Dr. Tudor Ciuhodaru: Reacția alergică la ambrozie poate fi fatală! 10 lucruri care vă pot salva viața

Ambrozie  FOTO: DSP Bihor
Ambrozia poate face (din nou!) noi victime, pentru că e în plin sezon de înflorire, atrage atenția dr Tudor Ciuhodaru. Sunt tot mai multe cazuri de alergii și din ce în ce mai severe. 

Reacția alergică declanșată de ambrozie poate fi letală, atrage atenția conf.dr. Tudor Ciuhodaru. Intervenția rapidă este esențială, iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave.

Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci

Dr Tudor Ciuhodaru a compus un (Mic) ghid de supraviețuire – cu 10 lucruri care vă pot salva viața. Ce să (NU) faci în astfel de situații:

1. Nu aerisiți și evitați ieșirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare.

2. Protejați pielea, fața, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafață cât mai mare - pentru a evita contactul cu particulele de polen.

3. Faceți efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când ați ajuns acasă. Scuturați hainele și periați încălțămintea, faceți un duș pentru îndepărtarea acestuia de pe piele și schimbați hainele de stradă cu o ținută de interior.

4. Nu uitați, atunci când faceți curățenie să utilizați mănuși și mască de protecție. Ștergeți praful cu lavete umede și folosiți aspiratoare etanșe.

5. Recunoașteți rapid simptomele și severitatea unei alergii. Pruritul (mâncărimea), erupțiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roșii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respirația dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conștiență sunt semnale de alarmă ce atenționează asupra gravității.

6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu senbilitate la diverși alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronșic până la șoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.

7. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

9. Mergeți de urgență la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absența unui tratament corespunzător.

10. Dacă sunteți alergic, țineți permanent la îndemână medicația de urgență.

Nu uitați (mai ales în această perioadă):

1. Peste 480.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie.

2. Se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane.

3. Grav este că planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor.

4. Respectați tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât și ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicații.

5. Dacă sunteți alergic, țineți permanent la îndemână medicația de urgență. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.

6. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă, a scris dr Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel