Durere în GÂT, PATRU cauze mai puțin cunoscute pe care trebuie să le iei în seamă

durere in gat Foto: Freepick
Durere în gât. Care sunt cele patru cauze pe care trebuie să le iei în seamă.

Durere în gât, câți nu ne-am confruntat cu ea fără să știm.

Durerea de gât este un simptom extrem de des întâlnit, iar în ultimii doi ani a reprezentat principalul motiv al îngrijorării legate de infectarea cu SARS-CoV-2.

Ei bine, mai există câteva motive pentru care ne poate durea în gât și pe care ar trebui să le cunoaștem.

Această durere apare în cele mai multe cazuri, ca o consecință a iritației mucoasei faringiene, adică zona anatomică ce îmbină cavitatea bucală, calea respiratorie și calea cea digestivă.

Deci, indiferent că vorbim despre o simplă răceală, o gripă, o amigdalită sau o patologie non-infecțioasă, durerea în gât vine ca un avertisment că ai mai multe afecțiuni sau pur și simplu s-a întâmplat o modificare în starea fiziologică a organismului.

Vezi și: TOPUL alimentelor care topesc grăsimea din jurul taliei

Astfel, există multe alte cauze care se pot asocia cu acest simptom:

1. Refluxul gastroesofagian (BRGE)

Refluxul gastroesofagian (BRGE) reprezintă o cauză mai puțin cunoscută de apariție a durerii în gât, dar e de luat în serios.

Ce se întâmplă în corpul tău?

În timpul refluxului, acidul clorhidric secretat la nivelul stomacului cu scopul digerării alimentelor ajunge la nivelul esofagului și, în unele situații, chiar până la nivelul faringelui și provoacă, în timp, o durere de gât persistentă, a cărei cauză nu poate fi motivată de prezența unei viroze sau amigdalite bacteriene.

2. Alergiile

Alergenii sunt acele componente capabile să declanșeze o reacție de hipersensibilitate.

Polenul, praful, părul de animale sunt alergenii întâlniți de cele mai multe ori în rândul persoanelor. 

Cum se manifestă alergiile?

Pe lângă rinoree, adică acele secreții nazale abundente, strănut și mâncărimi ale nasului și pielii, durerea în gât este un alt simptom comun întâlnit.

Durerea de gât poate apărea fie în urma agresiunii directe a alergenului, fie ca urmare a acumulării cantității de mucus la nivelul faringelui.

3. Iritanții

La fel ca în cazul alergiilor, iritanții precum fumul de țigară, poluarea sau fumul din aer provenit de la diferse fabrici, sunt capabili să afecteze anumite persoane mai mult decât în mod normal.

Acești iritanți duc la iritații, adică la o agresiune directă la nivelul mucoasei faringiene sau chiar la creșterea de mucus regăsită la nivelul faringelui posterior.

4. Deshidratarea

În cazul apariției deshidratării, mucoasele se usucă și duc la instalarea durerii în gât.

Nu degeaba ni se recomandă să condumăm cât mai multe lichide, pentru că lipsa unei hidratări corespunzătoare, aerul uscat sau o patologie ce scade secreția salivară pot determina uscarea mucoasei faringiene. În cazul menținerii stării de deshidratare, mucoasa se poate irita, determinând apariția durerii în gât.

Vezi și: De ce să pui apă cu OȚET pe preșul de la intrare în cazul unui accident NUCLEAR. Președintele Consiliului Științific al ICN, măsuri pentru oamenii simpli

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel