Excesul de sare, asociat cu o creștere a stresului. Care este limita sănătoasă de sare

excesul de sare. FOTO: Freepk @kvladimirv
Consumul de sare în exces a fost asociat cu o creștere a nivelului de stres. Care este cantitatea de sare recomandată pentru a fi sănătoasă.  

Sare este unul dintre mineralele de care organismul are nevoie în fiecare zi. Împreună cu potasiul, sarea ajută la reglarea nivelului de apă din corp, la menținerea fluidelor în celulele sanguine, cu rol important în echilibrul electrolic. Însă un consum mare de sare poate duce la probleme cu hipertensiunea, deci un risc crescut de boli cardiovasculare.

Dieta bogată în sare, creștere a hormonului de stres

Cercetătorii au descoperit, în cadrul unor studii efectuate pe șoareci, că o dietă bogată în sare a crescut nivelului de stres, cu 75%, potrivit Science Daily.

Mai mult decât atât, experții speră ca aceste rezultate să ducă la conștientizarea pericolului la care ne expunem, în contextul în care deși OMS recomandă un consum de sare de maximum de 5 grame pe zi, în care este inclusă atât sarea din alimentele ultraprocesate, legume, carne, cât și cea adăugată la gătit, populația consumă chiar și dublu.

Iar acest lucru contribuie la creșterea tensiunii arteriale, deci și o creștere a riscului de atac de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară.

În cadrul studiului menționat, experții de la Universitatea din Edinburgh au folosit șoareci, care în mod normal au o dietă săracă în sare, și le-au dat alimente bogate în sare pentru a reflecta consumul tipic al oamenilor.

Aceștia au descoperit că nu numai că nivelurile hormonilor de stres în repaus au crescut, dar răspunsul hormonal al șoarecilor la stresul de mediu a fost dublu față de cel al șoarecilor care au avut o dietă normală.

Consumul de sare a crescut activitatea genelor care produc proteinele din creier care controlează modul în care organismul răspunde la stres.

Dieta bogată în sare, asociată cu anxietatea

Experții spun că sunt deja în curs de desfășurare alte studii pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea.

”Suntem ceea ce mâncăm și înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne modifică sănătatea mentală este un pas important pentru îmbunătățirea stării de bine. Știm că un consum prea mare de sare dăunează inimii, vaselor de sânge și rinichilor noștri. Acest studiu ne spune acum că un nivel ridicat de sare în alimentația noastră modifică, de asemenea, modul în care creierul nostru gestionează stresul”, a declarat Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh.

Studiul este publicat în revista Cardiovascular Research. Acesta a fost finanțat de British Heart Foundation și de Kidney Research UK.

Vezi și: Stresul, efecte negative asupra sănătății. Poate duce la boli grave

Stresul, cum îl recunoaștem

Stresul este un sentiment de tensiune emoțională sau fizică. Acesta poate proveni de la orice eveniment sau gând care vă face să vă simțiți frustrat, furios sau nervos.

Stresul prezintă o serie de semne comune, care includ printre altele:

- Modificări ale dispoziției

- Palmele umede sau transpirate

- Scăderea apetitului sexual

- Diareea

- Dificultăți de somn

- Probleme digestive

- Amețeli

- Senzație de anxietate

- Boală frecventă

- Scrâșnirea dinților

- Dureri de cap

- Energie scăzută

- Tensiune musculară, în special la nivelul gâtului și al umerilor

- Dureri și dureri fizice

- Bătăi accelerate ale inimii

- Tremurături.

8 semne ale stresului zilnic. Sunt foarte vizibile pe fața și pielea ta

Pielea noastră poate fi considerată, cu ușurință, barometrul stării de sănătate, fie că ne referim la cea fizică, fie la cea emoțională. Iar stresul este unul dintre factorii declanșatori pentru diferite pete sau iritații la nivelul pielii.

În timp ce cremele, loțiunile sau măștile au un efect din punct de vedere estetic și cosmetic, o rutină solidă de îngrijire a pielii poate să nu fie suficientă pentru a calma organismul în fața stresului.

Corelația dintre stres și piele este cunoscută de foarte multă vreme, însă studii oficiale care să asocieze științific acest fapt au fost realizate abia în ultimele două decenii. Ba mai mult, chiar și produsele de îngrijire pot să fie dăunătoare pentru piele, mai ales dacă nu sunt cele adecvate tipului tău de piele. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Băutura miraculoasă, beneficii uimitoare pentru organism. Conține doar trei ingrediente. O poți bea pe stomacul gol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel