Enterocele, prolapsul intestinului subțire. Boala pe care o poți face din cauza strănutului, constipației sau a ridicării unor obiecte grele

enterocele - FOTO: Freepik@G23@8photo@fongbeerredhot
Enterocele reprezintă prolapsul intestinului subțire. Boala o poți face din cauza strănutului, constipației sau a ridicării unor obiecte grele.

Enterocele este prolapsul intestinului subțire. Boala apare atunci când intestinul subțire coboară în cavitatea pelviană inferioară și presează partea superioară a vaginului, creând o umflătură. Cuvântul prolaps înseamnă să alunece sau să cadă din locul său.

Nașterea, îmbătrânirea și alte procese care pun presiune asupra podelei pelvine pot slăbi mușchii și ligamentele care susțin organele pelvine, făcând mai probabilă apariția prolapsului intestinului subțire.

Pentru gestionarea prolapsului intestinului subțire, de obicei, măsurile de îngrijire personală și alte opțiuni non-chirurgicale sunt eficiente. În cazuri severe, s-ar putea să fie necesară o intervenție chirurgicală pentru a remedia prolapsul.

Enterocele, simptome

Prolapsul ușor al intestinului subțire poate să nu producă semne sau simptome. Cu toate acestea, dacă aveți un prolaps semnificativ, este posibil să experimentați:

- O senzație de tracțiune în pelvis care se ameliorează când vă întindeți

- O senzație de plenitudine pelviană, presiune sau durere

- Dureri în partea inferioară a spatelui care se ameliorează când vă întindeți

- O umflătură moale de țesut în vagin

- Disconfort vaginal și raport sexual dureros (dispareunie). Multe femei cu prolapsul intestinului subțire experimentează și prolapsul altor organe pelvine, cum ar fi vezica, uterul sau rectul, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Motivul pentru care să pui sare în frigider. Cel mai folosit condiment care face minuni. Ce impact are asupra alimentelor și cum îți influențează sănătatea

Enterocele, cauze

Creșterea presiunii asupra podelei pelvine este principala cauză a oricărui tip de prolaps al organelor pelvine. Condițiile și activitățile care pot cauza sau contribui la prolapsul intestinului subțire sau la alte tipuri de prolaps includ:

- Sarcina și nașterea

- Constipația cronică sau forțarea la defecație

- Tuse cronică sau bronșită

- Ridicarea repetată a obiectelor grele

- Supraponderalitate sau obezitate

- Fumat

- Tulburări ale țesutului conjunctiv

Vezi și: Boala mortală pe care o poți face din cauza cartofilor la cuptor. Mare greșeală pe care o faci când îi gătești

Enterocele, prevenție

Puteți reduce șansele de a dezvolta prolapsul intestinului subțire prin urmarea acestor strategii:

- Mențineți o greutate sănătoasă. Dacă sunteți supraponderal, pierderea în greutate poate reduce presiunea în abdomenul dumneavoastră.

- Preveniți constipația. Consumați alimente bogate în fibre, beți suficiente lichide și faceți exerciții regulat pentru a preveni efortul la defecție.

- Tratați o tuse cronică. Tusea constantă crește presiunea abdominală. Consultați medicul pentru a discuta despre tratament dacă aveți o tuse cronică.

- Renunțați la fumat. Fumatul contribuie la tusea cronică. Evitați ridicarea obiectelor grele. Ridicarea obiectelor grele crește presiunea abdominală.

Enterocele, diagnostic

Pentru a confirma diagnosticul de prolaps al intestinului subțire, medicul dumneavoastră efectuează un examen pelvian. În timpul examinării, medicul vă poate cere să faceți o respirație profundă și să vă împingeți în jos, ca și cum ați avea o mișcare intestinală (manevra Valsalva), ceea ce probabil va cauza coborârea intestinului subțire prolabat în jos.

Dacă medicul nu poate confirma prolapsul în timp ce sunteți culcată pe masă de examinare, el sau ea poate repeta examinarea în timp ce stați în picioare.

Vezi și: De ce simți nevoia să urinezi când ajungi acasă. Ce este incontinența la deschiderea ușii

Enterocele, tratament

De obicei, prolapsul intestinului subțire nu necesită tratament dacă simptomele nu vă deranjează. Chirurgia poate fi eficientă dacă aveți un prolaps avansat cu simptome enervante. Abordări non-chirurgicale sunt disponibile dacă doriți să evitați chirurgia, dacă chirurgia ar fi prea risculată sau dacă doriți să rămâneți gravidă în viitor.

Opțiunile de tratament pentru prolapsul intestinului subțire includ:

- Observație. Dacă prolapsul dumneavoastră nu provoacă simptome evidente sau puține simptome, nu aveți nevoie de tratament.

- Măsuri simple de îngrijire personală, cum ar fi efectuarea de exerciții numite exerciții Kegel pentru întărirea mușchilor pelvieni, pot furniza ameliorarea simptomelor.

- Evitarea ridicării obiectelor grele și a constipației poate reduce probabilitatea agravării prolapsului.

- Chirurgie. Un chirurg poate efectua o intervenție chirurgicală pentru a repara prolapsul prin vagin sau abdomen, cu sau fără asistență robotică. În timpul procedurii, chirurgul mută intestinul subțire prolabat înapoi în loc și strânge țesutul conjunctiv al podelei pelvine. Uneori, pot fi folosite porțiuni mici de plasă sintetică pentru a ajuta la susținerea țesuturilor slăbite.

Prolapsul intestinului subțire de obicei nu recidivează. Cu toate acestea, alte leziuni ale podelei pelvine pot apărea cu creșterea presiunii pelvine, cum ar fi constipația, tusea, obezitatea sau ridicarea obiectelor grele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel