Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Durerea menstruală este unul din cele mai des întâlnite motive ale prezentării la medicul ginecolog. În termeni medicali, dismenoreea afectează aproximativ 50% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani.
Medicul ginecolog Alexandra Ciobanu explică cum evoluează durerile. Intensitatea acestor dureri variază în funcție de organismul fiecărei femei în parte. În timp ce unele femei pot simți un disconfort minim, altele se pot confrunta cu dureri extrem de severe.
Odată cu înaintarea în vârstă, intensitatea durerilor poate să scadă; durerile pot chiar să înceteze definitiv după naștere. Intensitatea durerii poate să difere și în funcție de poziția uterului.
La menstră, corpul fiecărei femei produce prostaglandine. Acestea sunt substanțe ce îi induc uterului anumite contracții asemănătoare celor din travaliu.
”Dismenoreea afectează cu precădere femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani şi apare la aproximativ 50% dintre acestea. De regulă, durerile cele mai intense au loc în următorii doi ani după prima menstruaţie. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, acestea pot scădea în intensitate şi pot înceta definitiv după prima naştere.
Durerile menstruale nu provoacă alte complicaţii, însă pot afecta activităţile zilnice de acasă, de la şcoală sau munca. Premenstrual și pe parcursul menstruației sunt produse niște substanțe, denumite prostaglandine care determină desprinderea endometrului îngroșat și contracții uterine.
La apariţia durerii menstruale poate participa şi spasmul colului uterin - colul uterin fibros sau mai spastic forţează uterul să se contracte mai intens pentru a evacua sângele menstrual, de aceea, unele paciente scapa de durerea menstruală după o naştere naturală”, notează dr. Alexandra Ciobanu.
Medicii arată că durerile menstruale pot fi de două tipuri, primare și secundare.
”Dismenoree primară - reprezintă cel mai comun tip de dureri menstruale, sunt recurente şi nu sunt cauzate de alte boli. Durerea poate să fie resimţita cu una sau două zile înainte sau odată cu sângerările menstruale, în partea inferioară a abdomenului, spatelui sau coapselor.
Durerea poate varia între moderat şi sever, durează între 12 şi 72 de ore şi poate fi însoţită, uneori, de greaţă şi vărsături, diaree sau stări de oboseală. Durerile menstruale primare pot scădea în intensitate pe măsură ce înaintezi în vârstă sau după prima sarcină.
Dismenoree secundară - se referă la durerile care sunt provocate de o afecţiune la nivelul sistemului reproductiv al femeii sau de o infecţie. Durerile menstruale secundare încep să apară devreme în timpul ciclului menstrual şi pot dura mai mult decât cele primare.
De regulă, dacă durerile menstruale sunt cauzate de alte afecţiuni, există şi alte semne care pot indica prezenţa unei probleme medicale. Aceste simptome se pot manifesta oricând şi pot include dureri în timpul actului sexual, sângerări în timpul sau după actul sexual, dificultăţi în a rămâne însărcinată, acnee, constipaţie, secreţii vaginale urât mirositoare, urinari frecvente, febră sau sângerări intre menstruaţii, greaţă, diaree, oboseala extremă, dureri de cap, balonare, dureri de genunchi sau articulare.
Simptomele diferă de la o afecţiune la alta, de aceea este bine să mergeți la medic pentru evaluare corectă și stabilirea unui diagnostic. De asemenea, perioadele lungi de menstruaţie, mai mari de şapte zile, şi ciclul menstrual neregulat pot indica prezenţa unei afecţiuni la nivelul sistemului reproducător”, mai notează medicul.
Dacă durerile nu cedează este importantă prezentarea la medic.
”Pentru ameliorarea disconfortului pot fi administrate antiinflamatoarele nesteroidiene și antispasticele, iar în durerile severe care nu cedează la tratamentul antialgic și antiinflamator, medicul poate recomanda pentru o perioadă administrarea de suplimente nutritive și contraceptive orale combinate.
Totuşi, în cazul în care durerile sunt extrem de severe, neobişnuite sau durează mai mult de două-trei zile, este indicat să consulţi medicul”, mai notează medicul ginecolog.
Alte remedii pe care le poţi încerca acasă pentru a ameliora durerile menstruale includ:
- Folosirea unei sticle cu apa caldă, pe care să o aşezi în partea inferioară a abdomenului; de asemenea, o baie caldă poate ajuta la reducerea durerilor;
- Exerciţii fizice în mod regulat;
- Administrarea de suplimente alimentare, precum vitamina E, B1, B6, omega-3 sau magneziu, dacă medicul le recomandă;
- Evitarea consumului de alcool şi a fumatului;
- Masarea spatelui şi a abdomenului.
- De asemenea, acupunctura pot fi de ajutor pentru a reduce intensitatea durerilor menstruale. Ceaiurile medicinale pe bază de fenicul, muşeţel sau rădăcină de ghimbir pot oferi confort în gestionarea durerilor.
Vezi și: Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății
Medicii atrag atenția asupra semnalelor de alarmă care pun probleme. Dacă acestea apar, este indicat să vă prezentați la medic.
”Consultul ginecologic este necesar în momentul în care:
- durerile devin din ce în ce mai intense, medicamentele care funcţionau anterior nu mai funcţionează
- durerile apar mai devreme în raport cu menstra decât o făceau de obicei sau dureraza mai mult.
Medicul este cel care decide ce investigaţii sunt necesare în funcţie de vârstă, simptome asociate şi particularităţi individuale. Cel mai frecvent se începe cu un consult ginecologic prin care medicul poate aprecia mărimea şi forma vaginului, colului, uterului şi ovarelor.
Acesta este întotdeauna asociat cu examenul ecografic de preferat transvaginal. Ambele investigații sunt importante pentru evaluarea corectă și stabilirea unui plan de tratament individualizat și care să funcționeze”, a mai explicat dr. Alexandra Ciobanu, pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: Tresăririle nocturne, cauze și tratament. 70% din oameni ”cad” în somn
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...