Endometrioza: simptome și diagnostic. Cum știi dacă ai endometrioză. Dijmărescu: Apare din ce în ce mai mult la suprafață

Endometrioza - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Endometrioza, ce este, care sunt simptomele și cum se diagnostichează. Care sunt primele semne că ai endometrioză și cum se pune diagnosticul.

Endometrioza este o afecțiune în care țesuturi similare cu mucoasa uterină se dezvoltă în alte locuri, cum ar fi ovarele și trompele uterine.

Endometrioza poate afecta femeile de orice vârstă, inclusiv adolescentele.

Este o afecțiune pe termen lung care poate avea un impact semnificativ asupra vieții tale, dar există tratamente care te pot ajuta.

Potrivit medicului Adrian Dijmărescu, medic specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR, endometrioza este considerată și încadrată ca patologie benignă.

"Endometrioza este o boală care în momentul de față apare din ce în ce mai mult la suprafață. Era subdiagnosticată din cauză că rezonanța magnetică nu era atât de accesibilă până de curând. Odată cu adresabilitatea mult mai mare a pacietelor către rezonanța magnetică, putem spune că a crescut detecția leziunilor endometriozice în populația feminină.

Rezonanța magnetică este una dintre metodele de diagnostic esențiale în această patologie", a declarat Adrian Dijmărescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Sanador

Cauza endometriozei nu este cunoscută.

Au fost sugerate mai multe teorii, printre care:

- genetica - afecțiunea tinde să se manifeste în familie

- o problemă cu sistemul imunitar, apărarea naturală a organismului împotriva bolilor și infecțiilor

- celule de endometru care se răspândesc prin corp în fluxul sanguin sau în sistemul limfatic, o serie de tuburi și glande care fac parte din sistemul imunitar

Care sunt semnele care arată că ai endometrioză. De ce să meargă o pacientă la medicul ginecolog

 

"Simptomatologia în cazul acestei patologii este destul de frustă. Este o simptomatologie care se încadrează în mai multe patologii ginecologice.

Semne cum ar fi:

- durerea menstruală

- deregrlarea ciclului mentrual

- mentruație prelungită", a mai spus medicul.

Ei bine, simptomele endometriozei pot varia. Unele femei sunt grav afectate, în timp ce altele ar putea să nu aibă niciun simptom vizibil.

Unele simptome comune ale endometriozei sunt:

- durere în partea inferioară a burții sau a spatelui (durere pelvină) - de obicei mai gravă în timpul menstruației

- dureri menstruale care vă împiedică să vă desfășurați activitățile normale

- durere în timpul sau după actul sexual

- durere la urinare sau defecare în timpul menstruației

- senzație de rău, constipație, diaree sau sânge în urină sau scaun în timpul menstruației

- dificultăți în a rămâne însărcinată

Este posibil să aveți, de asemenea, menstruații abundente. Este posibil să folosiți multe absorbante sau să sângerați prin haine.

Pentru unele femei, endometrioza poate avea un impact mare asupra vieții lor și poate duce uneori la depresie.

Cum se pune diagnosticul de endometrioză

 

"Medicul ginecolog este cel care pune diagnosticul final de endometrioză și asta nu după ce primește un rezultat de la medicul imagist. Însă, orientarea medicului ginecolog a diagnosticului prezumtiv de endometrioză duce și la alegerea unui protocol special de către medicul imagist.

La o pacientă cu suspiciune de endometrioză, putem efectua un protocol de rezonanță magnetică specific. Acest protocol specific nu diferă mult față de o examinare de pelvis feminin, însă se pot face anumite înbunătățiri.

În primul și-n primul rând, pacienta trebuie să fie într-o anumită perioadă a ciclului mentrual, indicată de medicul ginecolog.

Apoi, pentru o vizualizare mai bună, este nevoie de o pregătire digestivă în prealabil, iar ulterior, în momentul efectuării examinării, se preferă administrarea de gel pe bază de apă, gel folosit în ecografie, atât intravaginal, cât și intrarectal, pentru a destinde aceste două regiuni tubulare și pentru a putea observa dacă există anumite leziuni placate la acești pereți.

Ulterior, examinarea se desfășoarăcu secvențe tipice de pelvis puse în diferite planuri pentru a putea obiectiva cel mai bine leziunile și dacă acestea există", a completat medicul.

Este nevoie de substanță de contrast pentru examinarea de endometrioză?

"Administrarea de substanță de contrast nu este neapărat obligatorie în patologia endometriozică, însă, administrarea ei la orice examinare prin rezonanță magnetică aduce un plus valoare examinării pentru a putea cuantifica anumite leziuni superioare", a mai spus medicul Adrian Dijmărescu.

De ce este importantă rezonanța magnetică în suspiciunea de endometrioză?

"Este importantă pentru că putem folosi secvențele din rezonanța magnetică pentru a putea caracteriza foarte, foarte bine natura conținutului chistic al unei leziuni ovariene", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel