Efectele benefice ale flavonoidelor asupra sănătății și prevenirii diabetului. Legătura dintre flavonoide și reglarea zahărului din sânge

Flavonoide diabet Foto: Freepik @Creative Design 787
Află de ce o dietă bogată în flavonoide, provenite din fructe de pădure, mere și ceai, poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Un studiu publicat în Nutrition & Diabetes a constatat că o dietă bogată în flavonoide, în special din fructe de pădure, mere și ceai, poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Acest tip de diabet afectează peste 400 de milioane de persoane din întreaga lume și contribuie la peste 1 milion de decese anual.

Studiul, care a analizat date de la 113.097 de participanți la UK Biobank, a constatat că o dietă bogată în flavonoide, în special din alimentele de origine vegetală, este legată de îmbunătățirea sensibilității la insulină și de reducerea riscului de diabet.

Flavonoidele, o categorie de compuși polifenolici, sunt împărțite în șase subclase principale: flavanone, flavone, flavan-3-oli, flavonoli, antocianine și izoflavone. Există unele dovezi care sugerează că un aport mai mare de flavonoide poate duce la o mai mare sensibilitate la insulină și la îmbunătățirea profilului lipidic din sânge.

Aportul de flavonoide și riscul de diabet zaharat de tip 2

Un studiu care a implicat 113 097 de participanți din UK Biobank a constatat că un consum mai mare de alimente bogate în flavonoide a fost mai frecvent în rândul femeilor, al persoanelor în vârstă, al persoanelor active din punct de vedere fizic și al celor cu un nivel de educație mai ridicat.

Aportul mediu zilnic de flavonoide a fost de 805,7 miligrame, polimerii și flavan-3-oli fiind cei mai importanți contribuitori. Ceaiul a fost sursa principală pentru aceste subclase, în timp ce flavonele, derivate în principal din ardei, au contribuit cel mai puțin.

Un Flavodiet Score (FDS) mai mare a fost legat de un risc cu 28% mai mic de apariție a diabetului de tip 2, în comparație cu un FDS mai mic de o porție pe zi. Fiecare porție zilnică suplimentară de alimente bogate în flavonoide a redus riscul de diabet cu 6%.

Patru porții de ceai negru sau verde pe zi au fost legate de un risc cu 21% mai mic, în timp ce o porție de fructe de pădure a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic, iar o porție de mere a fost asociată cu un risc cu 12% mai mic. Studiul a fost ajustat în funcție de caracteristicile demografice și de stilul de viață.

Vezi și: Cauzele frecvente ale durerii de umăr: de la leziuni la afecțiuni medicale. Când să mergi la doctor

Foto: Freepik

Flavonoidele ajută la reglarea zahărului din sânge și la scăderea inflamației.

Un studiu a constatat că o dietă bogată în flavonoide are un impact pozitiv asupra gestionării greutății, metabolismului glucozei, inflamației, funcțiilor renale și hepatice și contribuie la reducerea riscului de diabet de tip 2. Flavonoidele, în special antocianinele, flavan-3-oli și flavonolii, sporesc secreția și semnalizarea insulinei și îmbunătățesc transportul și metabolismul glucozei. 

Megan Hilbert, dietetician autorizat specializat în nutriția sănătății intestinale și în axa intestin-cerebel, a declarat că rezultatele confirmă impactul flavonoidelor asupra fiziopatologiei diabetului de tip 2.

Consumul de flavonoide poate contribui la reducerea excesului de țesut adipos, care poate fi proinflamator, și la reducerea țesutului adipos care înconjoară țesutul muscular neted, permițând o mai mare absorbție a glucozei din sânge de către celulele musculare. Aceste modificări ajută organismul să proceseze mai eficient zaharurile din sânge, ceea ce duce la un risc redus în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Kelsey Costa, dietetician nutriționist înregistrat și fondator al Dietitian Insights, a fost de acord că efectele antidiabetice bine documentate ale flavonoidelor fac ca rezultatele studiului să nu fie surprinzătoare. 

Flavonoidele pot contribui la prevenirea și gestionarea diabetului și a complicațiilor acestuia prin reglarea metabolismului glucozei, îmbunătățirea semnalizării și secreției de insulină, reducerea stresului oxidativ și optimizarea profilurilor lipidice, care împreună îmbunătățesc obezitatea, nivelul de zahăr din sânge, inflamația cronică și funcția renală și hepatică.

Vezi și: De ce să acorzi importanța cuvenită somnului pe măsură ce îmbătrânești. Exercițiile fizice nu pot compensa obiceiurile proaste de somn

Importanța consumului de alcool

Un studiu a constatat că consumul de flavonoide, care conțin flavonoide, poate reduce riscul de diabet de tip 2. Cercetarea, care a inclus consumul total de alcool al participanților, a avut ca scop evaluarea relației dintre consumul de flavonoide și riscul de diabet de tip 2.

Studiul a reevaluat datele prin excluderea vinului roșu din scorul dietei de flavonoide pentru a determina dacă rezultatele ar fi fost diferite. Studiul a constatat că asocierea protectoare dintre aportul de flavonoide și riscul de diabet de tip 2 a rămas semnificativă fără consumul de vin roșu, subliniind efectele nocive ale consumului de alcool.

O dietă bogată în flavonoide din fructe, legume și ceaiuri poate îmbunătăți starea generală de sănătate și reduce riscul de afecțiuni cronice, fără efectele negative ale consumului de alcool. Pacienții sunt sfătuiți să își mărească consumul de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi strugurii, portocalele, grapefruit, ardeii dulci, ceapa, ciocolata neagră de cel puțin 70%, ceaiul negru și verde, merele și fructele de pădure, pentru a reduce semnificativ riscul de diabet de tip 2.

Aceste recomandări oferă măsuri practice pentru îmbunătățirea sănătății, subliniind importanța includerii alimentelor bogate în flavonoide ca parte a unui stil de viață echilibrat și favorabil sănătății.

Deși sunt necesare studii mai bine direcționate pentru a identifica alimentele cele mai antidiabetice sau cantitățile specifice de consumat, încorporarea zilnică a alimentelor bogate în flavonoide poate oferi beneficii substanțiale pentru sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel