Dr Tatu-Chițoiu: Greșeală gravă pe care o fac femeile când folosesc pulsoximetrul. „Arată mai puțin!” PULSOXIMETROMANIA, obsesie națională

Pulsoximetrul. Foto: Pixabay
Cunoscutul medic cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu spune că noul „sport național” – măsurarea saturației de oxigen sau PULSOXIMETROMANIA e inutilă pentru cei sănătoși. Iată cui folosește pulsoximetrul și cum trebuie el folosit. 

Cunoscutul medic cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu spune că noul „sport național” e absolut inutil în majoritatea cazurilor. 

„PULSOXIMETROMANIA, NOUL SPORT NAȚIONAL

După oină și Captopril-sub-limbă PULSOXIMETRUL-pe-deget a devenit un nou sport carpato-ponto-dunărean. Purtătorii acestor device-uri le consultă de câteva ori pe zi cu teamă că saturația lor de oxigen să nu scadă sub 94. Pentru că așa s-a auzit la TV la sub 94 „trebuie sa mergeți la spital”

În realitate:

- Pulsoximetrul este un instrument care se folosește la monitorizarea BOLNAVILOR  și nu a celor SĂNĂTOȘI. La anumiți bolnavi ne ajută să înțelegem gravitatea bolii lor și răspunsul la tratament. 

- Pulsoximetrul nu aduce niciun beneficiu celor sănătoși. El nu diagnostichează nicio boală, cu atât mai puțin COVID-19. Deci, dacă sunteți sănătoși nu are rost să vă jucați cu el.

- Deci, dacă aveți o boală cum ar fi COVID și vă tratați acasă are rost să folosiți pulsoximetrul. Ajutați astfel medicul de familie să vă evalueze corect evoluția. Dacă saturația arterială în oxigen scade sub 94 probabil că medicul de familie vă va recomanda să vă internați.

- Dacă sunteți sănătoși și vedeți că saturația scade sub 94 nu înseamnă automat că aveți COVID sau o altă boală. Pot apare erori de înregistrare din N motive EROAREA CARE SE FACE ÎN MOD CURENT DE CĂTRE DOAMNE CONSTĂ ÎN FAPTUL CĂ ÎȘI PĂSTREAZĂ VOPSEAUA/LACUL DE UNGHII PE DEGETUL/DEGETELE PE CARE ÎȘI ATAȘEAZĂ PULSOXIMETRUL. În felul acesta pulsoximetrul nu vede corect cum curge sîngele prin capilarele de sub unghie și va da în mod eronat o valoare mai redusă a saturației în oxigen a sângelui arterial. Spun asta urmare a situațiilor concete cu care m-am întâlnit recent. Deci - dacă îl folosiți, renunțați la vopseaua/lacul de unghii.

(Sunt convins că mai degrabă renuntați la pulsoximetru...)”, a scris dr Gabriel Tatu-Chițoiu pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel