Educația pentru sănătate, introdusă în materia școlară, începând cu clasa a VIII-a. Legea, promulgată de Iohannis

Educatia pentru sanatate - Foto: Freepick @vectorjuice
Legea privind educația pentru sănătate începând cu clasa a VIII-a a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede ca în școli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, "programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor", potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Legea pentru modificarea şi completarea legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului fusese trimis spre reexaminare în Parlament, după ce, într-o primă variantă, proiectul prevedea ca "în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară".

Președintele a atacat proiectul la Curtea Constituțională, afirmând că "prin introducerea sintagmei educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară, textul de lege se îndepărtează de principiul promovării educaţiei pentru sănătate prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/201". 

"Practic, reglementate în acest mod, programele de educaţie pentru sănătate sunt evidenţiate doar prin educaţia sanitară, componenta de educaţie pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informaţii cu privire la igiena personală. Ideea de educaţie sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educaţia sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activităţi de asigurare a igienei", potrivit președintelui Klaus Iohannis.

Deputații au modificat articolul, care prevede "derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor", potrivit edupedu.ro

Camera Deputaților, cameră decizională în cazul acestui proiect, a votat varianta finală săptămâna trecută.

Ministerul Educației este cel care va elabora programa școlară, iar ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit recent, din nou, despre materia Educație pentru viață ce va fi de fapt o nouă disciplină. Aceasta ar urma să fie introdusă în noile planuri de învățământ și va fi predată din septembrie 2023. V

a fi o disciplină modulară, potrivit ministrului, care va conține educație pentru sănătate, juridică, financiară sau ecologică. Deocamdată nu au fost stabilite concret modulele.

Concediu menstrual și absorbante gratuite pentru femeile din România. Ana Măiță: Câteva zile de concediu plătit. Atât de logic și simplu

 

Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a vorbit despre nevoia României de a avea o astfel de lege și cât de benefică ar fi o astfel de decizie pentru femeile din România.

"Concediul plătit de câteva zile pentru femeile aflate la ciclu nu este vreo măsura socială exotică, ci o aliniere necesară a legislației de munca la realitățile fiziologice ale femeilor. Recunosc, însă, că pare ceva neobișnuit, pentru că la mai bine de 111 ani de la sărbătorirea pentru prima data a Zilei Internaționale a Femeii, totuși femeile nu se bucură încă de egalitate și echitate prin măsuri care să ia în considerare toate particularitățile biologice ale corpului feminin.

Iar dacă suntem de acord că femeile au nevoie de un concediu înainte și după nașterea pe care o considerăm un eveniment fiziologic, pentru care repausul și refacerea sunt necesare, atunci mi se pare la fel de normal să fim de acord ca societate că femeile trebuie să beneficieze, dacă doresc, de câteva zile de concediu plătit pentru ciclu menstrual.

Ciclul menstrual face și el parte din categoria de procese fiziologice reproductive care pot fi, și sunt, de cele mai multe ori, însoțite de disconfort și slăbiciune și care sunt trăite exclusiv de femei. Iar legislația muncii ar trebui să reflecte această realitate în mod echitabil", a declarat Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", în exclusivitate pentru DC Medical.

Absorbantele, scutite de TVA. Școlile, obligate să asigure absorbante pentru fete

 

În plus, Guvernul spaniol a luat în vedere ca și absorbantele să fie scutite de TVA, pentru ca orice femeie să-și poată permite un minim de igienă intimă.

Asta nu este tot, pentru că școlile vor trebui să ofere produsele necesare fetelor care solicită acest lucru.

"Exact din aceleași motive, adolescentele ar trebui să primească absorbante gratuite de la primul ciclu și cel puțin până la împlinirea vârstei de 18 ani. Absorbantele sunt o cheltuială lunară care nu poate fi evitată decât cu niște costuri sociale enorme.

Accesul greu sau lipsa de acces la absorbante poate împinge adolescentele să abandoneze școala, le poate transforma în ținte ale bullying-ului din partea colegilor, le poate cauza alunecarea în depresie și le poate pune în poziții sociale extrem de vulnerabile. Vorbim aici despre drepturile copilului, pentru că adolescentele sunt copii!

Dacă dorim cu adevărat să dăm șanse egale la educația fetelor, absorbantele pentru ele ar trebui să fie 100% gratuite. Atât de logic și de simplu este!", ne-a mai spus ea.

Avortul, permis fără acordul părinților

 

Potrivit noilor reglementări ale Guvernului spaniol, avortul va fi permis, fără acordul părinților, de la vârsta de 16 ori 17 ani.

"Cred cu tărie că există necesitatea socială pentru a permite adolescentelor, începând de la vârsta de 16 ani, să facă întrerupere de sarcina la cerere, fără acordul părinților.

Am văzut, din păcate, numeroase cazuri în care din varii motive, de ordin cultural sau spiritual, familia nu a permis întreruperea de sarcină adolescentei care nu dorea să ducă sarcina la final. Mărturisesc că aceste cazuri m-au șocat profund.

Ce părinte poate să gândească așa? Nicio femeie, și cu atât mai puțin nicio copilă, nicio clipă nu ar trebui să fie forțată să treacă printr-o sarcină și o naștere dacă nu își dorește asta!

Este o barbarie și o gravă încălcare a drepturilor femeii și copilului pe care unii, aflați în poziții de putere, continuă să le perpetueze.

Și, câteodată, aceștia sunt părinții, tutorii legali sau chiar soții unor copile.

Nu uitați că în multe state, inclusiv România, se pot încheia căsătorii începând de la 16 ani! Decizia de a face un copil trebuie să fie 100% a adolescentei, fără nicio interferență sau presiune din partea altora, chiar și a părinților.

Dacă o adolescentă gravidă decide că nu e pregătită să fie mamă trebuie să aibă acces facil și gratuit la servicii medicale sigure și autorizate de întrerupere a sarcinii. Momentan, acest lucru nu se întâmplă și drept urmare, în România, una din 10 mame are sub 18 ani, iar cele mai multe dintre aceste mame adolescente nici nu și-au dorit și nici nu au fost pregătite să devină mame", a mai spus Ana Măiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel