Te pregătești pentru prima ta...
Nu este deloc neobișnuit să auzim oameni de toate vârstele plângându-se că ceva îi doare, și, în multe cazuri, se pare că vârsta este cea care primește cea mai mare parte a acuzelor. De ce se întâmplă acest lucru? De ce dăm vina pe vârstă atunci când simțim că ne doare ceva? Acest fenomen nu poate fi redus la o simplă coincidență, ci reflectă mai degrabă stereotipurile și concepțiile greșite legate de procesul de îmbătrânire.
"Eu i-aș amenda pe ăștia care folosesc această sintagmă: uită-te în buletin pentru că te doare", a glumit medicul Cătălin Codreanu.
Faptul că toți oamenii îmbătrânesc în mod diferit nu este luat în considerare în mod suficient. În timp ce unii pot avea probleme de sănătate la o vârstă fragedă, alții pot să fie în formă și activi în deceniile mai târzii ale vieții lor. Variația în experiența îmbătrânirii ne arată că nu putem generaliza că vârsta este un indicator principal al problemelor de sănătate.
"Problema este următoarea: durerea este un fenomen biologic natural, însă în general, durerea are scopul de a semnala o problemă și ceea ce trebuie să facem este să căutăm cauza durerii.
După ce am aflat cauza durerii, medicul care ne îngrijește o să ne spună în ce măsură există soluții pentru tratamentul acelei dureri. Uneori tratamentul este surprinzător.
De exemplu, dacă te doare spatele din cauza unei tasări, a unei fracturi vertebrale, tratamentul cel mai eficient nu vor fi pastilele antialgice, ci tratamentul cauzei. Tratamentul osteoporozei. Pentru că stabilizarea focarului de tasare, de fractură vertebrală va îndepărta cauza durerii.
Degeaba înghiți săptămâni, luni analgetice, face reacții adverse digestive sau hepatice sau de altă natură și cauza rămâne netratată.
Întotdeauna trebuie să aflăm de ce ne doare, pentru că uneori existe soluții care pot să fie nu miraculoase, dar pot să ajute semnificativ la rezolvarea acestei probleme", a declarat medicul Cătălin Codreanu, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Durerea nu e normală. Un prof. de la Colțea spunea, cu mult înainte de apariția acestor medicamente noi, că dacă te doare mai mult de 5 zile, e grav, verifică, s-ar putea să ai chiar o boală cumplită. Deci să nu accepte durerea", a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.
Durerea nu este considerată normală în sensul că este, în mod general, un semnal sau un indicator al unui disconfort, unei probleme de sănătate sau a unei leziuni.
Este o reacție a organismului care încearcă să atragă atenția asupra unui potențial pericol sau a unei afecțiuni care necesită tratament sau atenție medicală.
Durerea poate afecta calitatea vieții unei persoane, adesea limitând mobilitatea, abilitatea de a desfășura activități zilnice și bunăstarea generală.
Ignorarea durerii poate duce la complicații grave. De exemplu, durerea în piept ar putea indica un atac de cord sau durerea în abdomen ar putea fi un semn al unei apendicite inflamate. Ignorarea acestor simptome ar putea avea consecințe fatale.
Este important să nu ignori durerea și să consulți un medic atunci când te confrunți cu durere severă sau persistentă. Durerea poate fi un semnal al unor probleme de sănătate importante, și abordarea lor în stadii incipiente poate contribui la recuperare și prevenirea complicațiilor ulterioare.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...