Emoțiile și iubirea. Cum sunt percepute de creier

Creier
Emoțiile, precum frica și dragostea, sunt realizate de sistemul limbic, care este situat în lobul temporal.

În timp ce sistemul limbic este alcătuit din mai multe părți ale creierului, centrul procesării emoționale este amigdala, care primește aport din alte funcții ale creierului, cum ar fi memoria și atenția.

Amigdala

Formată ca o migdală, amigdala este responsabilă de răspunsuri emoționale multiple, precum dragostea, frica, mânia și dorința sexuală. Universitatea Shippensburg afirmă că în studiile la animale, stimularea sau îndepărtarea amigdalei modifică răspunsul emoțional: activarea electrică provoacă agresiune, în timp ce îndepărtarea chirurgicală are ca rezultat reacții emoționale indiferente. Prin urmare, deteriorarea amigdalei poate duce la răspunsuri emoționale anormale, iar supraestimularea provoacă reacții excesive.

Hipocampul

Hipocampul este o altă parte a sistemului limbic care trimite informații amigdalei. Unul dintre centrele de procesare a memoriei creierului, hipocampul interacționează cu amigdala atunci când o persoană are amintiri cu legături emoționale. Potrivit The Canadian Institutes of Health Research, conexiunea dintre hipocamp și amigdala „poate fi la originea emoțiilor puternice declanșate de amintiri particulare", ceea ce explică răspunsurile emoționale la amintirile traumatice.

Cortexul prefrontal

Cortexul prefrontal, situat aproape de partea din față a capului, este implicat în luarea deciziilor ca răspuns la emoții. Potrivit The Canadian Institutes of Health Research, cortexul prefrontal controlează ce decizie ia o persoană atunci când se confruntă cu o reacție emoțională și, de asemenea, reglează anxietatea.

Hipotalamus

Hipotalamusul, de asemenea o parte a sistemului limbic, alimentează informații în amigdala. Universitatea Shippensburg afirmă că hipotalamusul acționează ca un regulator al emoției, controlând nivelul dorinței sexuale, a plăcerii, a agresivității și a mâniei.

Girusul cingulat

Girusul cingulat acționează ca o cale între talamus și hipocamp și joacă un rol în amintirea evenimentelor încărcate emoțional. Universitatea Shippensburg remarcă faptul că girusul cingulat concentrează atenția asupra evenimentului, alertând restul creierului că este semnificativ emoțional.

Zona Tegmentală Ventrală

Zona tegmentală ventrală este de asemenea implicată în emoții și iubire, în special în modul în care o persoană percepe plăcerea. Căile dopaminei sunt localizate în zona tegmentală ventrală: dopamina este un neurotransmițător implicat în starea de spirit, iar nivelurile crescute cresc nivelul plăcerii persoanei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel