Este sushi un aliment sănătos? Iată adevărul pe care NU-L știai

Sushi nu este doar o delicatesă, este practic o formă de artă. Cu rădăcini umile, începând ca o modalitate de conservare a peștelui în Japonia, acest preparat a devenit un fel de mâncare extrem de popular și sofisticat în toată lumea.

Sushi pare a fi o masă sănătoasă și hrănitoare: orez, legume, pește proaspăt - dar există multe variații diferite în ceea ce privește modul de preparare al sushi.

„Pentru a face sushi, orezul [saturat cu oțet] este modelat manual și acoperit cu pește crud sau alte fructe de mare. Oțetul se adaugă orezului gătit pentru a atinge un pH de 4,6 sau mai puțin, în funcție de preferința bucătarului; unora le place să adauge puțină dulceață la orez, pentru a-l face mai plăcut, [și] de aceea pot fi incluse și alte ingrediente, cum ar fi zahărul și / sau sarea.", a declarat medicul nutriționist american Ella Davar. 

"Dacă sushi are, pe lângă orez, ou, avocado, mango, castraveți, atunci este un preparat bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, niacină și acid folic”, a precizat Davar, însă dacă „rulourile sunt înmuiate în tempura și prăjite [și] apoi acoperite cu un sos cremos, sushi nu mai este atât de sănătos", a spus medicul nutriționist Marisa Moore.

Ce tipuri de sushi sunt cele mai sănătoase?

 

Medicul Ella Davar recomandă „nigiri (felii subțiri de pește crud acoperite cu bile mici de orez oțetat) și sashimi (felii subțiri de pește crud)”, alături de „o salată și legume fierte, care sunt surse excelente de fibre și micronutrienți".

„Ideea este de a vedea mai multe variante de pești și legume diferite”, a precizat Davar. „De asemenea, pe lângă ruloul obișnuit înfășurat cu orez, îmi place să comand „în stil Naruto”, care este un rulou învelit în castraveți. Este distractiv, crocant și o opțiune sănătoasă excelentă, față de opțiunile tradiționale din meniul de sushi”, a mai declarat medicul.

Optează mereu pentru tipuri mai sănătoase de pește, cum ar fi somonul și macroul (care au un conținut scăzut de mercur), și evită sosul de soia cu conținut ridicat de sodiu, alegând alți amelioratori de aromă sănătoși, precum wasabi sau ghimbir murat (gari).

Care sunt beneficiile sushi pentru sănătate?

 

Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului datorită abundenței de legume și alimente fermentate precum bok choy, alge marine, ciuperci, kimchi, natto și tofu.

Întărește sistemul imunitar

„Cercetările au arătat, de asemenea, că wasabi, folosit pentru condimentarea și dezinfectarea peștelui crud din sushi, are beneficii semnificative pentru sănătate și ajută la întărirea sistemului imunitar”, spune Davar. "Wasabi este bogat in beta-caroteni și o gamă de izotiocianati, care au proprietăți antibacteriene și ajută la atenuarea elementelor microbiene sau a agenților patogeni latenți", a continuat Davar.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Somonul [și] macroul sunt surse excelente de proteine ​​în plus față de acizii grași DHA omega-3, care pot reduce riscul bolilor coronariene. Un raport al Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) a susținut aceste descoperiri, afirmând că există dovezi limitate, dar credibile, că DHA găsit la peștii grași pot reduce tensiunea arterială și riscul de hipertensiune.

Care sunt riscurile pentru sănătate?

 

Poate duce la un aport ridicat de sodiu

O parte din ceea ce face sushi atât de aromat este concentrația ridicată de sare. Orezul, peștele și chiar algele vin în contact cu sarea în timpul procesului de preparare și asta înainte de a adăuga aditivi cu conținut ridicat de sodiu, cum ar fi sosul de soia. 

Îți încarcă dieta cu carbohidrați rafinați

Orezul alb este o parte importantă a sushi-ului și, din păcate, este un carbohidrat rafinat, ceea ce înseamnă că include zaharuri.

„Diferența dintre orezul alb folosit în mod obișnuit și orezul brun mai puțin procesat este că, după prelucrarea orezului, cerealele sunt eliminate de pe cojile exterioare, tărâțele și germenii foarte benefici", spune Davar. Studiile au arătat că un aport crescut de carbohidrați rafinați a contribuit la prevalența diabetului de tip 2 în SUA.

Te poți otrăvi cu mercur

Potrivit Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale, peștii pe care ar trebui să îi eviți din cauza conținutului ridicat de mercur sunt macrou, rechin, pește-spadă, pește-țiglă, ton ahi și ton obez.

„Tonul a căpătat o reputație proastă din cauza conținutului său ridicat de mercur, totuși acest lucru depinde de tipul de ton”, spune Davar.

Experții recomandă înlocuirea tonului cu pești și crustacee cu conținut mai mic de mercur, cum ar fi anghila, somonul, crabul și scoica.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel