Această vitamină îți protejează...
Durerea de cap este o afecțiune extrem de des întâlnită. Nu există persoană care să nu fi avut vreodată o durere de cap. Aproape toată lumea se confruntă cu dureri de cap din când în când. Cu toate acestea, există diferite tipuri de dureri de cap. Cauza, durata și intensitatea acestei dureri pot varia în funcție de fiecare tip.
Mulți dintre noi suntem familiarizați cu o anumită formă de durere pulsatilă, inconfortabilă și deranjantă a unei dureri de cap. Există diferite tipuri de dureri de cap. Tipurile comune de dureri de cap includ:
- cefaleea de tensiune
- cefaleea în grup
- cefaleea de migrenă
- hemicrania continuă
- cefalee de trăsnet
Vezi și: Creatinina, care sunt valorile normale. Ce se întâmplă dacă este prea mare sau mică
- cefalee de alergie sau de sinus
- cefalee hormonală (cunoscută și sub numele de migrenă menstruală)
- durere de cap cauzată de cofeină
- cefalee de efort
- cefalee de hipertensiune arterială
- cefalee de revenire
- cefalee post-traumatică
- cefalee spinală, notează Healthline.
În unele cazuri, o durere de cap poate necesita asistență medicală imediată. Solicitați asistență medicală imediată dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele simptome alături de durerea de cap:
- gât înțepenit
- erupție cutanată
- cea mai gravă durere de cap pe care ați avut-o vreodată
- vărsături
- confuzie
- vorbire îngreunată
- febră de 38°C sau mai mare
-paralizie în orice parte a corpului dvs.
- pierderea vederii
Vezi și: 4 semne că aveți nevoie de multivitamine. Oboseala și răcitul des se află pe listă
”Durerea de cap este una dintre simptomele cele mai importante pentru care oamenii apelează la serviciile de urgență, fie că este vorba de serviciile prespitalicești sau cele din spital. Manifestarea cefaleei este extrem de frecventă și poate fi clasificată din punct de vedere al urgenței medicale în două categorii:
- cefaleea primară ale cărei cauze nu sunt precizate, dar care avantajul că poate fi diagnosticată prin niște caracteristici pe care le are în sensul că se manifestă periodic, este cazul migrenelor sau a cefaleei de stres, a durerii de cap de tensiune care se manifestă în condiții de stres emoțional sau fizic și care, din fericire, nu are un prognostic sever pe termen scurt, mediu și lung.
- cefaleea secundară este legată de durerile de cap care pot fi precursoarele unor afecțiuni severe și pentru care prezentarea la medic este extrem de importantă. Cele mai importante și severe pot fi cele care alarmează în legătură cu un accident vascular cerebral fie ischemic sau hemoragic.
De asemenea, se manifestă în cadrul unor boli infecțioase, cum ar fi meningita sau meningoencefalita. În aceste situații, intervenția medicală cât mai rapidă și tratamentul precoce pot influența decisiv prognosticul acestor boli care se manifestă cu dureri de cap.
Durerea de cap care este cea obișnuită, cea periodic instalată cu intensitatea obișnuită și care nu este însoțită de semne de gravitate cum ar fi tulburări ale motilității sau ale senzoriului. Aceștia nu trebuie să se adreseze neaparat serviciilor de urgență, ci este suficient să își administreze tratamentul cu care se tratează sau să se adreseze medicului de familie.
În schimb, chiar și pentru aceștia, agravarea durerilor respective, însoțirea cu alte simptome sau pur și simplu dureri de cap însoțite de tulburări ale mobilității, tulburări ale stării de conștiență, febră atunci este necesară apelarea cât mai rapidă a unui serviciu de urgență”, a explicat dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență, la Digi 24.
Durerile de cap primare apar atunci când durerea de cap este cauza. Cu alte cuvinte, durerea de cap nu este declanșată de ceva cu care se confruntă corpul tău, cum ar fi o boală sau o alergie.
Aceste dureri de cap pot fi episodice sau cronice:
Durerile de cap episodice pot apărea din când în când, dar nu mai mult de 15 zile într-o lună. Ele pot dura de la o jumătate de oră până la câteva ore.
Durerile de cap cronice sunt mai consistente. Ele apar mai mult de 15 zile într-o lună. În aceste cazuri, este necesar un plan de gestionare a durerii.
Cefalee de tensiune. Dacă aveți o durere de cap cauzată de tensiune, este posibil să simțiți o senzație de durere surdă, în tot capul. Nu este pulsatilă. De asemenea, ar putea apărea sensibilitate sau sensibilitate în jurul gâtului, frunții, scalpului sau mușchilor umerilor.
Oricine poate avea o durere de cap de tensiune. Stresul le declanșează adesea.
Cefaleea în ciorchine. Cefaleea în ciorchine se caracterizează prin durere puternică de arsură și durere pătrunzătoare. Aceasta apare în jurul sau în spatele unui ochi sau pe o parte a feței, la un moment dat. Simptomele pot include:
- umflături, roșeață, înroșire și transpirație pe partea care este afectată de durerea de cap.
- congestie nazală și lăcrimare a ochilor pe aceeași parte cu durerea de cap
Aceste dureri de cap apar în serie. Fiecare durere de cap individuală poate dura între 15 minute și 3 ore. În timpul unui cluster, majoritatea oamenilor au între una și patru dureri de cap pe zi, de obicei în jurul aceleiași ore în fiecare zi. După ce o durere de cap se rezolvă, va urma curând alta.
Migrenă. Durerea de migrenă este o pulsație intensă din adâncul capului. Această durere poate dura zile întregi. Migrenele vă limitează semnificativ capacitatea de a vă desfășura rutina zilnică.
Durerea de migrenă este pulsatilă și, de obicei, unilaterală. Persoanele cu migrene sunt adesea sensibile la lumină și la sunet. De asemenea, apar de obicei greața și vărsăturile.
Deoarece există mai multe tipuri de dureri de cap, există mai multe metode care pot fi folosite pentru a diagnostica tipul de durere de cap pe care îl aveți. Este important să vă dați seama dacă aveți o durere de cap primară sau secundară pentru a primi un tratament eficient.
Vă puteți aștepta ca diagnosticarea durerii de cap să înceapă cu un examen fizic și un istoric medical complet. Dacă este posibil, țineți un "jurnal al durerilor de cap" în săptămânile premergătoare programării la medic. Documentați fiecare dintre durerile dvs. de cap, inclusiv:
- durata
- intensitatea
- locația
- posibilii factori declanșatori
Medicul dumneavoastră de familie vă poate trimite, de asemenea, la un specialist, cum ar fi un neurolog. Pentru unele tipuri de dureri de cap, ați putea avea nevoie de teste de diagnosticare pentru a determina cauza de bază. Aceste teste pot include:
- RMN sau tomografie computerizată
- puncție lombară
- analize de sânge, mai notează Healthline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...