DSP, deficit de personal. Ministerul Sănătății: Pot solicita personal din cadrul altei direcții de sănătate publică

directiile de sanatate publica - FOTO: Freepick
Direcțiile de sănătate publică vor putea solicita transferul personalului din alte județe.

Direcțiile de sănătate publică își vor putea suplimenta forța de muncă. Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere un proiect de ordin prin care direcțiile de sănătate publică vor putea transfera din alte județe personal calificat pentru evaluarea factorilor de risc din mediul de viață și muncă, pe baza căreia se acordă sporurile pentru munca în condiții periculoase sau deosebit de periculoase, dacă nu dispun de angajați calificați în acest domeniu.

Vezi și: Spondiloza cervicală, de la amețeli la picat din picioare. Atenție cum cobori din pat. Medic, totul despre SIMPTOME și ciocurile pe coloană

Deficit de personal în DSP-uri

Ministerul Sănătății notează că direcțiile de sănătate publică se confruntă cu un deficit de personal. Acesta este motivul pentru care s-a elaborat proiectul de ordin.

”Direcțiile de sănătate publică se confruntă cu un deficit de personal specializat de medicina muncii. Unele direcții de sănătate publică nu au angajat medic de medicina muncii care să efectueze expertizarea locurilor de muncă în vederea acordării sporului de condiții deosebit de periculoase. (...)

Având în vedere sesizările primite privind imposibilitatea de a expertiza locurile  de muncă de către direcțiile de sănătate publică care nu au încadrat medic de medicina muncii, precum și expirarea buletinelor de  expertizare a  locurilor de muncă a unor instituții, opinăm că este imperios necesară publicarea în regim de urgență a reglementări”, arată documentul postat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Vezi și: Se cere interzicerea testelor de virginitate în România. #DeNetestat, petiția pe care o poți SEMNA - VIDEO cutremurător

Compartiment de evaluare al factorilor de risc

Proiectul prevede introducerea, ca atribuție a compartimentului de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă din cadrul DSP-urilor, eliberarea buletinelor de determinare sau de expertizare pentru acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă.

”Astfel, prin prezentul proiect de act normativ propunem completarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății nr 1078/2010, în sensul:

- introducerii ca  și atribuție a Compartimentului de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă eliberarea buletinelor de  determinare sau, după caz, expertizare pentru acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă;

- direcțiile de sănătate publică care nu dețin personal calificat pentru îndeplinirea acestei atribuții  pot solicita personal din cadrul altei direcții de sănătate publică în vederea efectuării expertizării pentru acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, mai notează documentul. 

Ce salariu are un medic, un asistent și un ambulanțier, în România. Câți bani primesc și de ce pleacă din țară. Grila COMPLETĂ

România se confruntă cu un deficit de personal medical în spitale. Toate spitalele din țară confruntă cu această problemă, deși există o mulțime de posturi libere. 

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, se caută soluții pentru a rezolva această problemă. Începând cu data de 1 iulie 2022 se suspendă angajările în sistemul public. De aceea, ministrul Sănătății a precizat că vor exista discuții la nivel guvernamental.

De asemenea, în această perioadă se abordează inclusiv discuția despre studiile pe care ar trebui să le aibă un asistent medical, dat fiind faptul că în prezent, aceștia nu au nevoie de Bacalaureat pentru a se putea angaja.

Medicul Adrian Wiener a declarat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că ar fi dorit să ridice ștacheta prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel