Ecografia de tiroidă, recomandări. Medic: Nu prezintă riscuri și complicații

ecografia de tiroida - FOTO: Freepik@natabuena
Ecografia de tiroidă este o procedură nedureroasă care utilizează undele sonore pentru a genera imagini ale interiorului corpului.

Ecografia de tiroidă are o serie de avantaje. În primul rând, aceasta nu prezintă riscuri și complicații, potrivit specialiștilor. O ecografie tiroidiană este utilizată pentru a examina tiroida pentru anomalii, inclusiv:

- Chisturi

- Noduli

- Tumori

Ecografia de tiroidă: avantaje și recomandări

Lt. col. medic dr. Betianu Cezar, medic primar radiologie si imagistica medicala, competenta in ecografie generala, CT, RM si Senologie, Laborator Explorări funcționale invazive (cardiologie intervențională), Compartiment de Angiografie și Cateterism Cardiac arată care sunt avantajele ecografiei de tiroidă.

”Ecografia de tiroidă este o metodă imagistică neinvazivă care permite medicului radiolog să vadă imagini cu glanda tiroidă. Ecografia este cea mai la îndemână și mai utilă tehnică imagistică de investigare a anormalităților prezente la glanda tiroidă.

Vezi și: Panarițiu, infecția pielii din jurul unghiilor. Cât de gravă poate deveni

Când este recomandată ecografia de tiroidă

- La palparea gâtului, medicul a descoperit umflături anormale în zona tiroidei

- Investigarea unei glande tiroide mărite

- Prezența adenopatiilor laterocervicale palpabile

- Rezultatul analizelor hormonilor tiroidieni în afara limitelor normale

- Investigarea tumorilor benigne sau maligne la nivelul tiroidei

- Ca test de rutină și prevenție la persoanele cu istoric de cancer tiroidian în familie

- Investigarea și urmărirea chisturilor tiroidiene

- Monitorizarea post-chirurgicală a pacienților cu intervenții chirurgicale la tiroidă.

De cele mai multe ori, medicul radiolog poate afla dacă formațiunile anormale la nivelul glandei tiroide sunt benigne sau maligne. În anumite cazuri, este nevoie de prelevare de țesut pentru a determina cauza formațiunii. Se poate astfel face biopsie sub ghidaj imagistic cu ajutorul ecografului”, arată medicul, potrivit Spitalului Militar Central Carol Davila.

Vezi și: Fațetele dentare, când devin o necesitate. Medic: Cu cât dinții sunt mai înghesuiți, va trebui să faci un sacrificiu

Ecografia de tiroidă, avantaje și riscuri

”Fiind o metodă imagistică neinvazivă, ecografia de tiroidă nu prezintă riscuri și complicații. În cazul persoanele mai sensibile la atingeri în zona gâtul, poate crea un ușor disconfort de moment. În cazul copiilor, poate fi o ușoară provocare fiindcă pacientul trebuie să stea nemișcat în timpul investigației.

Avantajele ecografiei de tiroidă sunt următoarele:

- Accesibilitate și eficiență

- Neinvazivă și neduroasă

- Rapiditate în diagnostic și procedură

- Nu iradiază pacientul spre deosebire de tomografia computerizată

- Disconfort scăzut pentru pacienți

- Ghidajul imagistic al biopsiilor

- Fără efecte secundare sau riscuri

- Investigație imagistică mai ieftină ca alte metode. În cazul pacienților asigurați, aceștia pot solicita ecografie tiroidă cu trimitere de la medicul de familie. În acest caz, ecografia de tiroidă este gratuită în centrele care au contract cu casa de asigurări de care aparține pacientul”, mai notează medicul.

Vezi și: Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă. Cele mai multe sunt pentru pacienții oncologici

Ecografia de tiroidă, când este recomandată

O ecografie tiroidiană poate fi comandată dacă un test al funcției tiroidiene este anormal sau dacă medicul simte o creștere pe tiroidă în timp ce vă examinați gâtul. O ecografie poate verifica, de asemenea, o glandă tiroidă subactivă sau hiperactivă, notează Healthline.

Este posibil să fie necesară o ecografie tiroidiană ca parte a unui examen fizic general. Ecografiile pot oferi imagini de înaltă rezoluție ale organelor dumneavoastră care pot ajuta medicul să înțeleagă mai bine starea generală de sănătate. Medicul dumneavoastră poate comanda, de asemenea, o ecografie în cazul în care observați orice umflare anormală, durere, sau infecții, astfel încât acestea să poată descoperi orice afecțiuni care stau la baza simptomelor.

De obicei, medicul dumneavoastră analizează rezultatele înainte de a vă consulta cu privire la posibilele teste de urmărire sau condițiile care pot fi indicate de ultrasunete. În unele cazuri, ecografia poate arăta imagini ale nodulilor care pot fi sau nu canceroși sau pot conține microcalcificări, care sunt adesea asociate cu cancerul, mai notează Healthline. 

Vezi și: Povestea ofițerului maritim care s-a întors pe mare la două luni după operația cu robotul da Vinci Xi. Avantajele chirurgiei robotice în cancerul de prostată

Ce este tiroida

Tiroida ta este o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului chiar sub centrul gâtului. Face parte dintr-o rețea complexă de glande numită sistemul endocrin. Sistemul endocrin este responsabil pentru coordonarea multora dintre activitățile corpului tău. Glanda tiroida produce hormoni care reglează metabolismul organismului. 

Care sunt cauzele problemelor tiroidiene

Mai multe probleme diferite pot apărea atunci când tiroida produce prea mult hormon (hipertiroidism) sau nu suficient (hipotiroidism). Atunci când tiroida este subproducătoare sau supraproducătoare, aceasta poate provoca simptome deranjante, cum ar fi iritabilitate, oboseală, scădere în greutate, creștere în greutate și multe altele, notează Healthline.

Patru probleme comune asociate cu tiroida includ tiroidita Hashimoto, boala Graves, gușă (tiroidă mărită) și noduli tiroidieni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel