Elena a primit diagnosticul de cancer la 35 de ani, pe 8 Martie, și s-a operat de ziua fiicei sale: Am murit de câteva ori. Medicul mi-a zis - Tu ar trebui să fii la Untold, nu aici!

EXCLUSIV
Mărturisire emoționantă a unei supraviețuitoare a cancerului de sân. ”Am murit de câteva ori, dar am descoperit sensul vieții”, ne-a declarat Elena Govaert.

Elena Govaert este mai mult decât o supraviețuitoare a cancerului. Este omul care i-a arătat vieții cât de mult își dorește să o trăiască.

Povestea Elenei începe în ianuarie 2017, cu câteva luni înainte de a împlini 35 de ani, când întâmplător a descoperit ceva la nivelul sânului stâng. Acela a fost momentul în care, în primă instanță, s-a panicat, dar a sperat să nu treacă prin experiența mamei sale, diagnosticată cu cancer mamar la 38 de ani.

”În ianuarie am fost la prima ecografie, medicul mi-a spus că sunt niște chisturi mici, să stau relaxată. A spus că aveau 6 mm, dar mie îmi păreau mai mari.

După acest control mi-a dat 10 zile antiinflamatoare, dar acasă am simțit că ceva nu este în regulă. Am făcut o altă ecografie, iar medicul mi-a spus: Primul tren spre Cluj. Să încep tratamentul”, a povestit în exclusivitate, pentru DC Medical, Elena Govaert.

Șocul de după ecografie a fost destul de mare pentru tânără, care înainte de a decide care este următorul pas ce trebuia să îl facă a zăbovit, ca într-un spațiu atemporal, în mașină, în fața clinicii din Galați.

”Tu ar trebui să fii la Untold, nu aici”

A sunat la spitalul de la Cluj-Napoca, doar că medicul pentru care primise recomandare era în acea perioadă în concediu, iar acest lucru a prelungit așteptarea, moment în care Elena s-a rugat să reziste în primul rând psihic la toată situația cu care se confrunta.

Ajunsă la Cluj, a doua zi după consult a intrat în operația de prelevare a biopsiei. Elena și-a reamintit panica cu care a intrat în blocul operator, aceasta fiind prima ei intervenție chirurgicală.

”Eram terminată psihic, numai cât am intrat în sala aceea. Era frig, eu tremuram toată, când am urcat pe masă era un asistent care m-a întrebat cum mă cheamă și câți ani am. Când i-am spus că am 34, mi-a spus: Tu ar trebui să fii la Untold, nu aici! Apoi mi s-a rupt filmul”, a rememorat Elena.

După preluarea biopsiei, rezultatul a venit în 8 martie, zi cu însemnătate pentru mame, Elena fiind mamă a doi copii, iar diagnosticul primit a fost de cancer mamar, invaziv, cu stadiu II A.

2. -imagine fara descriere- (344552113_925348612048004_8586388935691687197_n_03332100.jpg)

Elena Govaert. FOTO: arhivă personală

În ceea ce privește tratamentul, Elena a ajuns pe mâinile unui medic oncolog de la Brașov, care a doua zi după ce s-a prezentat cu rezultatul biopsiei i-a și administrat tratamentul chimio, tratament ce în protocol urma să aibă o frecvență de 3 săptămâni, timp de șase luni.

Între prima serie de chimio terapie, în luna martie, și următoare, la sugestia prietenei sale, care i-a spus scurt: ”Mâine plecăm în Antalya, ca să mai obținem o părere”. Astfel, Elena a ajuns pentru o a doua opinie la o clinică din Turcia, unde medicii aveau să spună că nu se mai vede nimic din nodulul inițial.

”Eu am avut vreun cm, la biopsie a fost scos din el, iar ce a mai rămas probabil s-a dus la prima tură de chimio”, a mai spus Elena, precizând că a mers pentru a doua opinie doar la insistențele prietenei sale, aceeași care i-a sugerat să refacă biopsia, din aceeași mostră de la Cluj, și la o clinică din Viena, de la care nu doar a obținut un rezultat mai bun, stadiul I B, ba chiar i s-a recomandat același tratament indicat de către medicul din Brașov.

În ceea ce îl privește pe medicul de la Brașov, Elena a spus că ”am avut 100% încredere în ce mi-a spus. Am simțit că este medicul meu, medicul care mi se potrivește mie. Dar Crina (n.r. prietena Elenei) a insistat să aflăm și altă opinie.

Cred că trebuie să ai 100% încredere în medicul tău curant. Pentru că dacă nu ai și te duci cu inima îndoit, nu funcționează. Seara,  după prima tură de chimio, i-am spus medicului că am venit cu toată inima deschisă, convinsă că el o să nă vindece”, a mărturisit Elena.

Șase luni de navetă între Galați și Brașov

Tratamentul cu chimioterapie s-a întins pe șase luni, și deși protocolul cerea ca prima serie de chimio să fie făcută în ședințe la trei săptămâni, iar următoarea la ședințe de o săptămână, potrivit Elenei, medicul a vrut să o ”concesie” și să modifice schema de tratament, prin repetare la 2 săptămâni. Însă Elena, ca un pacient docil, a respectat schema inițială și a făcut săptămânal drumul spre Brașov.

Știind că forma de cancer pe care o are este una genetică, la finalul chimioterapiei, a fost luată decizia de a se realiza atât mastectomia totală, cât și histerectomia totală. În aceeași zi au fost operate ambele operații, precum și primul pas pentru reconstrucția mamară.

2. -imagine fara descriere- (344535746_5961120583996302_336010422492346206_n_67863300.jpg)Elena Govaert. FOTO: Arhivă personală

”Mi s-a  spus că nu trebuie să întârzii prea mult între ultima ședință de chimioterapie și operații. Și așa am ales ziua de 28 august, care este și ziua fiice mele.

Vreau să îmi amintesc că m-am născut în aceeași zi cu fiica mea, ea își sărbătorește ziua de naștere, eu de renaștere.

Am avut foarte multă încredere că nu o să se întâmple nimic rău în acea zi. Am fost 100% sigură că o să mă vindec. Prima dată, când am intrat la biopsie, la Cluj, eram terminată. A doua oară când am intrat în a doua sală, se asculta muzică, și le-am cerut să schimbe muzica și să o dea mai tare.

Dn februarie până în august am avut o schimbare la nivel emoțional foarte mare. Am știut că deși va fi foarte greu, am știu care va fi rezultatul. Și că acum pot să trăiesc”, a mai spus Elena, care se apropie de 6 ani de ”fără cancer”.

Cu istoricul familial în privința cancerului  de sân, Elena a ținut să sublinieze că ”nu trebuie să devenim și noi un exemplu”, iar pentru asta este important ca fiecare femeie să fie atentă la orice semn pe care corpul il transmite, să își facă acele controale regulate, chiar de la cel mai mic indiciu sau suspiciune.

”Am murit de câteva ori, dar am descoperit sensul vieții”

Elena i-a avut alături de ea pe cei doi copii, care au ajutat-o să supraviețuiască, dar și pe tatăl său, care i-a fost un sprijin de nădejde. Mai mult, aceasta a mărturisit că perioada tratamentului chimio, dar și cea de după operațiile prin care a trecut au fost foarte dificile, din punct de vedere al relației cu soțul, care s-a îndepărtat emoțional de ea, lucru ce într-un final a și dus la divorțul acestora.

”S-a schimbat dorința de viață, asemenea variabilității ritmului cardiac, aflându-se acum în punctul maxim. Am descoperit sensul vieții, și anume iubirea reciprocă și necondiționată.

Cred că cel mai important în viață este să excelăm în iubire, poate că nu vom reuși, dar inclusiv încercările au rolul lor.

Pot spune că am murit de câteva ori, când mi-au murit părinții (n.r. ambii de cancer), când m-am îmbolnăvit, când am divorțat, când m-am cufundat în depresie, dar și când am trăit. De fapt, despre asta e viața.

Viața nu este o linie continuă, este un zig-zag de experiențe în urma cărora ar trebui să creștem emoțional. Dacă la sfârșitul ei, am reușit să avem o singură poveste de iubire plină, am ieșit pe plus, indiferent de lungimea vieții”, a concluzionat Elena.

Cancerul de sân, cauze, factori de risc și simptome

Nu se cunosc cu certitudine care sunt cauzele care duc la apariția cancerului de sân, motiv pentru care nu se poate spune dacă o femeie va face sau nu această boală. Însă ea poate fi prevenită prin investigații precoce, autopalpare, ecografie mamară de la 30 de ani, respectiv mamografie, de la vârsta de 40 de ani, căci depistat devreme poate fi tratat.

Factorii de risc ai cancerului de sân pot fi hormonali, de mediu, genetici, dar și factori care țin de stilul de viață.

Astfel, factorii asociați cu un risc crescut de cancer mamar sunt corelați în special cu creșterea expunerii la hormonii estrogeni:

- sexul

- vârsta înaintată

- istoricul personal

- istoricul familial de cancer de sân

- expunerea la radiații în copilărie

- obezitatea

- debutul ciclului menstrual înainte de vârsta de 12 ani

- debutul menopauzei la o vârstă mai înaintată, după 55 de ani

- prima naștere la o vârstă mai înaintată, după 30 de ani

- lipsa gravidității

- consumul de alcool în exces, fumatul și o dietă bogată în grăsimi.

În ceea ce privește simptomatologia cancerului de sân, cel mai frecvent simptom este apariția unui nodul, o masă nedureroasă, solidă, care are margini neregulate.

Alte simptome sunt:

- umflarea parțială sau a întregului sân

- schimbarea în mărime, formă sau aspect a sânului

- modificări ale pielii de pe sân, frecvent cu aspect de coajă de portocală

- retracția mameloanelor

- scurgeri la nivelul mamelonului, altele decât laptele matern

- roșeață, cruste, striații la nivelul mamelonului și al pielii de pe sân

- durere la nivelul sânilor sau al mameloanelor

- prezența unor ganglioni la nivel axial, notează MayoClinic.

Cancerul de sân, etape

Stadiile cancerului de sân sunt indicate cu ajutorul cifrelor romane, de la 0 la IV, 0 indicând un cancer neinvaziv sau conținut în canalele de lapte. Numerele mai mari indică un cancer mai invaziv. În stadiul IV al cancerului de sân, numit și cancer de sân metastatic, cancerul s-a răspândit în alte zone ale corpului.

Sistemul de stadializare a cancerului continuă să evolueze și devine din ce în ce mai complex pe măsură ce medicii îmbunătățesc diagnosticarea și tratamentul cancerului.

Informații care ajută la determinarea stadiului cancerului de sân

Medicul dvs. determină stadiul cancerului de sân luând în considerare:

Dimensiunea tumorii dvs.

Dacă celulele canceroase s-au răspândit la ganglionii limfatici de sub braț (ganglionii limfatici axilari)

Dacă celulele canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului dumneavoastră

Cât de agresive par celulele dvs. atunci când sunt privite la microscop (gradul tumorii)

Dacă celulele dvs. canceroase au receptori pentru hormonii estrogen și progesteron

Dacă celulele dumneavoastră canceroase au o mutație genetică care le determină să producă în exces proteina HER2

Rezultatele testelor de profilare a expresiei genice (Oncotype DX, MammaPrint, altele)

Vezi și: Cele patru semne care îți arată că ai mâncat prea multă sare. În 30 de minute face ravagii în corp

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel