarat că momentul mesei și al exercițiilor fizice este din ce în ce mai recunoscut ca fiind un factor important pentru sănătatea generală.
Un studiu efectuat în Olanda a constatat că activitatea fizică moderată până la viguroasă (MVPA) poate reduce rezistența la insulină la persoanele cu diabet de tip 2. Studiul a implicat peste 6 600 de participanți cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, unii dintre aceștia având un IMC autodeclarat de 27 kg/m2 sau mai mare.
Participanții au fost supuși unor examinări fizice, prelevări de sânge, chestionare și scanări RMN și au primit un accelerometru și un monitor al ritmului cardiac pentru a urmări nivelurile de activitate. Grupul final a fost format din 42% bărbați și 58% femei, cu o vârstă medie de 56 de ani și un IMC de 26,2 kg/m2.
După ajustarea variabilelor precum vârsta, sexul și etnia, cercetătorii au descoperit o asociere între rezistența la insulină și momentul MVPA al unei persoane. Pentru cei care au făcut cele mai multe exerciții în timpul orelor de după-amiază și de seară, rezistența la insulină a fost redusă cu 18% și, respectiv, 25%, în comparație cu obținerea unor cantități egale de exerciții sau mișcare pe tot parcursul zilei.
De asemenea, valoarea totală a cheltuielilor energetice din activitatea fizică a unei persoane a avut un efect asupra conținutului de grăsime din ficat și asupra rezistenței la insulină. Persoanele care au făcut mai multă mișcare în general, indiferent de timpul de sedentarism sau de pauze, au avut un conținut redus de grăsime hepatică și o rezistență redusă la insulină.
Măsura în care exercițiile de seară au fost benefice i-a surprins pe cercetători, deoarece aceștia au observat diferențe de până la 25 % în ceea ce privește rezistența la insulină între cei care erau mai activi seara și grupul cu o distribuție uniformă a MVPA pe parcursul zilei.
Rezultatele studiului sugerează că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 ar putea beneficia mai mult de exercițiile fizice de seară, comparativ cu cele de dimineață. Cu toate acestea, Dr. Malene Lindholm, instructor de medicină cardiovasculară și cercetător la Universitatea Stanford, consideră că nu există suficiente dovezi pentru a le recomanda în detrimentul exercițiilor de dimineață.
Cele mai benefice exerciții sunt cele efectuate atunci când oamenii au timp și posibilitatea de a maximiza efectele asupra sănătății. Studiul sugerează că găsirea unui moment potrivit pentru exerciții este crucială pentru pacienții cu diabet de tip 2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...