Drug Test, erori și lacune. Ce este benzodiazepina, găsită la Ana Morodan. Paparau: Singura probă luată în considerare de instanță! Sunt necesare sancțiuni mai grave

testarea antidrog in randul soferilor - FOTO: Freepik@DCStudio@Instagram@anamorodan
EXCLUSIV
Drug Testul sau testarea antidrog în rândul șoferilor poate indica anumite erori. Cum se depistează dacă aceștia au consumat substanțe psihoactive. Ce substanță a consumat Ana Morodan și ce înseamnă asta.

Drug Test-ul în rândul șoferilor a fost un subiect intens dezbătut. Au existat voci care au contestat eficacitatea și acuratețea testelor Drug Test folosite de oamenii legii. 

Ana Morodan a fost reţinută de poliţişti pentru 24 de ore după ce nu a oprit la semnalele acestora, a lovit două maşini şi a refuzat să fie testată pentru depistarea alcoolului şi a substanţelor psihoactive. Ulterior, ea a fost plasată sub control judiciar.

Ana Morodan a fost oprită de poliție pentru prima oară, în Piața Charles de Gaulle, după ce a făcut un accident. Pe filmare se vede cum vedeta este dusă de braț de polițiști la autospecială, iar mașina vedetei încurcă circulația în sensul giratoriu.

Atunci când i s-a cerut să sufle în fiolă, vedeta a refuzat să facă acest lucru, drept pentru care a fost dusă la INML. Acolo ea ar fi refuzat și prelevarea probelor biologice. Astfel, Ana Morodan s-a ales cu primul dosar penal, iar permisul i-a fost reținut.

După 7 ore, un alt echipaj al poliției ar fi oprit-o în trafic pe Ana Morodan. În urma verificărilor, oamenii legii ar fi constatat că femeia conducea deși avea permisul suspendat. În acel moment i s-a întocmit cel de-al doilea dosar penal.

Totodată, în urma etilotestului efectuat de oamenii legii, acceptat de această dată de vedetă, s-a depistat o alcoolemie sub 0,4 la mie în aerul expirat. Ana Morodan a fost atunci dusă din nou la INML, iar acolo s-a constatat că vloggerița se afla și sub influența substanțelor interzise. 

Ana Morodan a negat faptul că ar fi condus băută sau sub influența drogurilor, susținând că ”singura greșeală” pe care a făcut-o este că a condus cu permisul suspendat.

Ana Morodan a afirmat că a luat niște pastile pentru insomnie.

Vezi și: Copilul, distrus emoțional de divorț. Leca: Adevărul de care toată lumea se ferește

Cum se stabilește dacă o persoană a consumat substanțe psihoactive

Dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum se efectuează un astfel de test și care sunt lacunele din legislație.

”Consumul de substanțe psihoactive a crescut exponențial în ultimii ani, în rândul șoferilor. Trebuie reținut însă un element foarte important! Testele de drog facute în trafic sunt doar orientative, însă în baza lor se deschide dosar de urmărire penală!

Singura probă luată în considerare de instanță este examenul toxicologic medico-legal  din produsele bilologice recoltate (plasmă, ser, urină). De cele mai multe ori, persoanele aflate "sub influența substanțelor psihoactive" au afectată capacitatea de a conduce, devenind un real pericol pentru participanții la trafic. 

Consider că sunt necesare sancțiuni mai grave pentru cei prinși sub influența substanțelor psihoactive și obligativitatea supunerii la teste toxicologice autorizate periodice după o primă astfel de abatere”, a explicat dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Ce pandemii amenință omenirea după Covid. Adrian Streinu-Cercel: Ne face să ne cutremurăm un pic. Am început să ne "jucăm" cu antimicoticele. Unii încearcă să pregătească omenirea

Ce este benzodiazepina

Benzodiazepina, însă, substanța la care Ana Morodan, se pare, a ieșit pozitivă la test, nu reprezintă o substanță în sine. Aceasta încorporează o clasă întreagă de substanțe care au o anumită compoziție chimică și anumite efecte similare între ele.

Benzodiazepinele sunt o clasă de medicamente care acționează la nivelul sistemului nervos central și sunt utilizate pentru o varietate de afecțiuni medicale, cum ar fi anxietatea, convulsiile și pentru sevrajul de alcool. Benzodiazepinele acționează prin blocarea activității excesive a nervilor din creier și din alte zone ale sistemului nervos central.

Ca și clasă, benzodiazepinele sunt similare în ceea ce privește modul în care acționează în creier, dar au potențe și durate de acțiune diferite. Din acest motiv, unele benzodiazepine funcționează mai bine decât altele în tratamentul anumitor afecțiuni.

”Mai ales combinate cu alcool, li se poate potența efectul”, a explicat dr. Cristian Paparau, expert medico-legal.

Utilizări comune ale benzodiazepinelor:

- pentru somn

- pentru a induce relaxarea și pierderea memoriei procedurilor medicale sau a intervențiilor chirurgicale

- pentru reducerea anxietății (anxiolitic)

- tulburări de panică

- pentru tratarea sau prevenirea convulsiilor

- tratamentul sevrajului la alcool

- relaxant muscular

Vezi și: Bruxismul, afecțiunea celor stresați și motivați. Radian: Organismul nostru găsește o formă de refulare în această acțiune

Benzodiazepinele reprezintă o clasă mare de medicamente și au un lung istoric de dezvoltare, începând cu primele aprobări de către FDA în anii 1960, cloridiazepoxidul (Librium) și diazepamul (Valium). Există multe opțiuni disponibile în cadrul clasei, iar majoritatea benzodiazepinelor sunt acum disponibile în mod generic, ceea ce le face accesibile pentru majoritatea oamenilor.

Toate benzodiazepinele sunt incluse în lista substanțelor controlate din programul IV al DEA. În calitate de substanțe controlate, toate benzodiazepinele au potențial de abuz, dependență și deturnare, notează Drugs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel