Durere de spate sau de rinichi. Simptomul care face diferența. Medic: Ne dăm seama imediat. Femeile tolerează mai bine

durere de spate sau de rinichi - FOTO Pexels @Karolina Grabowska
Durerea de spate și durerea de rinichi. Care sunt simptomele și cum le deosebești.

”Durerea de rinichi este o o durere importantă. În fapt, vorbim de o colică renală, de o durere declanșată de cele mai multe ori de un calcul de mici dimensiuni, de regulă de până într-un centimetru, care se deplasează din rinichi, care pleacă de acolo, s-a format acolo și la un moment dat pleacă, se deplasează pe acel canal subțire, ureter, și blochează evacuarea rinichiului.

La acel moment, rinichiul nu mai are pe unde să evacueze, crește presiunea în interior și atunci apar aceste dureri.

Într-adevăr, durerile sunt importante, sunt comparate de foarte mulți pacienți, mai ales de doamne, că bărbații nu au de unde să știe, sunt comparabile cu durerile de naștere, sunt dureri importante, colicative, pacientil nu-și găsește locul, este un pacient agitat, de aceea are impresia că îl doare peste tot.

De aceea, noi, ca specialiști, vedem un pacient în colică de cum intră pe ușa cabinetului și îți dai seama că este vorba de o colică și nu de un alt tip de durere, fiindcă durerile de spate pot să aibă și alte cauze.

Dar durerea de rinichi are o caracteristică faptul că pacientul nu-și găsește nicio poziție care să-l calmeze.

O poziție antalgică, spunem noi, și atunci este foarte agitat, are impresia că îl doare tot. Și bărbații și femeile au același tip de durere, doar că femeile o tolerează mai bine”, a explicat dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, doctor în științe medicale, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Diferența dintre durerea de spate și durerea de rinichi

”Durerea de spate, de origine lombară, are alte caracteristici, în sensul că doare mai tare atunci când pacientul se mobilizează, când te ridici din pat, când te răsucești.

La mișcare durerea se accentuează, îți găsești până la urmă o poziție care să te calmeze, și atunci aceasta este o durere care are punct de plecare coloană, musculatură paravertebrală, care nu este ceea ce înseamnă o colică”, a explicat medicul.

Mai mult, acesta a precizat că durerea colică nu are nicio legătură cu mișcarea și doare indiferent de poziția pacientului.

Tratarea durerilor de spate

Așa cum precizase anterior, durerea de spate din cauza rinichilor este generată de deplasarea pietrelor de la rinchi, astfel că tratamentul acesteia are strictă legătură cu eliminarea pietrelor la rinichi.

Aceasta se face prin metode minim invazive, ”prin inserția unor instrumente foarte fine, pe canalele urinare, făcute cu anestezie, fără niciun fel de repercursiune, cu urcare până la nivelul rinichilor, putând fi eliminate inclusiv pietrele care sunt situate în rinichi”, a spus medicul, adăugând că acestea sunt transformate în nisip, ce apoi, prin urină sunt eliminate.

Vezi și: Cum poți slăbi mâncând ”nesănătos”. O condiție de care trebuie să ții cont   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel