EMA începe revizuirea Paxlovid (Pfizer), tratament oral pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Ar putea fi al doilea medicament aprobat de urgență

PAXLOVID, medicamentul produs de Pfizer. Foto: Pfizer / NBC News
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat oficial, vineri, că începe revizuirea celui de-al doile atratament oral contra COVID-19 care ar putea primi autorizare de urgență în Uniunea Europeană. 

EMA examinează datele disponibile în prezent despre utilizarea Paxlovid (PF-07321332/ritonavir), un tratament oral pentru COVID-19 dezvoltat de Pfizer. EMA începe această revizuire pentru a sprijini autoritățile naționale care pot decide cu privire la utilizarea sa timpurie pentru COVID-19, de exemplu în situații de utilizare de urgență, înainte de autorizarea de introducere pe piață.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA va analiza datele dintr-un studiu care compară efectul Paxlovid cu cel al unui tratament inactiv (placebo) la pacienții nespitalizați cu COVID-19 ușor până la moderat, care prezentau un risc ridicat de a evolua către boală severă. 

Rezultatele preliminare indică faptul că Paxlovid a redus riscul de spitalizare sau deces în comparație cu placebo atunci când tratamentul a fost administrat în decurs de 3 sau 5 zile de la debutul simptomelor. CHMP va analiza, de asemenea, datele privind calitatea și siguranța medicamentului, se arată într-un comunicat (link direct comunicat)

Deși se preconizează că o revizuire continuă mai cuprinzătoare va începe înaintea unei posibile cereri pentru o autorizație de introducere pe piață, revizuirea de față va oferi recomandări la nivelul UE în cel mai scurt interval de timp posibil, astfel încât acestea să poată fi utilizate de autoritățile naționale care doresc să ia decizii bazate pe dovezi privind utilizarea timpurie a medicamentului.

Autoritățile din UE rămân angajate să accelereze evaluarea tratamentelor și vaccinurilor COVID-19 atât de necesare, asigurându-se totodată că acestea îndeplinesc standardele înalte de siguranță și eficacitate ale UE. EMA va comunica cu privire la rezultatul acestei revizuiri după încheierea acesteia, se arată în document.

Mai multe despre medicament

Paxlovid este un medicament antiviral oral care reduce capacitatea SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19) de a se multiplica în organism. Substanța activă PF-07321332 blochează activitatea unei enzime necesare virusului pentru a se multiplica. Paxlovid conține, de asemenea, o doză mică de ritonavir (un inhibitor de protează), care încetinește descompunerea PF-07321332, permițându-i să rămână mai mult timp în organism la niveluri care afectează virusul. Este de așteptat ca medicamentul să reducă nevoia de spitalizare a pacienților cu COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel