Durerile articulare, la ce să fii atent. Semnele care ar trebui să te trimită la medic

durerile articulare - FOTO: Freepik@DC Studio
Durerile articulare sunt frecvente. Vârstnicii pot fi mult mai afectați de acestea. Iată care sunt semnele care ar trebui să te trimită la medic.

Durerile articulare se referă la disconfort, dureri, și durere în oricare dintre articulațiile organismului. Durerea articulară este o afecțiune comună. De obicei, nu necesită o vizită la spital, dar există cazuri când este nevoie de intervenție medicală.

Uneori, durerile articulare sunt rezultatul unei boli sau al unei leziuni. Artrita este, de asemenea, o cauză comună a durerii articulare. Cu toate acestea, poate fi din cauza altor afecțiuni sau factori.

Articulațiile sunt părțile corpului în care se întâlnesc oasele. Articulațiile permit oaselor scheletului să se miște. Articulațiile includ:

- Umeri

- Șolduri

- Coate

- Genunchi

Vezi și: Nu mai arunca niciodată coaja castraveților: 5 beneficii pentru sănătate. De ce să o amesteci cu o lingură de iaurt

Durerile articulare și vremea

Condițiile meteorologice pot influența starea de sănătate. Multe persoane se plâng de dureri articulare atunci când se schimbă vremea. Medicii explică legătura dintre cele două.

”La frig apare tendința mușchilor de a se contracta. Dacă ne expunem la frig și la temperaturi scăzute, musculatura din jurul vertebrelor se contractă. Ligamentele și tendoanele fac același lucru. Astfel va apărea durerea.

Durerea de spate este foarte frecventă în rândul populației globului. Peste 85% din populație are, măcar o dată în viață, o durere de spate. Legat de reumatism, termenul acesta medical vorbind nu e chiar folosit. Avem o singură boală, respectiv reumatismul articular acut, care este destul de rar de când avem antibiotice care poartă această denumire. Este legat de o infecție bacteriană.

Vezi și: Perfuzia: ce este, când se pune: Pacienții se supără că medicul nu le pune perfuzie. Dacă nu ai nevoie, foarte bine! Nu-i de glumit cu infecțiile intraspitalicești

În rest, are legătură cu durerile articulare, uneori articulațiile se pot umfla. Apare artrita, dureri  și tumefacții articulare. În momentul în care leziunea articulară este mai severă dificultatea de mobilizare a articulației respective și manifestări frecvente în artroză. Artroza este întâlnită la vârstnici. Factorul de risc cel mai important este vârsta.

Suprasolicitarea unei articulații poate să aibă efect negativ. Diverse traumatisme de-a lungul vieții, uneori te poți lovi sau să îți lezezi o articulație și să nu sesizezi, dar în timp pot exista efecte negative. Greutatea, mai ales pe anumite articulații, are impact negativ, mai ales pe genunchi, glezne și chiar și pe coloană.

În momentul în care ai o greutate mai mare și dispoziția este abdominală, grăsimea abdominală trage de coloană. Atârnă mult mai greu abdomenul decât ar trebui. E ca și cum am căra un rucsac în față”, a precizat dr. Daniela Opriș Belinski, la Antena 3.

Vezi și: Mercur retrograd: cum îți afectează sănătatea, cum scapi de efectele sale. Simulescu: Nu sunt recomandate analizele medicale. Dr. Google va da cele mai grave boli

Durerile articulare, prevenție

Durerile articulare pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos. Menținerea unei greutăți corporale adecvate, dar și exercițiile fizice pot fi de folos.

”Exercițiile fizice sunt foarte bune. Se recomandă să avem o activitate fizică constantă. Sunt indicate și exercițiile care întăresc musculatura din jurul unei articulații pentru că atunci când ai mușchi bine reprezentați în jurul articulației, vor proteja articulația respectivă.

Lucrul acesta este valabil și pentru musculatura din jurul vertebrelor, musculatura paravertebrală. Sunt anumite exerciții utile și pentru musculatura din jurul genunchilor”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Vineri 13, cum ne afectează sănătatea. Avertismentul medicilor: E mai bine să stați acasă

Durerile articulare, complicații

Durerile articulare pot da anumite complicații. De aceea, persoanele care se confruntă cu astfel de dureri pentru o perioadă mai mare de două-trei săptămâni ar trebui să se prezinte la medic. 

”Pot să existe complicații. Am spus de artroză că este cea mai frecventă, dar sunt foarte multe cauze de diverse boli care pot să dea lezare articulare. Un lucru important este să vedem care este cauza. Unele pot fi destul de complicate.

Dacă durerile articulare persistă, mai mult de 2-3 săptămâni, este foarte bine să vadă un medic. Dacă se asociază și cu dureri de alte articulații, cu febră sau stare proastă, cu atât mai mult trebuie să ne vadă un medic”, a mai subliniat dr. Daniela Opriș Belinski.

Vezi și: Stilul de viață, factor de risc pentru demență. Cum ne afectează stresul, epuizarea sau depresia

Durerile articulare, tratament

Nu există nici un tratament disponibil în prezent, care va elimina complet dureri articulare asociate cu artrita. În plus, dacă luăm medicamente după ureche putem dezvolta alte complicații care să ne afecteze sănătatea.

”Depinde care este cauza. Există medicație cu țintă și pe durere, dar inflamație. Este bine să nu ne tratăm singuri. Medicamentele pot avea efecte adverse, dar dacă ne gândim la antiinflamatoare care sunt consumate destul de des, mai ales la populația vârstnică care are foarte multe dureri articulare, poate fi însoțită de multe probleme. Ele au efecte adverse severe. Poți să faci ulcer, gastrită, pot afecta tensiunea. Este bine să nu fie luate după ureche”, a mai precizat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel