EG.5, noua variantă COVID care îngrijorează lumea: ce trebuie să știi despre ea. Care sunt simptomele și cu ce e diferită: Dacă simțiti asta, nu respingeți imediat

EG - Foto: Freepik
Ce trebuie să știm despre varianta EG.5 a COVID-19. Ce este, care sunt simptomele și ce o diferențiază de restul variantelor COVID-19.

Varianta nouă EG.5 se extinde pe măsură ce cazurile de Covid-19 și internările cresc. Un nou tip de coronavirus, EG.5, domină în prezent în Statele Unite și se răspândește și în Europa.

Conform estimărilor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, EG.5 reprezintă aproximativ 17% din noile cazuri de Covid-19 la nivel național, potrivit CNN Health.

Transmisibilitatea sa ridicată și capacitatea sa de a eluda imunitatea îi determină pe virusologi precum Andrew Pekosz, PhD, profesor de microbiologie moleculară și imunologie, să o urmărească îndeaproape. 

Ce este EG.5?

EG.5 este o variantă COVID recentă, foarte apropiată de variantele XBB care au circulat în SUA în ultimele șase luni. În special, conține o mutație specială care este cunoscută pentru a eluda o parte din imunitatea pe care o obțineți după o infecție sau vaccinare. 

Deși denumirea "EG" poate sugera o formă nouă a virusului, de fapt, aceasta este o subdiviziune a tulpinii recombinante din familia Omicron, reprezentând o modificare treptată a virusului în locul unei schimbări evoluționare majore, precum tulpina originală Omicron.

Potrivit OMS, EG.5 poartă o mutație suplimentară de aminoacizi F456L în proteina spike în comparație cu părintele XBB.1.9.2. și XBB.1.5. În cadrul liniei EG.5, subvarianta EG.5.1 prezintă o mutație suplimentară Q52H în spike și reprezintă 88% din secvențele disponibile pentru EG.5 și pentru descendenții săi.

Varianta EG.5 a dezvoltat chiar și o ramură secundară, EG.5.1, care adaugă o a doua mutație la caracteristicile sale. Această ramură se răspândește, de asemenea, rapid.

Dr. David Ho, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Columbia, a testat aceste variante în laboratorul său pentru a evalua rezistența lor la anticorpii dezvoltați în urma infectării sau vaccinării. Conform acestuia, ambele variante prezintă o ușoară rezistență la anticorpii neutralizanți, dar nu par să cauzeze simptome mai severe decât formele anterioare ale virusului Covid-19.

În afara SUA, varianta EG.5 înregistrează o creștere rapidă în țări precum Irlanda, Franța, Marea Britanie, Japonia și China.

Ce o deosebește de alte variante?

Potrivit Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, în afară de secvența genetică a virusului, a fost urmărită recent ca fiind asociată cu o creștere destul de rapidă a numărului de cazuri.

Este important de menționat că, deși crește rapid, numărul total de cazuri este încă destul de scăzut și destul de rezonabil. Nu vorbim despre o potențială creștere bruscă similară cu cea pe care am văzut-o când a apărut omicronul. Dar ori de câte ori vedem un virus care provoacă o creștere rapidă a numărului de cazuri, vrem întotdeauna să fim atenți.

Organizația Mondială a Sănătății susține că trebuie să fie un semn că situația trebuie să fie studiată mai atent.

Deși varianta a devenit predominantă în SUA într-un moment în care numărul cazurilor, vizitelor la departamentele de urgență și internărilor este în creștere, nu există încă dovezi că acest nou tip de tulpină este responsabil pentru aceste tendințe ascendente.

Cu toate acestea, există optimism că această creștere a cazurilor ar putea fi mai puțin severă, potrivit Dr. Anne Hahn, cercetător postdoctoral în Departamentul de Epidemiologie a Bolilor Microbiene de la Școala de Sănătate Publică Yale.

Aceasta se bazează pe nivelul inițial scăzut al cazurilor și pe imunitatea ridicată a populației, care ar putea contracara un val masiv de infecții. Cu toate acestea, este important să monitorizăm cum se vor comporta noile variante în timpul sezonului de iarnă.

Producătorii de vaccinuri au anticipat disponibilitatea vaccinurilor actualizate în câteva săptămâni, însă directorul CDC, Dr. Mandy Cohen, a estimat că vaccinul actualizat va fi aprobat de US Food and Drug Administration și recomandat de CDC abia în octombrie. Aceasta înseamnă o întârziere de aproximativ o lună în comparație cu lansarea revaccinării din toamna anului precedent.

Ce simptome sunt asociate cu EG.5? 

EG.5 a fost detectat recent în SUA, dar datele pe care le-am cules din circulația globală a virusului au arătat că simptomele sale sunt aceleași cu cele ale altor variante. De asemenea, potențialul său de îmbolnăvire pare să fie exact același cu cel al altor variante. Medicamentele antivirale disponibile în prezent ar trebui să funcționeze împotriva acestuia. Iar testele de diagnosticare, atât testele rapide efectuate la domiciliu, cât și testele pe care le obțineți la unitățile medicale, ar trebui să recunoască această variantă destul de bine.

În timp ce EG.5 crește mai repede decât alte variante, există și infecții cu alte variante. Specialiștii cred că o parte din această creștere este, probabil, determinată de scăderea imunității populației. A trecut destul de mult timp de când au fost furnizate rapeluri pentru COVID, iar acele rapeluri au avut o rată de absorbție relativ scăzută în rândul populației.

Acest lucru, combinat cu faptul că variantele XBB au un aspect diferit pentru sistemul imunitar față de variantele utilizate în vaccinurile COVID anterioare, înseamnă că există probabil o mulțime de indivizi susceptibili în populație și, prin urmare, aceste noi variante sunt capabile să găsească noi persoane pe care să le infecteze puțin mai ușor decât au făcut-o în ultimele două luni.

Pentru populația generală, această variantă nu ar trebui să fie foarte îngrijorătoare. Dar este un memento important pentru acele părți ale populației care sunt susceptibile la COVID-19 severă - persoanele în vârstă, cele cu afecțiuni medicale care le predispun la COVID severă - că ar trebui să se gândească la modul în care se vor testa și unde sunt disponibile antivirale. 

Dacă începeți să suferiți simptome respiratorii, nu le respingeți imediat. Mergeți și faceți un test COVID.

Ar fi grozav dacă toată lumea le-ar avea acasă doar pentru a exclude COVID, în special dacă faceți parte din acea populație vulnerabilă. Cu cât identificați mai repede dacă este vorba de COVID sau nu, cu atât mai repede puteți beneficia de tratamentele care s-au dovedit a reduce rata de COVID severă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel