Efectul nebănuit al câinilor asupra oamenilor în timpul pandemiei. STUDIU despre depresie

Câine vesel   FOTO: pexels.com
Proprietarii de câini au raportat mai puține stări depresive decât cei fără patrupezi, arată un studiu observațional.

Un studiu observațional asupra proprietarilor de câini în timpul pandemiei de COVID a demonstrat că oamenii care au câini au fost mai puțin deprimați în timpul pandemiei față de cei care nu au patrupezi. Cercetări anterioare au demonstrat că prezența câinelui într-o casă/apartament/curte poate reduce riscul de deces în urma unei boli cardiovasculare – AVC, infarct - , iar câinii ajută la creșterea bunăstării oamenilor lor.

Cercetători din Saint-Louis, MO, susțin că proprietarii de câini au raportat mai puțină depresie și au simțit că au mai mult sprijin social în comparație cu un grup de control în timpul pandemiei de COVID-19.

”Contextul pandemiei de COVID-19 a oferit o oportunitate unică de a înțelege mai bine modul în care câinii pot oferi sprijin social pentru proprietarii lor, atenuează simptomele accentuate de stres, anxietate și depresie și contribuie la fericire”, afirmă dr. Francois Martin, autorul principal al studiului, potrivit Medical News Today.

Conform studiului lor, cercetătorii consideră că deținerea unui câine a ajutat la protejarea proprietarilor de animale de companie de unele dintre efectele psihologice negative rezultate din pandemie. Ei spun, de asemenea, că se adaugă la dovezile științifice că câinii oferă sprijin pozitiv stăpânilor lor în perioadele grele. Rezultatele acestui studiu observațional apar în jurnalul PLOS ONE.

La studiu s-au folosit date de la 768 de proprietari de câini și 767 de potențiali proprietari de câini din SUA, obținute în urma unui sondaj online. ”Concluzia studiului observațional arată că 33% dintre participanții la studiu au spus că sănătatea lor a fost oarecum prea extrem de afectată, 45% au spus că finanțele lor au fost oarecum prea extrem de afectate, 67% au menționat că emoțiile lor au fost oarecum prea extrem de afectate și 72% au spus că stilul lor de viață a fost oarecum extrem de afectat.

”Am descoperit că proprietarii de câini au avut scoruri semnificativ mai mici la depresie decât potențialii proprietari, dar cele două grupuri au avut scoruri similare de anxietate și fericire. (...) În comparație cu cei care au raportat un sprijin social perceput ridicat, oamenii – proprietarii de câini și potențialii proprietari de câini – care au raportat un sprijin social scăzut au avut scoruri de depresie și anxietate de aproximativ două ori mai mari, iar scorurile lor de fericire au fost considerabil mai mici”, a explicat dr. Martin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel