Edemul: ce este și cum se tratează. RETENȚIA DE APĂ și consumul de SARE

edemul, FOTO: Pexels @cats coming
Care sunt cauzele edemului, cum îl putem trata și de ce este important să nu consumăm sare în exces?

Edemul mai este numit și "retenție de apă" și se referă la acumularea excesivă de lichid în corp.

De ce apare edemul?

Retenția de apă apare atunci când circulația din vasele de sânge și vasele limfatice este afectată. Acest lucru se întâmplă în caz de insuficiență cardiacă, modificări hormonale, consum excesiv de sare, afecțiuni ale rinichilor, patologii hepatice sau din cauza anumitor medicamente. În această categorie intră antiinflamatoarele nesteroidiene, corticosteroizii și substanțele contraceptive.

Lichidul se poate acumula în orice zonă a corpului, inclusiv în cavități: abdominală și toracică. Sângele va stagna în special în membrele inferioare, din vasele de sânge iese lichid în țesuturile învecinate, iar zona va fi umflată.

Pericolul din spatele edemului

Dacă lichidul se acumulează în creier sau în plămâni va fi alterată funcția acestor organe vitale. De asemenea, lichidul acumulat în țesuturi va îngreuna activitatea inimii și se va crea un cerc vicios în care se formează noi edeme.

Sfaturi pentru combaterea retenției de apă

Magneziul și potasiul sunt aliați puternici în tratamentul edemului. De asemenea, Vitamina B6 are un rol important în sănătatea sângelui și ajută la echilibrul fluidelor din corp. Această vitamină se găsește în năut, banane, cereale și pește, precum tonul sau somonul.

Ce e de făcut dacă nu trece?

În general, edemul dispare odată cu tratarea cauzelor care l-au determinat. Medicul specialist va examina vasele de sânge și funcția organelor interne, în special pe cea a inimii, rinichilor și ficatului. Pentru acest lucru se vor folosi  teste specifice și analize de laborator din sânge și urină. 

În caz de edem se recomandă mișcare și alimentație sănătoasă și echilibrată, cu un conținut scăzut în sare și condimente. În cazuri grave, medicul specialist va prescrie antidiuretice, medicamente cu rol de reglare a apei din organism.

Vezi și: O BANANĂ pe zi, porția de energie și antioxidanți

Simptome care îți arată că ai insuficiența cardiacă. Trebuie să mergi urgent la doctor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel